Acum citesti
Turul Spaniei 2012: Revenirea în forță a lui Contador sau consacrarea lui Froome?

Ultimul mare tur al anului este doar la câteva ore distanță de start. Străzile Pamplonei nu vor fi de această dată gazda celebrului festival cu tauri, ci le vor permite cicliștilor să sfideze cronometrele în cursa lor pentru tricoul auriu. Dar Turul Spaniei 2012 nu se va decide nicidecum acolo, căci nu mai puțin de 7 etape de supliciu montan le sunt rezervate celor cu pretenții de câștigător.

Cum ziceam, Vuelta Espana debutează mâine, 18 august, cu un contratimp pe echipe în lungime de 16,5 kilometri și se va termina la Madrid, 3 săptămâni și 3.600 de kilometri mai târziu. Ediția din acest an nu se îndepărtează prea tare de nordul Spaniei și, spre deosebire de Turul Franței din acest an, este o cursă pentru cățărători mai mult decât este una pentru contratimpiști. În afară de prima etapă, va mai fi doar una contra-cronometru, individuală, cea de-a 11-a, pe când 7 etape de munte crâncen îi vor stoarce de vlagă pe cei cutezători îndeajuns să-și măsoare forțele cu acestea.

În ceea ce privește favoriții, lucrurile sunt relativ simple. Juan Jose Cobo, câștigătorul-surpriză de anul trecut, va veni să își apere titlul acompaniat de formația Movistar, dar dacă am spune despre el că va avea viață grea, ar fi cam puțin. Două săbii care nu vor încăpea nicium în aceeași teacă sunt cei cotați cu cele mai mari șanse de succes. Pe de-o parte este Alberto Contador (Saxo Bank – Tinkoff Bank), revenit după exilul dictat de cei de la UCI și WADA, dornic să arate că încă le mai are cu pedalatul, iar pe de alta este Christopher Froome (Team Sky) avid după laurii victoriei care i-au fost interziși de către coechipierul său, Bradley Wiggins, în Marea Buclă 2012. Ambii au fost scumpi în declarații până în acest moment și asta nu ne poate face să credem decât că fiecare dintre ei și-a pregătit o un adevărat careu de ași în mânecă și că vor lăsa performanțele să vorbească în locul lor.

Cu toate acestea, să nu uităm că sunt 21 de etape și că ispita victoriei trezește puteri nebănuite, mai ales în tabăra numelor de mai mică anvergură. Thomas de Gendt (Vacansoleil-DCM), câștigător pe Passo Stelvio anul acesta, Joaquim Rodriguez (Katusha), neobositul cățărător, sau Igor Anton, (Euskaltel-Euskadi) speranța bască, sunt oameni redutabili pe munți și nu se vor da în lături de la a-i șicana pe favoriți.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

15 − three =