Acum citesti
Turul Spaniei 2012: Purito își cere drepturile

Spectacolul a început devreme în acest Tur al Spaniei și, odată cu acesta, mișcările decisive. Etapa de azi a văzut, asemeni oricărei mari curse, dramă și agonie, iar la capătul celor 160 de kilometri Simon Clarke (Orica GreenEdge) a bifat primul său succes ca profesionist și Joaquim Purito Rodriguez (Katusha) s-a cățărat în vârful ierarhiei generale. Doar Alejando Valverde (Movistar) și sportivitatea au fost cele două figuri ieșite pe minus după cea de-a 4-a etapă.

Etapă montană fiind, era de așteptat ca tunurile să fie scoase pe finalul care se încheia pe urcarea de la Valdezcaray. Evadarea zilei nu a mai fost la fel ca în zilele trecute, din grupul format desprinzându-se câștigătorul zilei, dar și ceilalți doi ocupanți ai podiumului. Tony Martin (OmegaPharma-QuickStep), Simon Clarke, Assan Bazayev (Astana), Jesus Rosendo (Andalucia) și Luis Angel Mate (Cofidis) au ținut capul de afiș până la momentul în care Clarke și Martin, mai târziu și Bazayev, și-au luat destinul în propriile mâini, presați de un pluton care se apropia furtunos.

Graba celor de la Sky de a mâna plutonul a fost alimentată de căzătura lui Valverde din ultimii 30 de kilometri, lucru ce le-a adus oprobiul publicului. Vântul lateral l-a înfundat pe spaniol și mai mult, iar gașca insulară părea să fi uitat de omerta acestui sport și de ceea ce a consacrat sportul britanic, respectul pentru adversar. E drept, nici Katusha nu a stat cu mâna în sân și a mai aruncat niște cărbuni în motorul trenului care gonea pentru Chris Froome și Joaquim Rodriguez. Intrați în deal, favoriții trec la fapte cu Alberto Contador ca actor principal. Atacul său primește replică doar din partea lui Froome și Nicholas Roche (AG2R-La Mondiale), dar cei 3 nu se înțeleg și oamenii lui Rodriguez îi mulinează în câțiva kilometri. Până la urmă, se termină un meci nul, în care doar căzătura lui Valverde a fost de natură să schimbe ierarhia. Rodriguez trece pe primul loc, Froome îi suflă în ceafă la o secundă, iar El Pistolero îi veghează la încă 4 secunde în spate. Cu alte cuvinte, egalitate totală, dacă ne gândim la ce munți urmează…

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

17 − 15 =