Acum citesti
Traseu bicicletă – Visegrád Gravel Loop

Ungaria poate nu este prima destinație care ne vine în minte când ne gândim la bicicletă. Mitul spune că este o țară preponderent plată, fără forme geografice deosebite. Iar noi, când pornim la o tură de bicicletă, vrem să și urcăm, respectiv coborâm, nu doar să mergem pe plat. Avem nevoie de ceva diversitate.

Însă acest mit este doar pe jumătate adevărat, pentru că vei găsi aici și relief care îți va pune la grea încercare condiția fizică, așa cum am aflat în tura pe care am făcut-o la Visegrad, dar și cu altă ocazie, la o tură chiar lângă Budapesta.

Visegrad este o mică localitate, destul de deluroasă, aproape montană ai putea spune, la nord de Budapesta, amplasată, foarte pitoresc, pe malul Dunării. Am ajuns aici la invitația BikeFun România, cu ocazia Turului Italiei 2022, care a avut primele trei etape în Ungaria, prima fiind chiar aici, în Visegrad.

Nedorind să ratez ocazia unei ture cu bicicleta în zonă, m-am documentat în prealabil și am închegat o buclă, foarte ok de altfel, cu start și finiș chiar la hotelul unde eram cazat. În total mi-au ieșit aproape 32 km cu aproape 700 m diferență de nivel. Nu este cine știe ce, însă mai aveam treabă în ziua respectivă și oricum, este suficient dacă tot ce vrei este să vizitezi puțin zona pe bicicletă.

Cum am spus, varianta mea a turei începe din curba principala a drumului care urcă spre vârful dealului, pe unde a urcat și etapa întâi din Turul Italiei 2022, chiar aici fiind și hotelul unde am stat. Însă mai potrivit este să începi tura de jos, din Visegrád, practic de lângă Dunăre.

Traseul este un mix între asfalt, drum forestier bun, gravel perfect și drum forestier mai cu noroi. Nu mult, dar poate fi destul de mult dacă fie a plouat înainte fie plouă când ești tu pe acolo. Cu alte cuvinte, tura nu este recomandată dacă plouă. Dacă-i doar umezeală, merge.

Motivul este simplu: mare parte din traseu este prin pădure pe unde e umbra și deci, se usucă greu. De asemenea, terenul este pământos, o parte din drum fiind neamenajat, pământ simplu.

De reținut este că pe traseu vei întâlni și multe „gâturi”, urcări scurte și abrupte. În funcție de condiția ta fizică, la multe dintre ele este posibil să fie nevoie să te dai jos și să faci niște push. Tot prin zonele astea poate fi prezent și noroiul. Eu am reușit să-l ocolesc mergând cât mai pe marginea drumului.

La final de tură, jos în Visegrad, te poți opri la unul din numeroasele restaurante pentru a-ți reumple rezervoarele cu un gulaș bun și original. În mare, tura poate fi considerată destul de grea, din cauza gâturilor și noroiului care poate fi prezent. Altfel însă, este totuși destul de scurtă, iar diferența de nivel nu este mare.

Statistici taseu

  • Lungime: 32 km
  • Diferență de nivel: 693 m (Strava)
  • Durată: 2,5 ore (pauze incluse)
  • Surse apă: un izvor amenajat
  • Download track gps
Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

2 + 10 =