Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete…
Am primit în urmă cu fix un an aceste roți la test, WTB CZR i30, cu recomandarea importatorului că sunt mai atractive decât roțile ZIPP pe care le cerusem eu inițial. Una peste alta, le-am scos din cutie, le-am montat anvelopele, le-am pus pe bicicletă și i-am dat pe munte, ca să văd cum se desfășoară lucrurile. Acum, după un an de utilizare pot veni cu concluziile, care sunt de fapt simple: roțile i30 sunt foarte solide și relativ ușoare, dar costă destul de mult. Și acum să intrăm un pic în detalii.

Prețul mai mare este dat de faptul că au jantele construite din carbon, însă acest lucru nu înseamnă o reducere semnificativă a greutății: 1.900 de grame cântărește setul, cu diametrul de 29 de inch, lățime de 30mm, format boost al butucilor (110/148mm), 28 de spițe și casetă pentru pinioanele SRAM (XD mai precis). Prin comparație, un set de roți cu specificații similare de la DT Swiss, modelul M1900 Spline, cântărește cu 110 grame mai mult, iar prețul este semnificativ mai mic, adică 2.000 de lei versus 7.000 de lei. De unde diferența? În primul rând, roțile WTB au garanție pe viață pentru jante (dacă se crapă/sparge – este înlocuită gratuit), sunt mai rigide decât cele din aluminiu (eficiență la pedalare crescută), dar au și un engagement foarte rapid (caseta prinde imediat cum apeși pedala fără să aibă o cursă moartă ca în cazul butucilor mai ieftini).


Ca detaliu, zgomotul produs de casetă este puternic și… superb. În plus de asta, au un design asimetric, ușor de observat, iar butucii merg fix ca în prima zi fără să le fi făcut vreo revizie. În tot acest timp, bicicleta a mers prin ploaie și prin noroaie și probabil a avut parte de zeci de spălări. Preventiv totuși, o să desfac capacele butucilor și o să gresez rulmenții după acest an de exploatare.

Roțile CZR i30 sunt gândite pentru trail/enduro, însă au participat la câteva concursuri de downhill plus multe ture prin bike park-uri. Au rezistat cu brio, în ciuda loviturilor pe care și le-au luat) aterizări strâmbe, pietre care au sărit de pe traseu etc.). Lățimea este suficientă pentru a găzdui și anvelope de 2.6, iar probleme cu pierderea presiunii nu au existat niciodată. Iar în această categorie de produs, nici nu cred că e normal să te aștepți la așa ceva.


Desigur, nu mă număr printre cei care și-ar cumpăra un astfel de set de roți din simplul motiv că nu aș dispune de un astfel de buget doar pentru roți și cumva mereu am considerat că jantele din carbon sunt mai mult un moft decât o necesitate. Și o grijă în plus. WTB-urile astea mi-au arătat că există totuși niște avantaje care pentru unii care țintesc performanța s-ar putea să conteze destul de mult, iar acum că le-am folosit atâta timp, este foarte posibil ca următorul set pe care-l voi achiziționa să fie unul cu jante din carbon. Și totuși, dacă panica este atât de mare că putea să distrugi o jantă, nu este nicio problemă: WTB ți-o înlocuiește gratuit, iar astfel tu nu mai ai nicio grijă.
Preț: 7.100 lei (reduceri aplicate)
Greutate: 1.904 grame (setul)
Importator în Ro: SportImport
Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.