Acum citesti
Turul Italiei 2012 pornește la drum

Cea de-a 95 ediție a Turului Italiei va debuta mâine. Nu în Italia, ci în Danemarca, la Herning. Acolo va avea loc startul unei ediții catalogată de unii ca “mai umană ca în anii trecuți”, dar cu niște rivalități care vor furniza un spectacol de neratat de-a lungul celor 21 de etape.

Fără un favorit cert și cu o ultimă săptămână presărată de cățăririle decisive care vor tria favoriții, Turul Italiei 2012 este o cursă mai deschisă ca niciodată. Absența lui Alberto Contador și a lui Cadel Evans de la grila de start privează Il Giro de concurenții de 5 stele, chiar dacă printre numele celor care țin capul de afiș se numără Frank Schleck, Ivan Basso, Michele Scarponi sau Damiano Cunego. Dintre aceștia, doar Basso și Cunego au mai câștigat competiția, așa că miza va fi dublă pentru ei, recâștigarea gloriei valorând infinit mai mult în economia lor.

Totuși, să nu îi dăm la o parte pe cei care pot schimba soarta cursei într-o singură etapă. Joaquim Rodriguez, Roman Kreuziger, John Gadret, Jose Rujano sau Domenico Pozzovivo sunt o mână de oameni care nu vin cu ambiții timide în Peninsulă. Majoritatea dintre ei traversează o perioadă de formă sportivă foarte bună care, dublată de nevoia de succese necesare strângerii punctelor UCI, va culmina în niște lupte serioase pe pantele munților italieni.

Că tot am adus în discuție pantele, specialiștii consideră că 5 etape vor hotărî destinele acestei intreceri. Etapa a 8-a le va scoate rutierilor în cale Colle Molella cu pante care ating chiar și 12%, pentru ca săptămâna următoare cu ocazia etapei a 14-a, drumurile să îi ducă în Alpi, peste Col de Joux, în lungime de 22 de kilometri. Câteva zile mai târziu, în etapa cu numărul 17, va fi un real supliciu chiar și pentru cei mai bine pregătiți dintre cicliști. Passo Valparola (14 km), Passo Duran (12 km), Forcella Staulanza (12,3 km) și infamul Passo Giau (10 km) sunt noua formă a furcilor gaudine pentru participanți. După două zile, etapa a 19-a va parcurge Sella di Roa (7 km), Passo Manghen (20,5 km),  Passo Pampeago (10,5 km), Passo Lavaze (6,3 km) și din nou Passo Pampeago, care vor fi doar un preludiu pentru ultima zi în munții Italiei. Etapa 20, ultima montană, îi pune pe cicliști față în față cu legendarul Passo dello Stelvio, care ajunge la o altitudine de 2757 de metri, după cei 22,4 de kilometri de urcare asiduă. Dar Stelvio nu este totul. O altă suită de urcări, Tonale, Aprica, Teglio și care culminează cu Mortirolo precedă urcarea care atinge cel mai înalt punct la care o etapă din marile tururi din acest an va ajunge.

În afară de cele 5 etape montane, mai sunt programate două contratimpuri individuale, în prima și ultima etapă, și unul pe echipe în etapa a 4-a. Deci, în total 8 etape vor fi cele în care favoriții trebuie să demonstreze ce pot, sprinterii sau ruleurii având avantajul de partea lor în restul de 13 stagii. Așadar, vizionare plăcută!

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

20 + 10 =