Acum citesti
Turul Franței: Pirineii clarifică lucrurile

Am intrat în ultimele zile al Marii Bucle din acest an, dar suntem departe de a fi neglijați de actorii acestui mare spectacol. Prima etapă de munte înalt din Pirinei s-a ridicat la înălțimea așteptărilor și a cernut sita clasamentului general cum nu a făcut-o nicio etapă de până acum. Thomas Voeckler (Europcar) este învingătorul zilei, dar în același timp, podiumul ierarhiei generale pare cimentat, cu Bradley Wiggins (Sky) pe prima treaptă a acestuia.

Ziua a început în tipicul unei astfel de etape, cu un grup numeros de evadați plecând din start. De această dată, grupul a fost mai numeros decât ne-am fi așteptat, 38 de rutieri făcând parte din acesta: Steven Cummings și George Hincapie (BMC Racing Team), Yaroslav Popovych și Jens Voigt (RadioShack-Nissan), Thomas Voeckler și Yukiya Arashiro (Europcar), Jorge Azanza, Egoi Martinez și Gorka Izaguirre (Euskaltel), Danilo Hondo, Marco Marzano și Simone Stortoni (Lampre-ISD), Daniel Martin (Garmin-Sharp), Maxime Bouet și Sebastien Minard (AG2R La Mondiale), Rein Taaramae și Samuel Dumoulin (Cofidis), Brice Feillu, Guillaume Levarlet și Jean Marc Marino (Saur-Sojasun), Johnny Hoogerland și Rafael Valls Ferri (Vacansoleil-DCM), Gianpaolo Caruso, Yury Trofimov și Eduard Vorganov (Katusha), Sandy Casar, Pierrick Fedrigo și Matthiew Ladagnous (FDJ-Big Mat), Steven Kruiswijk și Laurens Ten Dam (Rabobank), Rui Costa, Vladimir Karpets și Vasili Kiryienka (Movistar), Sergio Paulinho și Chris Anker Sorensen (Saxo Bank-Tinkoff Bank), Fredrik Kessiakoff și Alexandre Vinokourov (Astana) and Matthieu Sprick (Argos-Shimano). Cu toate acestea, în spate, Sky ținea bine de frâiele cursei și a trecut la trenă pentru a se asigura că nu se întâmplă nimic neplanificat.

A doua cățărare a zilei, muntele sacru al ciclismului, Col du Tourmalet este locul de unde destinele celor 38 se despart definitiv. Dintre aceștia, Thomas Voeckler și Brice Feillu rămân în frunte. Voeckler strânge puncte pentru tricoul cățărătorilor și o face bine. El devine noul lider al acestui clasament și avansul său este consistent, dar încă poate fi detronat. Dintre urmăritorii lor, Alexandre Vinokourov și Chris Anker Sorensen sunt cei mai redutabili. Voeckler îl curăță pe Feillu pe ultima urcare, dar îl are pe urmele sale pe Sorensen. Însă Voeckler este de neoprit și bifează al doilea succes al său la Bagnères-de-Luchon și un tur de forță pentru echipa Europcar.

Dar în alt film, în cel al luptei pentru ierarhia generală, lucrurile sunt mai dramatice. Campionul en-titre, Cadel Evans (BMC) este în suferință mare și se rupe cu 1 kilometru rămas până în vârful Col d’Aspin. Orchestra este dirijată de locotenentul-vedetă al lui Vincenzo Nibali (Liquigas), Ivan Basso, care, nemilos și indiferent pune tot mai multă distanță între grupul favoriților, dominat de Sky, și australianul aflat departe acesta și de forma sportivă de anul trecut. Totuși, lovitura de grație vine pe Col de Peyresourde, ultima urcare a zilei când însuși Nibali îl ia la bani mărunți pe Wiggins. Replica nu se lasă așteptată și britanicul, condus de coechipierul Chris Froome, revine în timp scurt. Foarte scurt. Sicilianul nu se dezminte și mai încearcă o dată. Din nou fără succes. Urmează coborârea, dar Nibali nu mai forțează. Și-a jucat cartea pe cățărare, a văzut că nu e rost să-l detroneze pe cel care are șansa să devină primul britanic câștigător al Turului Franței și încheie ziua cu o remiză. Consolarea sa cea mare este îndepărtarea lui Evans și a lui Van den Broeck de locul 3 pe care speră să îl conserve până la Paris. O singură întrebare mai răsună în mințile fanilor: ce mai stă între Wiggins și victoria finală? Probabil doar ziua de mâine, care le rezervă rutierilor niște munți mai mici decât cei de azi.

Vezi Comentariu (1)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

3 × five =