Acum citesti
Turul Franței 2012: Victoria ceasornicăriei britanice

Cele 3 săptămâni de ciclism total care ne sunt servite în fiecare lună iulie de peste 100 de ani s-au încheiat. Sosirea de la Paris a asigurat același grandios final cu care ne-am obișnuit, acea zi în care orice s-ar întâmpla, ciclismul este regele sporturilor. Fastul a fost același, dar învingătorii alții, după cum se întâmplă de când Lance Armstrong și-a încheiat domnia. Bradley Wiggins scrie istorie, la fel cum a făcut și Cadel Evans anul trecut când era primul rutier din emisfera sudică, și din Australia implicit, care câștiga la Paris. Britanicul devine primul din țara sa care se impune în Marea Buclă după o cursă tactică în care el și echipa sa au controlat autoritar plutonul.

Ultimele două zile ale Turului Franței 2012 au confirmat încă o dată că Bradley Wiggins a fost cel mai bun contratimpist al acestei ediții și că Mark Cavendish are nevoie doar de un strop de ajutor, dacă are nevoie defel, ca să își adjudece orice sprint. Cav s-a aflat duminică la al 4-lea succes pe Champs Elysees, cifră record printre rutierii care au existat până acum.

Echipa Sky a dominat autoritar cursa, chiar dacă acest clișeu sună rigid. Aceasta a fost realitatea din teren. Nu s-au obosit nici măcar să îl mai ajute pe Cavendish ca în trecut, mâna de ajutor în ultimele etape fiindu-i dată de vechiul său coechipier din proba de velodrom numită Madison, Bradley Wiggins, același care a și câștigat Turul. Echipa a mers strună, nicio zvâcnire de orgoliu a niciunuia dintre contracandidații lui Wiggins nefiind de succes. Toate tentativele din munți de uzurpare a liderului au fost omorâte în fașă, iar avansul mărit cu fiecare kilometrul al etapelor de contratimp. Păcat că echipa Sky nu este din Elveția. Am fi putut afirma liniștiți că ceasornicarii de acolo le-au făcut un scurt curs de instruire cicliștilor. Nicio sincopă, nicio ezitare.

Totuși, marele regret al publicului este că această echipă aflată în formă de zile mari, cu acest Wiggins în formă de excepție și cu un Christopher Froome mai mult decât capabil nu a întâlnit adversari pe măsură. Cadel Evans nu mai era ce a fost, Frank Schleck și-a anulat singur șansele după ce și proba B a urinei sale a confirmat faptul că s-a dopat, iar Vincenzo Nibali încă nu arată ca un mare câștigător de mare Tur. Numele grele au lipsit, dar se vor întoarce anul viitor. Alberto Contador sau Andy Schleck probabil așteaptă cu sufletul la gură cea de-a 100-a ediție a marii Bucle. Thibaut Pinot, Pierre Roland sau Jurgen Van Den Broeck mai au de așteptat până la maturitatea fizică completă. Dar ce cursă va fi atunci!

Vezi Comentariu (1)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

five + 19 =