Acum citesti
Turul Franței 2012, 99 de ediții de spectacol total

Mâine, toți ochii sunt ațintiți asupra pitorescului oraș belgian Liege. Motivul? De acolo va pleca la drum, pentru a 99-a oară, caravana Marii Bucle. Așadar, ne așteaptă un regal de ciclism de 3 săptămâni de-a lungul Franței, dar și a unor țări învecinate ei.

Turul Franței este unul dintre cele mai urmărite evenimente sportiv ale planetei, iar anul acesta nu face excepție. 100 de canale de televiziune vor transmite circa 4.300 de ore de ciclism în 190 de țări pe parcursul celor 3 săptămâni ale cursei din Hexagon. Despre istoria sa, dar și alte lucruri care merită cunoscute, poți citi în acest articol.

Lupta din acest an dintre favoriți se anunță atipică, dar cu nimic mai puțin electrizantă. Andy Schleck și Alberto Contador, doi rutieri care au ținut capul de afiș al cursei în ultimii ani vor absenta, primul fiind accidentat, iar cel de-al doilea suspendat pentru dopaj. Cu toate acestea, câștigătorul en-titre, Cadel Evans, va face tot ce îi stă în putere să apere primul titlu revendicat vreodată de un rutier din Emisfera Sudică, dar nu va avea viață ușoară. Bradley Wiggins a arătat o formă foarte bună la Criterium du Dauphine, ultima cursă importantă dinaintea Marii Bucle, câștigând-o detașat, Vincenzo Nibali va căuta să reamintească publicului că ciclismul italian este o forță pe care nu este bine să o subestimezi, pe când Andreas Kloden își va juca ultima carte dinaintea retragerii din ciclism și Denis Menchov va afla dacă mai are ce îi trebuie pentru a câștiga un mare tur.

Cale de 20 de etape, pretendenții la victoria finală vor trebuie să stea în gardă și să își calculeze fiecare mișcare precum într-un dificil joc de șah. Distanța pe care o însumează cele 20 de zile de concurs, 3.497 de kilometri, va fi o provocare pentru fizic în aceeași măsură ca și pentru psihic. Cu trecerea fiecărei zile picioarele vor fi tot mai obosite și mințile tot mai ostenite, dar lupta va continua până la Paris. Nu există onoare mai mare în ciclism decât cea de a purta tricoul galben, iar fiecare dintre cei 199 de participanți știe asta. Rămâne de văzut cine va avea câștig de cauză.

Cu toate acestea, până la începutul cursei, te delectăm cu niște poze din arhiva Turului Franței. Îți oferim niște imagini grăitoare ale ediției din 1970, atunci când Eddy Merckx făcea legea ca nimeni altul până atunci. Să înceapă spectacolul!

Traian Goga,

Redactor FreeRider.ro

 

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

18 − fourteen =