Acum citesti
Turul Franței: Alejandro Valverde câștigă la limită

Cea din urmă etapă montană a Turului Franței 2012 a semănat mai mult cu o ultimă reglare de conturi între numele grele ale plutonului, principalele coordonate ale cursei fiind stabilite. Alejandro Valverde (Movistar), revenit după suspendare, a izbutit să se impună la capătul a mai bine de 4 ore de pedalat și și-a salvat acest Tur al Franței după o serie de evoluții modeste.

Ziua nu a fost ieșită din comun, stăpânii plutonului lăsând grupul de evadați indiferenți pentru clasamentul general să se aventureze pe șoseaua care brăzda Pirineii. Cei de la Sky și Liquigas nu le-au lăsat prea multă libertate, motiv pentru care avansul nu a fost niciodată unul consistent. Dintre aceștia, doar Valverde a reușit să ajungă la final, după ce cele două echipe amintite mai sus au oferit un recital pe cinste mai ales pe ultima urcare a zilei. Un alt câștigător al zilei a fost Thomas Voeckler (Europcar) învingătorul de ieri, care și-a asigurat întâietatea în clasamentul cățărătorilor.

Cu un duo britanic de neclintit de pe primele două poziții ale podiumului, dar și din fruntea plutonului, Vincenzo Nibali și-a trimis oamenii la trenă în speranța de a-i osteni pe adversari  pe ultima cățărare a zilei, Col de Peyresourde. Succesul a întârziat însă să apară, iar Juergen Van den Broeck l-a încercat pe italian, într-o tentativă de a-i fura ultima treaptă a podiumului de la general. Cadel Evans ieșise demult din cărțile victoriei. Pe măsură ce urcarea se apropia de final, duetul Wiggins-Froome își intră în rol și impune un ritm prea aspru pentru ceilalți, motiv pentru care cei doi au ajuns la sosire cu doar câteva zeci de secunde în spatele lui Valverde.

Marea Buclă din acest an consemnează, foarte probabil, încă o premieră după ce anul trecut Cadel Evans devenea primul rutier din Emisfera Sudică ce câștiga competiția din Franța. Bradley Wiggins și-a asigurat tricoul galben, fiind primul britanic care se impune în această competiție. Mai mult, el este urmat în clasamentul general de coechipierul său Chris Froom. Ce își mai pot dori britanicii mai mult în aceste condiții? Firește, victoria în cursa pe șosea de la Londra, de săptămâna viitoare!

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

four − 3 =