Acum citesti
Phillippe Gilbert salvează un sezon modest prin câștigarea Campionatului Mondial

Crema ciclismului mondial s-a adunat ieri, duminică 23 septembrie, la Valkenburg, în Olanda, pentru una dintre ultimele bătălii majore ale acestui sezon. Miza? Titlul mondial pe șosea. A fost o cursă cu mulți favoriți, dar toți știau că nu poate fi decât un singur învingător, onoare ce i-a revenit lui Philippe Gilbert (Belgia), în urma unei demonstrații de forță.

Traseul cursei a trecut peste Cauberg, celebra urcare pe care se termină Amstel Gold Race, deci era limpede pentru toți pretendenții la tricoul-curcubeu că acolo se va cerne sita. Cei 261 de kilometri ai întrecerii au decurs, în mare parte, după tiparul clasic al unei curse de o zi, cu un grup de evadați fără pretenții. Totuși, ultima evadare a zilei care a fost prinsă a avut în componență nume grele, precum Alberto Contador (Spania), Thomas Voeckler (Franța) sau Robert Gesink (Olanda), însă aceștia au fost trimiși de echipele lor mai mult pentru a deschide drumul coechipierilor desemnați pentru victorie, decât pentru a-și încerca norocul propriu.

Acțiunea a demarat în ultimii 10 kilometri ai Campionatului când echipele Spaniei, Italiei și Belgiei au început lupta pentru controlul plutonului de frunte în care se aflau. Luca Paolini îl lansează pe Vincenzo Nibali odată intrați pe Cauberg, dar replica belgienilor este demoralizantă. Nu mai puțin de 4 dintre aceștia se iau după italian care a rămas fără combustibil pe ultimii metri ai urcări. Gilbert este cel mai puternic dintre conaționalii săi și dă niște pedale serioase câștigând vizibil teren față de urmăritorii săi. Indecizia celor din spate a contribuit la creșterea avansului câștigat, Alejandro Valverde (Spania), Edvald Boasson Hagen (Norvegia) și Alexandr Kolobnev (Rusia) nedorind niciunul să preia inițiativa cursei de urmărire a valonului. Între timp, Gilbert rula în viteză maximă spre linia de final până a ajuns în ultimele sute de metri care îl mai despărțeau de aceasta, moment în care și-a permis să înceapă sărbătorirea victoriei sale. Și ce victorie mai dulce e aceea, decât cea venită după un sezon de neîmpliniri? Podiumul cursei a fost completat de Boasson Hagen și de Valverde.

 

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

10 + ten =