Acum citesti
Traseu bicicletă – Crama Dagon bike & wine tour

Avem o primăvară capricioasă, cu multe ninsori „de primăvară”, aproape mai multe decât iarna ce tocmai a trecut. Cu toate astea, am reușit să găsim o fereastră de vreme bună și să facem o tură scurtă în zona Urlați, Prahova, pe dealurile viticole din regiune. Excursia se desfășoară pe traseul concursului mtb Maratonul Vinului, la început în sens invers, apoi reintrăm pe traseu și-l parcurgem în sensul de concurs.

De reținut:

  • Excursia trebuie făcută pe vreme bună și să nu fi plouat în prealabil. Este destul de mult off-road pe acești 20 km, iar noroiul care se formează este din „cel mai bun”, lipicios și din belșug;
  • Deși are doar 20 km lungime, tura nu este chiar ușoară, mai ales daca ai o condiție fizică modestă sau ești însoțit de copii. Așa că alocă-ți o zi întreagă pentru plimbare și nu te grăbi. Peisajul este frumos, mai ales dacă faci tura toamna sau primăvara;
  • Nu este recomandat vara, din cauza caniculei;
  • Este posibil ca cei mici să aibă ocazional nevoie de „încurajări speciale”, cum ar fi tras și împins la deal, unele urcări fiind abrupte.

Turul începe de la Crama Dagon, Valea Nucetului, pe care o găsim la 3 km de centrul Urlațiului. Legat de numele cramei, dacă aveți impresia că lipsește un „r”, să știți că nu lipsește. Numele cramei vine de la Dagon, zeul zeilor. La fața locului nu l-am găsit, în schimb am găsit o mulțime de sortimente de vin roșu, roze și alb, pentru care poți face o degustare.

Trebuie să fie însă cu moderație, pentru că mai departe ai 20 km de pedalat, iar tura începe chiar cu ceva abrupt.

Pornim în amonte, pa asfalt, însă în scurt timp acesta se termină. Continuăm abrupt pe drum de pământ și potecă, iar dacă a plouat, aici va fi „drăguț”. Dacă este noroi, putem evita o parte, urcând pe marginea drumului. În scurt timp ieșim din desiș și continuăm pe dealul înverzit, înaintarea fiind acum mai ușoară, și pentru că nu mai e la fel de abrupt, dar și pentru că terenul este mai ferm, înierbat. Urcarea continuă până la rezervorul părăsit, un „simbol” al zonei, de unde intrăm pe drum amenajat, pietruit. Suntem deja în cel mai înalt punct al traseului, km 4.

Însă de aici nu avem doar la vale. Dealurile Urlațiului sunt tot la deal și la vale, dar asta nu trebuie să ne descurajeze, mai ales când nu ne grăbim. Undeva la km 7 vom începe coborârea principală a zilei, lungă de aproximativ 3 km, spre Ceptura de Jos. Nu intrăm în sat, pentru că odată ajunși la asfalt, la DJ 102K, facem dreapta, fiind acum deja pe drumul de întoarcere spre Dagon.

Ținem asfaltul spre satul Cherba, apoi vom face dreapta spre Mărunțiș. În scurtă vreme se va termina asfaltul, iar la ieșirea din sat noi vom ține dreapta, în urcare printre viile de pe deal, spre Valea Crângului. Drumul este frumos, iar dacă ai noroc, vei găsi deschisă poarta prin care dacă treci, vei coborî apoi, pe drum amenajat, direct spre crama Dagon. Dacă nu, așa cum a fost în cazul nostru, vei ține stânga și abia apoi va începe coborârea finală.

Tine cont că această coborâre se face pe teren privat, iar la final, când ieși din nou la asfalt, la DC 152 mai precis, o faci prin poarta proprietății. Însă sus pe deal, printre vii, nu sunt garduri sau porți care să trebuiască traversate, așa că nu-ți dai seama când intri pe această proprietate. Vei observa doar când ieși.

Această buclă peste dealuri, prin Valea Crangului, poate fi evitată dacă, după ce ieși din satul Mărunțiș, la DC 150, continui pe asfalt, înainte spre Urlați. Este posibil chiar să dureze mai puțin, având în vedere că mergi doar pe asfalt. De asemenea, este de preferat s-o lungești prin Urlați, dacă te prinde noaptea, nu cunoști zona și consideri că există riscul să te rătăcești printre vii. Ține totuși cont că tot timpul ești la o aruncătură de băț de civilizație.

Pentru a parcurge traseul în condiții cât mai bune, downlodați track-ul de mai jos și urmăriți-l de pe gps sau telefon.

Detalii traseu:

  • Lungime: 21 km
  • Diferență de nivel: 450 m
  • Timp pedalat (cu copii): 4 ore
  • Surse apă: doar la plecare la crama Dagon
  • Download track GPS (format GPX)

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

4 × 1 =