Acum citesti
Traseu cicloturism Maramureș: Breb, Budești, Mănăstirea Roșia

Maramureșul este superb și pitoresc, dintr-o mulțime de puncte de vedere. Peisajul desigur, ar putea fi pe primul loc, dar frumos este și pentru locurile pe care le vizitezi, cultura locală, mănăstirile, bisericile din lemn, gastronomia și, desigur, traseele pentru excursiile cu bicicleta.

O recomandare de tură cu bicicleta este excursia de 29 km cu pornire din satul Breb. La capătul acestui traseu ai mănăstirea Roșia, practic obiectivul turistic principal al excursiei. Traseul nu este greu, dar dacă în grup sunt și copii cu mai puțin antrenament, este bine să știi că ocazional va fi probabil nevoie să-i tragi sau să-i împingi la deal.

Tura începe din satul Breb pe asfalt. Cam după un kilometru ieșim din sat și intrăm pe drumul județean, însă traficul nu este aglomerat. Facem dreapta și ținem asfaltul spre satul Budești. Aici putem vizita deja două obiective turistice, biserica din lemn, iar vis-a-vis de drum, pe o ulicioară, găsim, lângă râul Cosau, o veche moară de apă cu spălătorie de covoare. Din păcate este într-adevăr veche și nu prea întreținută. Cu toate astea, coșul pentru spălat covoarele la râu, părea încă funcțional.

Din Budești vom părăsi DJ-ul și intrăm pe valea râului Cosau, pedalând în amonte. Până se termină satul este asfalt, apoi vom continua pe forestier. Urcușul este destul de lejer, cu câteva rampe mai accentuate, însă efortul depus este subiectiv, totul ținând de antrenamentul fiecăruia.

Dacă nu te grăbești, te poți opri pe marginea drumului. Este, la un moment dat, pe partea dreaptă cum urci, o masă cu bănci și acoperiș. Dacă faci pauză aici, vei găsi și multe tufe cu afine. Dacă ești aici în perioada potrivită a anului, să zicem iulie, le vei găsi pline.

După 8 km, la capătul drumului forestier vei găsi mănăstirea Roșia, unde, mai mult ca sigur, face o pauză. Locul este extrem de liniștit, îți poți auzi efectiv gândurile și, ce este de asemenea util, este că poți cumpăra diferite produse făcute la mănăstire. Noi am luat niște suc concentrat de brad, dar și cremă cu Spânz. Spânzul, sau trandafirul Crăciunului, este o floare originară din zonele montane, pe care o găsim și la altitudini de 1900 m. Crema de Spânz este un antiinflamator, analgezic și antireumatic, fiind bună în general împotriva inflamațiilor articulare, reumatism etc.

Returul este la vale, iar odată reîntorși în Budești, revine și asfaltul. Mai departe continuam de unde am rămas, de la biserica din Budești, dar de data asta spre satul Sârbi. Aici vom face brusc la stânga, în urcare, pe o uliță neasfaltată. Deși bucata asta este destul de grea, este totuși scurtă, doar aproximativ 1,5 km, în urcare, până ieșim la asfalt, pe partea cealaltă a dealului.

Mai departe este tot urcare, însă din fericire pe asfalt. Dar și această porțiune este scurtă, pentru că în curând vom reintra pe drumul comunal, în coborâre înapoi spre Breb.

Cifre traseu:

  • Lungime: 29 km;
  • Diferență de nivel: 550 m;
  • Drum: asfalt, macadam;
  • Surse apă: magazine în sate, izvor pe drumul spre mănăstirea Roșia;
  • Obiective turistice: biserica de lemn din Budești, moara de apă din Budești, mănăstirea Roșia;
  • Download track: aici
Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

9 + two =