Acum citesti
Traseu bicicletă – Vârșag, Inima lui Iisus

Cel mai simplu și rapid mod de a descrie această tură de mtb, ar fi să spun că este unul dintre cele mai liniștite și tranchile trasee făcute vreodată de mine. De-a lungul celor puțin peste 70 km, abia dacă te întâlnești de câteva ori cu asfaltul, în rest ești doar pe drumuri forestiere, drumuri de pământ și drumuri de iarbă. Și este atâta linșite de nu-ți vine să crezi în ce paradis ai ajuns. Ai impresia că ești singur pe lume, împreună doar cu bicicleta ta și tovarășii de tură. Întreaga zi ai slabe șanse să te mai întâlnești cu alți oameni, desigur cu excepția momentelor când treci prin sate, nu prea multe la număr.

Traseul nostru începe din Odorheiu Secuiesc și are loc pe dealurile din nordul orașului, spre lacul Zetea, pe lângă care vom și trece.

Cu o lungime de 71 km si diferență de nivel de aproape 1300 m, tura o consider potrivită pentru oricine are un minim de antrenament. Nu este un traseu greu, dar sunt totuși 71 km. Nu prezintă dificultăți tehnice, nu are poteci tehnice care să-ți solicite „skill-ul”, vei pedala doar pe drumuri de calitate bună spre foarte bună. De asemenea, suprafața de rulare este cel puțin 90% foarte bună, alcătuită fiind în cea mai mare parte din macadam și iarbă și ocazional pământ, asta însemnând că poți face tura și după ploaie. Sau dacă te prinde ploaia pe traseu, vei putea s-o termini fără să ai încă 30 de kg de noroi lipite de bicicletă.

Un punct de reper al excursiei este statuia Inima lui Iisus la care vom ajunge în jurul km 56, pe final de tură. Este statuie mare, înaltă de 22 metri, construită din fier și inox și amplasată pe dealul Gordon. Este cea mai mare din Europa de Est. O poți escalada pe scările din interior, iar din vârf peisajul din vale este excelent. Foarte frumos se vede chiar și dacă nu urci în statuie, ci preferi să te odihnești jos, pe bănci.

Undeva pe la km 32, deci pe la mijlocul traseului, poți face și pauza principală a zilei. Suntem lângă Vârșag, pe Târnava Mare, și te poți opri la pensiunea Csorgókő unde mănânci excelent. Recomand această pauză de masă.

Nici de apă nu vei duce lipsă pe traseu. Cu alte cuvinte nu e nevoie să ai prea multă la tine. Când suntem „în pustietate”, vei întâlni 4 izvoare de la care poți alimenta. Le găsești marcate ca puncte de interes în fișierul pentru gps. Trecând și prin sate, mai poți cumpăra apă și de aici. Sau și mai bine un Radler!

Gazda mea pentru acest traseu a fost ghidul Emese Fodor de la Harghita Outdoor, acesta fiind și motivul pentru care tura este atât de accesibilă. Urcările au fost alese să fie pe drumuri accesibile cu bicicleta, iar coborârile gândite în așa fel încât să te bucuri la maxim de ele. Cireașa de pe tort este coborârea finală a traseului, înapoi spre Odorhei. Vreo 3 km de viteză, făcuți pe o lumină caldă de seară.

Din punct de vedere al nivelului de dificultate, traseul are două urcări principale, destul de lungi, dar pe care le faci pe o distanță suficient de mare pentru a nu deveni prea grele. Mi-a plăcut extrem de mult această tură și garantat voi reveni aici pentru a o reface, data viitoare poate într-un ritm mai alert.

Detalii traseu:

  • Lungime: 71 km
  • Diferență de nivel: 1.215 m (Strava); 1.400 (Bikemap)
  • Timp pedalat: 5 ore (ritm mediu)
  • Surse apă: 4 izvoare, magazine sătești
  • Download track GPS (format GPX)
Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

two × three =