Acum citesti
Test – pantofi ciclism Northwave Rockster

Cunoaștem pantofii pentru ciclism și pentru sport în general. Sunt deosebiți, colorați, plini de tehnologie și care “țipă” performanță cam din orice unghi îi privești. Există însă și acei pantofi care înglobează toate aceste caracteristici, având însă un look complet diferit, discret. Din această categorie fac parte și Northwave Rockster, una dintre ultimele creații ale italienilor, pantofii de ciclism gândiți să se potrivească cel mai bine spiritului „gravel”.

De ce s-ar potrivi acestui segment? Două motive găsesc eu. Pe de o parte faptul că au un design deosebit fiind așa, spre „hipster style”. Complet albi, cu câteva accente gri și un maro-orange asortat, pantofii fie îți plac, fie nu-ți plac. Nu prea exista cale de mijloc.

Al doilea motiv este sistemul de închidere și strângere pe picior. Într-o lume în care mărcile se străduiesc să inventeze modalități mecanice, cât mai complexe și eficiente de prindere pe picior, te trezești cu Northwave Rockster care se închid cu banalele șireturi. Așadar, cine ar mai alege așa ceva în ziua de azi? Ei bine, ai putea alege așa ceva, dacă știi măcar că închiderea și fixarea piciorului se fac bine. Lucru pe care l-am testat, printre altele.

Northwave Rockster – noutate „gravel”

Rockster sunt noutate absolută la Northwave. Odată cu lansarea segmentului de biciclete „gravel”, a trebuit să apară și echipamentul. Desigur, faptul că Northwave spune despre Rockster că sunt pentru gravel, nu înseamnă că se strică dacă îi folosești împreună cu altă bicicletă. Spre exemplu, îi văd absolut perfecți și pentru șosea.

Pe de altă parte, pentru mtb ar putea fi cam delicați, deși îi poți folosi fără probleme, așa cum i-am testat și eu, protejați fiind cu inserții TPU la vârf și călcâi. Așa cum am aflat din testele făcute, culoarea albă nu este cea mai potrivită pentru chinul primit pe coclauri, la push bike și hike-a-bike pe offroad. Nu sunt mai puțin rezistenți, însă pe culoarea albă uzura se va observa mult mai ușor. Așadar, păstrează-i pentru asfalt, „light offroad” și mai ales, bikepacking.

Pantofii sunt gândiți să fie confortabili chiar și pe vreme călduroasă. Deși nu prezintă acele zone largi cu plasă, ventilația se face foarte bine prin perforațiile sub formă de steluțe, pe care le găsim peste tot: pe materialul sintetic de pe exteriorul pantofului, interior și pe partea de sus. Inclusiv limba are aceste perforații. În turele făcute pe vreme călduroasă, nu am simțit niciun disconfort din cauza temperaturilor mari. Iar dacă urmează ca vremea să devină răcoroasă, folosește niște șosete mai groase, iar restul de protecție va veni de la pantof.

Talpa este foarte rigidă, as spune la fel de rigidă precum găsești la o pereche de pantofi de top, pentru șosea sau mtb, modele destinate competițiilor. Surprinzător însă, această rigiditate, care se poate dovedi obositoare, nu m-a deranjat. Nu am participat la concursuri cu acești pantofi, însă în excursii această rigiditate m-a ajutat mult la eficiență. Pe de altă parte, când aveam de împins pe off-road, este drept că talpa nu se mula peste denivelări, moment în care consumul de energie începe să crească mai mult decât trebuie.

Pe de altă parte, această talpă este echipată cu inserții aderente, care ajută, într-o oarecare măsură, și oferă ceva aderență suplimentară. Mi-a plăcut faptul că plăcuța spd are mult spațiu în jurul ei, fapt care ajută la o clipsare ușoară.

Designul și tehnologia Northwave Rockster

În afară de culoarea „curajoasă” a acestor pantofi, o altă specificație curajoasă ține, desigur, de șireturi. Am fost plăcut surprins să observ că strângerea în jurul piciorului se face uniform. De-a lungul turelor de zeci de kilometri, nu am simțit să apăra puncte de presiune asupra labei piciorului. Însă pentru că șireturile rămân libere și există pericolul să se încurce în angrenaj, pantofii dispun și de o curelușă elastică, sub care se prind șireturile.

Bonus, în cutia de pantofi vei găsi două perechi de șireturi, de culori diferite. Fie alegi varianta gri, care se asortează cu protecțiile de pe margini, fie alegi varianta portocalie, care se asortează cu porțiuni din talpă.

Greutatea noilor Northwave Rockster este comparabilă cu cea a pantofilor de top, destinați concursurilor. Măsura 44,5, testată de noi la Freerider, am cântărit-o la 342 grame. Prin comparație, spre exemplu, modelele de top Northwave Rebel 2 și Northwave Razer, pentru mtb, au greutăți oficiale similare, mai precis 317 g, respectiv 363 g.

Northwave Rockster pe traseu

Northwave Rockster i-am folosit pe teren destul de dificil, nefiind însă depășiți de situații. E un paradox aici pentru că, deși în aparență pantofii par a fi delicați, datorită culorilor deschise, așadar problematic de folosit pe teren dificil, off-road, noroi, în realitate sunt pantofi extrem de performanți, demni de orice concurs de ciclism chiar și de șosea, deși poți instala pe ei doar plăcuțe pentru mtb. Talpa e rigidă, sunt confortabili la pedalat, se închid bine și uniform, nu apar punte de presiune – ok, e puțin subiectiv asta și depinde de piciorul fiecăruia, și sunt foarte ușori.

Doar datorită designului elegant, eu i-aș păstra exclusiv pentru excursii sau concursuri de șosea, fiind la fel de buni a fi folosiți și în regim urban, pe drumul spre serviciu spre exemplu. În turele relativ extreme pe care le-am făcut cu acești Northwave Rockster, i-am chinuit destul de mult pe teren accidentat. Talpa s-a uzat într-o oarecare măsură, însă inserțiile aderente m-au ajutat mult pe stâncărie.

De asemenea, deși materialul alb a avut de suferit în timp, de la frecușul cu iarba, pământul, pietrișul etc., când i-am spălat cu detergent, am reușit să-i aduc la 90% din „strălucirea” originală. Dacă însă îi vei proteja și folosi mai „light”, vor fi mult mai puține motive pentru culoarea albă să aibă de suferit.

Northwave Rockster, concluzie

Noii Rockster sunt o abordare curajoasă a italienilor de la Northwave în privința pantofilor de ciclism, nefiind totusi o noutate la nivel internațional. Spre exemplu Specialized S-Works Recon Lace, Giro Empire Road, Mavic Classic Leather Road, Giro Empire VR90 MTB sau Shimano XC500 MTB sunt pantofi cu șireturi pentru ciclism, care există pe piață deja de ceva vreme.

Northwave Rockster este ceva „retro cool” si care aduce mult a „hipster”, păstrând însă specificațiile ce țin de performanță. Foarte stilați și eleganți, Rockster pot fi folosiți și în oraș, dacă vrei să mergi la serviciu cu ei. Cu siguranță vor atrage priviri și vor spune multe despre personalitatea ta.

Pe de altă parte Rockster sunt pantofi rigizi și performanți, pe care îi poți folosi cu succes și la competiții. Dacă ar fi după mine însă, i-aș păstra pentru excursiile lungi de bikepacking, la care ai nevoie, în egală măsură, și de performanță mare la pedalare, pentru a face față distanțelor mari, dar si de confort. Cumva, Northwave Rockster combină cu succes aceste două caracteristici, la care adaugă stil și rafinament.

Specificații:

  • Greutate măsurată: 342 g (măsura 44,5)
  • Închidere: șiret, două opțiuni de culoare
  • Prindere elastică a excesului de șiret
  • Măsuri: 36-48, măsuri intermediare de la 39 în sus
  • Material: piele sintetică
  • Ventilație: perforații pe toate suprafețele, inclusiv limbă
  • Protecții: TPU la vârf și călcâi
  • Talpă: XC10, cu inserții aderente și crampoane la vârf
  • Branț: model Race
  • Plăcuțe spd: doar pentru mtb
  • Importator: BikeFun
  • Preț la data publicării recenziei: 739 lei
Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

ten − 1 =