Acum citesti
Cu bicicleta printre cătunele Cornerevei

Cornereva este comuna cu cele mai multe localităţi din ţara noastră, având în componenţă 40 de sate şi cătune răsfirate prin depresiunea ce însoţeşte văile Bela Reca şi Ramna şi pe versanţii Munţilor Cernei. Reţeaua de drumuri, ce leagă aceste aşezări, formează un labirint şi permite accesul cu bicicleta pe înălţimile din jur, pe culmea Poiana Mare (1344 m), spre vârful Cozia (1450 m) sau până sub Arjana (1512 m), de unde se poate continua pe creasta principală a Munţilor Cernei, în direcţia nodului orografic Olanele (1989 m), până către Munţii Ţarcu şi Godeanu, care sunt şi ei accesibili cu mountainbike-ul.

Pentru o tură de o zi mai uşoară şi mai relaxantă, putem porni din Băile Herculane, unde avem mai multe posibilităţi de cazare şi masă şi unde putem ajunge cu trenul sau cu maşina, din orice parte a ţării. E bine să începem tura noastră cât mai devreme, pentru a face un circuit mai amplu şi mai interesant, dar şi pentru a evita traficul de pe drumul european E70, pe care vom pedala spre nord (în direcţia Caransebeş) 4 km până în Mehadia, încă vreo 2 până la intersecţia cu Valea Bolvaşniţa şi mai vreo 4 până ce părăsim şoseaua principală şi o luăm la stânga spre Cruşovăţ, Cuptoare şi Mehadica. Apoi vom pedala mai relaxaţi pe drumul ce leagă Mehadica de Luncaviţa şi de Teregova, mergând printre livezi, sălaşe şi grădini, cu locuri de belvedere spre Munţii Ţarcului şi Cernei, dar mai ales spre Culmea Cănicei (Poiana Mare). Rulăm pe asfalt urcând şi coborând de mai multe ori pe un drum cu trafic redus, dar cu atenţie la curbe pentru a nu avea surpriza unui tractor sau a unei căruţe oprite în dreptul gospodăriei. Ajungem în Teregova, în partea superioară a localităţii şi coborâm pe strada principală, spre est, înapoi la drumul european şi calea ferată, pe care doar le traversăm, urcând apoi pe lângă un deal spre Rusca. Din Teregova până în Rusca sunt doar 3 kilometri şi după ce trecem prin sat, continuăm în urcuş lejer, pe Valea Hidegului, încă vreo 10 kilometri, până la un pod peste care trecem, spre dreapta. De aici, panta devine mai accentuată, până ce ieşim în dreptul barajului lacului de acumulare Poiana Rusca Teregova. Într-un loc de popas cu masă şi bănci, avem o vedere frumoasă asupra întiderii lacului şi a munţilor din jur. Drumul betonat coteşte spre sud şi urcăm spre cătunele Cornerevei, cu vârful Cozia în faţa şi apoi în stânga noastră.

Primele case ţin de Obiţa, apoi după şaua de trecere urmează Arsuri. E o culme mică ce leagă Cozia de Poiana Mare, loc din care pornesc drumuri de căruţă spre ambele înălţimi, cu legături spre superbe single-trail-uri şi trasee tehnice. Dar pentru că dorim să ne relaxăm, continuăm coborârea pe drumul principal betonat şi trecem pe rând prin satele Gruni, Bojia, Ruştin, Pogara şi Zbegu, lăsând explorările spre Cozia, Prislop şi Strugasca, pentru altă dată. Ajungem în centrul comunei Cornereva şi ne oprim pentru un bine-meritat popas. Ne aprovizionăm la magazinul sătesc şi pornim spre Bogâltin. Părăsim asfaltul şi urcăm pe uliţe cu pietriş, în direcţia cătunelor Cracu Teiului şi Poiana Lungă. Înainte de Poiana Lungă, căutăm să ne ţinem de drumul cel mai apropiat de munte, spre stânga, ocolind vârfurile Biliana şi Arjana, pe curba de nivel, până ce ajungem în Dobraia. Suntem tot mai aproape de Valea Cernei şi dacă nu dorim să coborâm pe poteca abruptă ce porneşte de la schit, atunci alegem coborârea spre Poiana Lungă şi Valea Bolvaşniţa. Tot în caz de necesitate, se poate scurta traseul, încă de lac Bogâltin, mergând spre Globurău şi Plugova. Dar, dacă am ajuns la foişorul de la schitul de lângă Dobraia, putem încerca o coborâre tehnică pe poteca marcată cu punct galben. La unele treceri peste bolovani e mai bine să mergem pe lângă bicicletă, dar pe porţiunile de potecă curată vom avea satisfacţii deosebite. Ultima porţiune este iar mai abruptă şi ne scoate la confluenţa văii Bedina cu Cerna, lângă o moară de apă. Trecem puntea suspendată, căţărăm malul abrupt şi ieşim la pensiunea Dumbrava. De aici, până la Băile Herculane, mai sunt vreo 14 kilometri. Închidem circuitul sau continuăm cu o tură în Munţii Almăjului, pe văile Sfârdinului şi Iardăştiţei. Dar despre asta, în episodul viitor…

Harta traseului poate fi văzută aici.

Material realizat de către Carol Varga

Vezi Comentarii (3)
  • Recomand traseul descris (pe care l-am facut nu demult chiar cu autorul articolului), e de o frumusete aparte, mai ales intre Bogaltin si Valea Cernei.

  • frumos articolul, la fel ca si turele pe care le face Carol recomand tuturor daca au ocazia si posibilitatea sa se alature macar odata la o tura organizata de el!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

5 × 1 =