Acum citesti
Rock Shox SID XX (2011)

Aceasta este furca ce completează gama de componente Sram XX. Apartenența la clasa premium este trădată nu neapărat de aspect ci de specficațiile tehnice: doar 1.4 kg și toate funcțiile pe care ți le poți imagina: Dual Air, Motion Control, X-Loc, Rebound, Low speed compresion și bineînțeles LockOut.

Cu tot acest pachet tehnic din dotare este greu de crezut că vei găsi această furcă la un preț plasat sub pragul de 800 de euro. Rock Shox SID XX World Cup este capabilă să absoarbă șocuri semnficiative, întâmpinându-le cu o cursă de 80 sau de 100 de mm. Pentru modelul anului 2012, cei de la Rock Shox au introdus și versiunea ce beneficiază de o cursă mai mare, de 120 mm.

Este o furcă cu o rigiditate foarte bună, la acest capitol reprezentând o concurență serioasă pentru furcile Magura cu „brace” dublu. Cum au reușit cei de la Rock Shox să îmbunătățească rigiditatea lui SID? Prin utilizarea unei coroane din carbon, care pe deasupra mai scade și câteva zeci de grame din greutatea totală a furcii. La capitolul rigiditate își aduce contribuția și axul gros de 15 mm (opțional) sau chiar de 20 de mm (opțional).

Pentru că abundă în reglaje, ai control total asupra comportamentului furcii pe traseu. Iar asta îți dă libertatea de a face de fiecare dată setările necesare potrivite terenului pe care rulezi. Spre exemplu, poți ajusta independent camera de aer negativă și pe cea pozitivă. Pe scurt, prin adaugarea de presiune în camera pozitivă, ajustezi forța de comprimare a furcii. Astfel poți micșora și sag-ul (comprimarea furcii după ce te urci pe bicicletă) în funcție de greutatea ta. Mai multă presiune în camera negativă semnifică o funcționalitate mai fină, denivelările mai mici fiind amortizate mai eficient de către SID.

Funcția Dual Flow controlează viteza de revenire a furcii în funcție de șocurile pe care le încasează: mici sau mari. Totul se ajustează direct de pe furcă. Pe brațele superioare cu o grosime de 32 de mm poți citi indicatorul de sag (explicat mai sus), marcat independent pentru cursa de 80 sau pentru cea de 100 de mm. Informații complete!

Comanda pentru lock-out-ul hidraulic (!), care blochează furca instantaneu, este una dintre cele mai bine finisate pe care le-am întâlnit. Punctaj maxim pentru aspect și funcționalitate. Cântărește chiar mai puțin cu 30 de grame decât modelul pe care-l înlocuiește.

Din punct de vedere al funcționalității este exact așa cum poți citi în broșura de prezentare. Dar ai defapt nevoie de toate aceste reglaje și de greutatea atât de scăzută? Am identificat două cazuri: 1.ești un rider profesionist și probabil nu citești acest articol pentru că știi deja totul despre furca pe care o utilizezi sau 2.ești un weight weenie cu un portofel gros care ține prea mult la greutatea scăzută a bicicletei sale.

Cu Rock Shox vei iubi virajele și vei rămâne impresionat de cât de bine se lipește roata de față de terenul pe care pedalezi în viteză. De asemenea vei rămâne uimit de greutatea pe care o pierde bicicleta ta odată cu instalarea acestei furci, în special dacă faci trecerea de la o furcă mid-level (de entry-level nu cred că are sens să amintesc). Ia în calcul faptul că versiunile cu coroană din aluminiu sunt semnficiativ mai ieftine, dar din păcate mai grele decât unele modele concurente oferite la un preț asemănător!

Greutate : 1.395 grame

Utilizare : Cross Country

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

three × 4 =