Acum citesti
Magura Durin 100R (2011)

Dacă nu știai până în prezent, află ca Magura Durin este una dintre furcile care au scris istorie în special în campionatele mondiale de Cross Country dar și în nenumărate concursuri. Se află pe piață din 2008, însă a fost constant îmbunătățită de producătorul german Magura. Iar cu această ocazie, ai aflat și faptul că Magura nu produce doar frâne de calitate ci și furci care se bucură de recunoaștere internațională pentru calitatea lor.

Modelul 2011 a suferit câteva modificări de ordin funcțional și câteva minore de ordin estetic. Astfel, furca amortizează mai bine și mai progresiv denivelările din traseu datorită îmbunătățirii arcurilor, poate fi comandată cu gât conic și utilizează un ulei nou pentru performanțe crescute la temperaturi scăzute. Dacă îți amintești, în trecut am testat mai multe furci care aveau probleme cu amortizarea la temperaturi mici. În cazul furcii Magura Durin 100R, această problemă a fost complet eliminată. Din punct de vedere al aspectului, noua Durin a suferit doar modificări ale strickerelor aplicate pe brațele inferioare.

Putem afirma că este una dintre furcile cu cea mai bună rigiditate pe care am pedalat până în prezent. Aceasta se datorează în foarte mare parte construcției cu „brace” dublu, unul în față iar celalalt în spate, ambele prinse bineînțeles de brațele inferioare ale furcii. Pe lângă faptul că aspectul poate părea ușor bizar pentru unii, furca oferă un control excelent în viraje strânse, pe porțiuni tehnice dar și pe urcări.

Amortizează chiar și cele mai mici obstacole iar Lock-Out (DLO+ – Dynamic LockOut) nu blochează complet furca. În cazul lui Durin acesta nu este un dezavantaj, ci din contră, permite funcționarea furcii pe o plajă foarte mică de amortizare pentru a crește contactul roții cu solul. Evident, există o comandă montată pe ghidon pentru Lock-out realizată dintr-un aluminiu de înaltă calitate. La fel ca și restul de reglaje regăsite pe furcă. Poți ajusta rebound-ul (viteza de revenire a furcii) în funcție de traseul pe care-l abordezi, dar ți preload-ul în funcție de greutatea ta. Într-adevăr, comanda pentru rebound nu are o poziție chiar comodă, neputând fi ajustată din mers, deoarece se regăsește sub brațul drept al furcii.

Cursa de 100 de mm se simte din plin iar amortizarea pe teren denivelat este foarte rafinată, apropiată sau chiar egală cu cea oferită de furcile Fox F Series. Defapt, Magura Durin are un avantaj major peste furcile Fox F-Series. Și anume faptul că are o rigiditate mai mare, datorata brace-ului dublu de care aminteam mai devreme.

În concluzie nu ne rămâne decât să încheiem prin a spune că o furcă ce cântărește doar 1.430 de grame, amortizează exemplar și care beneficiază de o rigiditate de invidiat trebuie să aibă un preț pe măsură. Nu mai puțin de 650 de euro va trebui să scoți din buzunar pentru această furcă pentru a intra în clubul select al campionilor. Își devansează unul din concurenții principali Fox F Series, atât la capitolul rigiditate cât și la capitolul greutate.

Greutate : 1.430 grame

Utilizare : Cross Country

Vezi Comentarii (3)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

two × 1 =