Acum citesti
Răspunsul Federației Române de Ciclism la scrisoarea lui Tudor Oprea

Acum câteva zile, Tudor Oprea înainta spre Federația Română de Ciclism o scrisoare prin care solicita niște răspunsuri legate de neînscrierea sa la Campionatele Mondiale de Mountain Bike de la Leogang din Austria. Prin vocea lui Vasile Selejan, secretarul general al FRC, ciclistul a primit acel răspuns pe care și-l dorea. Cum sună textul complet al scrisorii poți vedea în rândurile de mai jos.

Domnule Ovidiu Tudor Oprea,

Încă de la început, consider faptul că, modalitatea de comunicare pe care aţi ales-o este cel puţin ciudată. Federaţia Română de Ciclism, din care cu onoare faceţi parte are organisme de decizie şi de apel, statutar create tocmai pentru a rezolva astfel de litigii, între membrii federaţiei, sau între un membru şi Consiliul de Administraţie. Cum Statutul şi Regulamentul federaţiei pare că vă este cu totul străin, am să mă străduesc să răspund, pe înţelesul dumneavoastră, la ceea ce public semnalaţi.

Încă din anul 2000, am încercat, prin intermediul funcţiei pe care o ocupam şi încă o ocup, să atrag într-o formă organizaţională mişcarea de MTB din România. În acei ani tulburi existau doar două centre de MTB, respectiv Cluj şi Sibiu. Fiecare avea reguli proprii, concursurile se desfăşurau după regulamente aleatorii, sportivii pedalau pe trasee inadecvate. Totuşi, cu ajutorul unor oameni înţelepţi, am integrat MTB-ul în federaţie, organizând campionate naţionale şi girând concursuri private.

Rezultatele nu au întârziat să apară. Doi dintre pionierii ramurii de MTB, respectiv Domnii Radu Zemianschi şi Tiberiu Macoveiu au devenit arbitrii internaţionali UCI, iar dumneavoastră, v-aţi calificat la Jocurile Olimpice de la Atena. Apropos de acest moment, nu aţi realizat nici până acum, după opt ani, că acea calificare miraculoasă s-a datorat, într-o mare măsură, efortului financiar şi uman al federaţiei, fără de care, frumoasele dumneavoastră intenţii rămâneau doar utopice. De altfel, declaraţi pe toate canalele şi cu orice ocazie, că, citez, „federaţia nu a făcut nimic pentru mine, nicodată”. Într-adevăr, în afară de faptul că în anii 2002, 2003 şi 2004 nu v-a lipsit nimic din ceea ce consideraţi necesar pentru a vă califica şi participa la Atena, federaţia „nu a făcut nimic”. De asemenea, nu am dori să reamintim faptul că, participare la Atena a fost un mare fiasco. Ne asteptam, după toate eforturile, macar să terminaţi cursa, sau să abandonaţi cât mai târziu cu putinţă. Din pacate, am supra-evaluat calităţile dumneavoastră, pregătirea fizică şi psihică de la momentul Jocurilor Olimpice.

Întoarcerea de la Atena, „încununat de laurii victoriei”, a constituit pentru dumneavoastră momentul în care, probabil, aţi avut revelaţia valorii personale inestimabile, atât sportive, cât mai ales organizatorice şi manageriale. Împreună cu un „grup de iniţiativă”, a cărui unic scop era şi este încă obţinerea de profit, lăsând performanţa ca obiectiv nici măcar secundar, aţi fost la un pas de a demola şi de a dezorganiza totalmente ramura de MTB din România. Eforturile dumneavoastră nu s-au concretizat totuşi, cu toate că aţi investit, împreună cu alte persoane frustrate, timp şi fonduri în activitatea de destabilizare. Competiţiile pe care le-aţi organizat ilegal, calendarul paralel de pe „ciclism.ro”, toate postările amicilor dumneavoastră de pe acelaşi web-site, au reuşit ca vreme de doi ani să introducă haosul în ciclismul montan din România. Din fericire, oamenii s-au convins relativ repede despre adevăratele intenţii ale dumneavoastră şi ale grupului din care faceţi parte.

Am militat întotdeauna, nu pentru interzicerea concursurilor private, ci pentru o transparenţă a acestora. Sunt conştient că bugetul federaţiei, cât şi prevederile legale, nu permit organizarea unui mare număr de evenimente. De aceea, am reglementat clar modul în care o competiţie privată poate să se desfăşoare. Respectiv, consider că e firesc să existe un regulament în care să se stipuleze limpede şi de la început fondul de premiere, să se reglementeze faptul că sportivii licenţiaţi vor avea clasament separat, precum şi procentul din beneficii care se întoarce în ciclism. Este, la fel de firesc ca la fiecare competiţie să fie prezent un arbitru FRC, nu pentru a încasa o derizorie indemnizaţie, ci pentru a ajuta, prin experienţă şi funcţie. De altfel, nu facem nimic în plus în plan naţional, decât face UCI în plan internaţional. Este o onoare pentru mine personal, faptul că majoritatea organizatorilor de concursuri din România, au înţeles mesajul meu, alăturându-se în eforturile de a crea un cadru regulamentar care să guverneze evenimentele de acest gen. Şi, exemple sunt multimple: Padina, Câmpina, Arad, Timşoara, Babadag, Comana, Maros, Emmedue, etc, etc. Ultimul exemplu este, sper, elocvent pentru dumneavoastră: ne-am implicat în organizarea Câmpina-MTB, la sfârşitul căruia, organizatorii au donat peste 30.000 Ron în contul persoanelor cu autism din România. Ma întreb, din curiozitate, în ce domeniu caritabil s-au dus încasările de la celebra Triadă MTB? Sau bunăstarea dumneavoastră şi a celor din jur constituie o acţiune caritabilă? Cum se simt participanţii care, în contul unei ape şi a unui stix, primesc felicitări de participare? Sau, ca în majoritatea cazurilor, se aleg cu accidente datorate unui traseu definit prost?

Revenind la dumneavoastră, Domnule Tudor Ovidiu Oprea, mărturisesc faptul că, în anul 2011, aţi reuşit, odată în plus, să mă păcăliţi. Aţi pozat în reprezentantul unei structuri sportive nou-înfinţate, cu oameni noi în conducere, interesat de propăşirea ciclismului din România. Şi, m-aţi păcălit, prin faptul că, deşi dosarul dumneavoastră de afiliare era incomplet, am acceptat totuşi acest act administrativ, sperând într-o congruenţă de eforturi, a tuturor celor implicaţi în ciclism. Se pare totuşi că m-am înşelat amarnic, fiindcă, vechile legături ombilicale cu persoanele care vă manevrează cu abilitate, către interese străine sportului, nu s-au rupt. Din contra. Aţi reuşit să-l scoateţi din activitatea competiţională pe Lucian Logigan, sportiv de perspectivă. Marius Petrache a fugit după ce l-aţi silit să semneze state de plată în alb şi, exemple sunt nenumărate. Sperăm totuşi să-l salvăm pe Cristian Losonczi, care, a plecat la campionatele mondiale.

Într-o „mare revenire de formă”, aţi continuat în ultimii ani să participaţi la concursuri destinate amatorilor, câştigând evident locuri fruntaşe şi premii. Totuşi, vă întreb, Domnule Tudor Ovidiu Oprea, ce satisfacţie vă încearcă atunci când reuşiţi să învingeţi un amator care vreme de cinci zile este inginer, sau contabil, sau strungar, etc? E bine, domnule Oprea, să vă bucuraţi de premiile unor entuziaşti care vin din plăcere şi oferă un exemplu extraordinar? Cu câte minute v-a învins Cleppe la Prima Evadare?

Referitor la cererea dumneavoastră de participare în Austria, consider că aţi dat dovadă de o crasă lipsă de fair-play (să nu pronunţ cuvinte mai mari, precum nesimţire), în momentul în care aţi cerut, pe un ton imperativ, anularea înscrierilor colegilor dumneavoastră de la Maros. Poate ne repetăm, dar aceştia sunt parteneri oneşti şi cunosc regulamentele federaţiei, s-au înscris înaintea dumneavoastră, şi noi am respectat aceasta. Într-adevăr, sunteţi campion naţional la disciplina MTB XCO pe anul în curs. Dar, aceasta nu va dă dreptul automat pentru participarea la Campionatele Mondiale. Evident, sunt multe alte criterii, precum: vârsta, forma sportivă, echipa care se deplasează, etc.

Controlul de la sediul clubului dumneavoastră, care se pare că v-a speriat teribil, se doreşte a fi o consultare între conducerea federaţiei şi conducerea clubului dumneavoastră, pe probleme statutare, regulamentare, de strategie, obiective, etc. De asemenea, vom dori să abordăm problemele legate de încălcările Statutului şi a Regulamentului Federaţiei Române de Ciclism, de către dumneavoastră personal, cât şi de către structura sportivă din care faceţi parte. Avem mari dubii cu privire la modul de încasare a taxelor de concurs la competiţiile organizate de dumneavoastră, competiţii organizate fără avizul federaţiei, precum şi cu privire la destinaţia ulterioară a acestor sume. Evident, noi nu avem jurisdicţie în acest domeniu, însă, există organe competente ale statului, care, se vor pronunţa. Doar faptul că aţi purtat corespondenţă cu UCI, „plângându-vă” că nu v-am înscris la Campionatele Mondiale, constituie o abatere gravă de la Statut. De altfel, răspunsul Uniunii Cicliste Internaţionale a fost elocvent în acest sens, trimiţându-vă la federaţie pentru a vă rezolva problemele. În ceea ce priveşte strict pe dumneavoastră, participarea la concursul de la Tuşnad, fapt ce contravine Hotărârii nr. 17 a Consiliului de Administraţie al Federaţiei Române de Ciclism, ne pune serioase semne de întrebare cu privire la respectul pe care-l aveţi faţă de organizaţia în care v-aţi intergat în momentul afiliarii, prin voinţă proprie.

Încă din anul 1997, când cluburile cu ramură de ciclism din România, au investit în mine şi în echipa mea managerială încrederea lor, m-am considerat un funcţionar la dispoziţia membrilor federali, şi, nicidecum deasupra acestora. Afrimaţiile dumneavoastră le consider hazardate, nefondate. De asemenea, vă anunţ că dispuneţi de toate mecanismele federale şi juridice pentru a demonstra punctul dumneavoastră de vedere.

Secretar General,

Vasile Selejan

Vezi Comentarii (12)
 • auci..a avut ceva de scris….morala : fiecare pentru el, trage-ti de ciolan la maxim !!! =)))
  totusi asteptam un articol cu raspuns serios la acuzatii

 • Pe mine ma enerveaza cei care detin (temporar) o functie si cred ca sunt Dumnezeu pe pamant.
  Nu inteleg atitudinea acestor nemernici care cred ca trebuie sa le fim recunoscatori pentru ca ei cheltuie banii veniti de la stat.
  Pe de alta parte, prosti trebuie sa mai fie cei care accepta sa fie condusi de astfel de nemernici.

 • Dap, destul de multe acuzatii.
  La una dintre ele chiar sustin (Triada MTB de la BV) unde chiar s-a simtit ca acea etapa a fost construita pt cativa alesi. La asta se adauga organizarea slaba, ex: cu 10 minute inainte de termenul limita de trecere prin punctul de alimentare de la Caprioara la intoarcere nu mai era nimeni dintre organizatori. Asa nu a mai fost apa, nu au mai fost nici alimente di te astepta o urcare de Postavaru…
  Corecta si afirmatia: cat de bun sa fii daca te lupti cu persoane ce in timpul saptamanii sunt altceva decat ciclisti ?

  Nu contest ca adevarul intre cele 2 parti se afla undeva la mijloc.

 • Marele campion nu a reusit nici macar sa termine cursa de la olimpiada.Foarte tare.

  As vrea sa stiu cat costa un arbitru oficial care vine la o ursa privata.

 • Daca nu l-as fi cunoscut pe Oprea nu-mi dadeam cu parerea dar am avut de-a face cu el (si prietenii lui) la organizarea Triadei la Targoviste.Vreau sa va spun ca habar nu au sa organizeze un concurs,au avut toti banii pe mana (numai Primaria a dat 200 de mil plus Bosch si altii),traseul facut gratis de mine,tot ce au cerut au primit iar concursul a fost un dezastru : participanti rataciti gramada,arbitrii neinstruiti total,insuficienti si prost plasati,ce mai,o cacealma.Noi ne-am dat pe mana lor ca de gura sint buni : „sintem cei mai experimentati organizatori de concursuri din tara” etc. Concluzia : la Targoviste,Oprea cu ai lui (pionul principal e Ulisse Gheduzzi) au venit,au pus stampila,au luat banii si au plecat,lasind in urma oameni neplatiti,concurenti nemultumiti si dealurile pline cu kilometri de banda de plastic.Nici macar „multumesc”nu a spus celor care au muncit pentru ca ei sa castige jumate de miliard.Nu e Selejan inger dar,daca ar fi Oprea la federatie,praful s-ar alege.

 • Si inca ceva,la concursurile organizate de ProCycling premiile nu se stiu dinainte,sint in functie de cine castiga iar la punctele de alimentare (cel putin la Targoviste asa a fost) ProCycling are regim special : o sacosa cu bidoane cu solutie gata preparata numai pentru echipa lor.Indicatia era ca,atunci cind vine unul de-al lor,sa i se dea din sacosa.Buna treaba,nu?

 • Mersi, Cristi. Acum stiu de ce m-am ratacit la Targoviste. Ei, 10 km + 2 dealuri de urcat + o ora intarziere, ce conteaza. Oricum, voi sti pe viitor mai bine.

 • Cristi, daca ai fi avut sau ai avea curajul sa-mi spui asta direct ai avea mai mult respect din partea mea. Atat timp cat doar arunci cu noroi pe internet nu pot decat sa te includ in categoria tovarasului de mai sus.
  Daca banii pe care i-ai primit (pe care asa cum stii am insistat sa-i iei) nu au fost suficienti era de ajuns sa ne-o spui. La fel, oricine din cei implicati in acest eveniment putea sa ne spuna nemultumirile. Situatia cheltuielilor de la concurs iti sta la dispozitie oricand vrei sa o vezi, trebuie doar sa ne spui.
  Cu siguranta au fost si greseli in organizare pe care ni le-am asumat. De acolo pana la ceea ce afirmi tu insa e o diferenta mare.

 • Cu cine sa discut?Ati plecat imediat dupa premiere.Ati promis celor care au muncit ca le dati vouchere de participare gratuita la concursurile organizate de voi,din 3 mil pe care i-am primit de la voi pentru 4 luni de munca cu sculele,masina si remorca mea am platit un arbitru ramas neplatit de voi(500 000),am platit amenda de viteza luata tot pentru Triada(1,5 mil) iar la milionul ramas am mai pus unul si i-am scos in oras pe oamenii care au taiat crengi si au strins gunoaie cu mine.Care erau banii cu care m-am ales?Ca mi se pare ca nu am auzit bine.De situatia cheltuielilor crezi ca-mi pasa mie?Am club de ciclism din 1996 si stiu cum se face „situatia cheltuielilor”dinainte sa te invete Ulisse pe tine,poti sa-mi dai oriciti bani si-ti ies pe minus cit vrei tu.Ma crezi idiot? Treaba e ca habar n-aveti sa organizati un concurs dar v-ati imbogatit din asta scuzindu-va de fiecare data :”mai sint si greseli si scapari de organizare”,”se mai intimpla”…pe banii prostilor.Aveati cumva de lansat vreun satelit pe orbita? Nu e nimic dificil la ce ati facut voi,ati avut banii,aprobarile,traseul,adica totul pe tava si v-ati batut joc de Targoviste.Fii sigur ca aici nu mai organizati voi nici un botez macar vreodata.Ce sa vorbesc cu tine?Ce e de vorbit?Crezi ca ma intimidezi cu aerele tale de vedeta?Pur si simplu eu nu discut cu escroci.Sa va fie rusine ! Ma mir ce tupeu ai sa mi te adresezi,ai noroc ca nu vin pe la concursuri sa ne intilnim.

 • Am mai citit o data ce ai scris si stii bine ca ceea ce am scris,chiar daca e noroi,tot faptele tale si ale lui Ulisse sint.Cum poti sa te aperi in fata faptelor? Cu o simpla negare? Ma faci sa rid.Eu,baietii care au muncit,participantii rataciti sau nemultumiti de organizarea proasta,cei 2 ciclisti care erau primii si ar fi castigat la tura mica si s-au ratacit de i-am intors din Aninoasa (n-au mai prins podium),arbitrii neinstruiti si cel neplatit,crezi ca sunt morti? N-ati avut bidoane in sacosa sub masa la P.A.? Ati platit sau recompensat oamenii? Improvizatia aia a fost organizare? Ce nu e adevarat? Faptele voastre le povestesc eu acum,nu altceva.Stiu ca nu-ti place,ca-ti afecteaza imaginea de vedeta dar nici noua nu ne-a placut ce ati facut voi aici.Sa am „curajul” sa-ti spun tie (si numai tie,nu?).Ti-am mai spus toate astea plus altele in mailul trimis imediat dupa concurs,chiar la finalul cursei ti-am spus tie si lui Ulisse ca ati facut un rahat,de cite ori sa-ti mai spun? Uite,iti mai spun o data : esti sportiv bun pe plan national dar organizator de concursuri nu esti,nici tu si nici Gheduzzi,scoateti-va asta din cap.Acum ma crezi? Daca am scris vreo minciuna in toate comentariile mele spune care e si-ti fac cinste,altfel asuma-ti faptele.Stai sa-mi mai aduc aminte ca mai scriu.

 • Mesaj pentru moderator : Va rog sa postati raspunsul meu pentru Tudor Oprea asa cum e pentru ca „escroc” nu e o jignire,e definitia „omului care-i insala pe altii profitind de naivitatea lor” (DEX : escroc,sarlatan).Daca totusi nu vreti,puteti scoate propozitia in cauza .Multumesc.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

11 − six =