Acum citesti
Eduard Novak: Vreau un viitor pentru ciclismul din România

Campionul paralimpic Eduard Novak şi-a anunţat astăzi la Miercurea Ciuc candidatura pentru funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Ciclism, alegerile fiind programate pentru date de 15 martie.

Eduard Novak a vorbit într-o conferinţă de presă despre motivele care l-au determinat să intre în cursa pentru şefia Federaţiei şi despre obiectivele pe care le are. Campionul a prezentat un program pentru cinci ani de modernizare şi dezvoltare a ciclismului românesc, cu obiective concrete.

”Am un proiect de cinci ani, primul proiect din istoria ciclismului românesc, un proiect european, cu foarte multe puncte, pe care îl vom dezbate cu reprezentanţii cluburilor. Vreau să ştiu care sunt problemele în zona ciclismului, cum putem să construim în România un ciclism sănătos. Sper cu tărie că foarte multe cluburi vor dori schimbarea şi vor să lucreze cu un om care iubeşte ciclismul, care arată că putem face lucruri frumoase cu muncă şi cu dăruire, aşa cum am demonstrat în aceşti zece ani”, a declarat Eduard Novak.

În opinia lui Eduard este nevoie de o schimbare în ciclismul românesc şi crede că el poate contribui la dezvoltarea acestui sport minunat, ţinând cont că are o experienţă de 25 de ani în sportul de performanţă şi a demonstrat atât ca sportiv, cât şi ca manager sau om de afaceri.

”În primul rând, am luat această decizie deoarece cred că este nevoie de o schimbare în ciclismul românesc, consider că pot să contribui foarte mult la dezvoltarea acestui sport frumos care este îndrăgit de foarte mulţi copii, tineri, amatori. Vreau să construiesc un ciclism în România pe toate nivelurile, pentru toate ramurile, şosea, velodrom, mountain bike, etc”, a spus Eduard Novak, care a subliniat că federaţia trebuie să fie ”una pentru ciclism, care tratează cu egalitate fiecare sportiv, club sau manager, în care să existe o comunicare permanentă, pentru a dezvolta un sport sănătos şi profesionist”.

Multipul campion a afirmat că nivelul la care se situează ciclismul din România este inferior celor din ţările cu tradiţie din Europa, chiar dacă cicliştii noştri, în parcursul lor pentru Jocurile Olimpice sau Paralimpice, trebuie să concureze cu aceştia de la egal la egal.

”Şansa este să începem totul de jos şi să avem o cale europeană. Aici, în România, cred că în câţiva ani cliclismul poate fi un sport important şi România să fie considerată o ţară importantă în ciclismul european”, a declarat Eduard. El a spus că este sprijinit de oameni cu experienţă, cum ar fi antrenorul său, italianul Cristiano Valoppi, managerul naţionalei de ciclism a Argentinei.

”Este lângă mine antrenorul meu, Cristiano, care m-a pregătit pentru Jocurile Paralimpice, unde am câştigat medalia de aur. El este managerul echipei naţionale a Argentinei, deja au început pregătirea pentru Rio, este un om care lucrează de 25 ani în ciclism şi am tot sprijinul lui că mă va ajuta cu idei şi împreună şi cu echipa pe care cluburile o vor vota vom putea ca în viitor să fim o federaţie puternică. Trebuie să ne schimbăm mentalitatea toţi. Am nevoie de sprijinul tuturor echipelor, care sunt afiliate sau nu, pentru ca în acest an să construim o strategie de viitor, să facem o nouă federaţie (…) Trebuie să schimbăm tot şi sper ca în cinci ani să se vadă rezultatul”, a spus Eduard.

El a precizat că nu candidează pentru a discredita pe cineva sau a le reproșa ceva celor de la conducerea federaţiei, subliniind că îl respectă pe actul preşedinte, dar consideră că poate ajuta mai mult ciclismul decât o poate face acesta.

”Nu pornesc în această campanie pentru a discredita sau a reproşa ceva celor care au fost în aceşti ani la conducerea federaţiei. Eu am pornit numai cu un singur scop: să fac fericiţi copiii care iubesc ciclismul, să aibă un viitor în acest sport şi nu ca după ce termină junioratul trebuie să se retragă chiar dacă au investit în visul lor”, a spus Eduard Novak. El a pledat, în mai multe rânduri, pentru atragerea copiilor către ciclism, pentru popularizarea acestui sport în şcoli şi pentru înfiinţarea de centre cicliste, paralel cu instruirea arbitrilor.

”Primul obiectiv, de a atrage copiii în acest sport şi, paralel să instruim antrenori, să vedem în care parte a ţării să înfiinţăm noi centre cicliste, să atragem sponsori, să avem contracte cu cluburile, să reluăm relaţiile cu Ucraina, Polonia, Slovacia, Ungaria, să facem schimb de experienţă, protocoale, sunt foarte multe de făcut. (…) Avem nevoie de un buget sănătos, de proiecte, de contracte de colaborare cu organizaţii neguvernamentale, relaţii cu Comitetul Olimpic, cu Comitetul Paralimpic, cu Ministerul Sportului și al Învăţământului”, a afirmat Eduard Novak.

Campionul a menţionat că poate sacrifica acest an din ciclul de pregătire pentru Olimpiadă, care este unul de revenire şi de aceea crede că este momentul să candideze.

”Acum este momentul să candidez deoarece pot sacrifica acest an. Este primul an al unui nou ciclu de calificări pentru Olimpiadă. După cum am discutat cu antrenorul meu anul acesta, ca volum de antrenament va fi cu 20-30 la sută mai redus decât anul trecut, e un an de revenire . Şi e timpul acum să-mi reorganizez echipa şi apoi, după aceea, putem lucra anul viitor cu mai puţin stres ”, a afirmat Novak.

El a subliniat că nu îi este teamă de jocuri de culise şi nici că alegerile nu vor fi corecte, precizând că în următorii patru ani poate dubla numărul de ciclişti legitimaţi, dar are nevoie de două mandate pentru a ciclismul din România la nivelul pe care îl merită.

Vezi Comentarii (3)
  • Cum se fac alegerile? CIne voteaza? Unde votam?

    Am un potential albitru… unde se poate inscrie la cursuri pentru autorizare albitru?

  • Care sunt ceilalti candidati?
    Novak vine cu un suflu tanar si ar putea schimba multe. Pe de alta parte actualul presedinte are foarte multe conexiuni la care poate apela pentru ajutorul ciclismului. Cel mai bine ar fi daca s-ar intelege toti si ar face o alianta.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

2 × 4 =