Acum citesti
Bicicliștii ieșeni se mobilizează

Bicicliștii din Iași au fructificat din plin vremea frumoasă a ultimelor zile, organizând două marșuri destul de consistente ca și participare: Marșul Bicicliștilor cu ocazia Zilei Poliției și obișnuita Masă Critică. Iordana Leahu, președintele asociației IașiBike, ne oferă mai multe detalii.

Bicicliștii ieșeni sunt din ce în ce mai numeroși. Duminică, 25 martie, soarele ne imbia să ne scoatem bicicletele puse la iernat, să le ștergem de praf și să pornim la plimbare alături de membrii Clubului de Ciclism și Ecologie IașiBike, care au ținut să marcheze Ziua Poliției printr-un marș al bicicliștilor. Pentru acest eveniment, cei care au avut în dotare așa ceva, au purtat o vestă reflectorizantă. Ne-am adunat la Palatul Culturii, o mulțime colorată și veselă, oameni de toate vârstele, au participat chiar și câțiva copii însoțiți de părinți. Am văzut în mulțime un puști care mi-a spus că are 8 ani, dar și o fetiță cam de aceeași vârstă. Un grup de circa o sută de persoane – celor 86 de bicicliști numărați la start li s-au adăugat pe parcurs și alții – a mărșăluit peste 12 kilometri pe arterele principale ale orașului, puțin cam mult pentru persoanele lipsite de antrenament care s-au plâns că șaua fost incomodă. Fiind escortați de două mașini de poliție ne-am simțit în siguranță, șoferii nu au mai claxonat nervoși, nimeni nu a mers pe o roată cum se mai întâmplă uneori la Masa Critică. Marșul s-a terminat la Palat, de unde a și început, într-o atmosferă veselă și caldă. Ne-am făcut prieteni noi și ne-am despărțit cu promisiunea că ne vom revedea la Masă Critică. Iată și un filmuleț de la eveniment, făcut de IDIS.

Și așa cum ne-am promis, iată-ne în ultima vineri din lună, la Masă Critică. La ora 18 am început să ne adunăm la Rond Agronomie, în Copou, loc obișnuit de întâlnire al bicicliștilor pentru Masa Critică încă din 2006. Aversele care au brăzdat orașul de-a lungul zilei i-au speriat pe unii care s-au mulțumit doar să privească pozele pe care le-am făcut. Dar stropii de ploaie au mai domolit puțin praful care făcea aerul irespirabil din cauza lucrărilor la partea carosabilă care au transformat întreg orașul într-un adevărat șantier. Începută pe lumină, Masa Critică s-a terminat pe la ora 20, când deja era întuneric bine, dar din fericire, majoritatea bicicliștilor erau echipați corespunzător. Grupul fiind destul de eterogen, a fost nevoie de multe opriri ca să îi așteptăm pe cei rămași mai în urmă sau opriți la semafor. Am mers și pe faimoasa pistă de biciclete făcută în locul unui trotuar, care de multe ori iscă discuții între pietoni și bicicliști, ambele categorii având doar vina de a locui într-un oraș în care edilii acționeaza doar în interes propriu. Plimbarea de luna asta a inclus, lucru mai rar întâlnit, 3 dintre cele 4 pasarele din oraș, traseul fiind destul de lung, peste 16 kilometri, din care cauză o parte dintre participanți nu au mai ajuns la punctul terminus de la Palatul Culturii. Sperăm că mesajul nostru a fost înțeles și de șoferi și de pietoni: cu bicicleta te strecori mult mai ușor în trafic! Și vă spun din experiență că de multe ori poți ajunge la destinație înaintea celor care se deplasează cu mașina. Pe luna viitoare!

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

nineteen − 16 =