Acum citesti
Noul Shimano XT schimbă vitezele automat

Da, ai auzit bine! Shimano XT este primul schimbător de pinioane care poate schimba automat în funcție de cadența ta și de viteză. Este un schimbător electronic, dar nu este wireless. Este alimentat de la acumulatorul bicicletei electrice, căci doar pe aceste biciclete va fi disponibil.

Vor exista însă trei moduri diferite pentru schimbarea vitezelor: manual, manual cu funcția de free shift (schimbi manual când nu pedalezi) sau automat (schimbă singur când pedalezi sau când nu pedalezi). În modul de Free Shift, foaia se poate roti singură când tu nu pedalezi, astfel încât schimbătorul să poate schimba vitezele singur în timpul unei coborâri. Povestea asta funcționează doar când bicicleta se află în mișcare și chiar dacă foaia se rotește, nu te propulsează mai departe – se învârte în gol doar pentru a permite trecerea lanțului de pe un pinion pe altul.

Pentru a realiza toate aceste lucruri, transmisia a fost perfect integrată cu motorul, care folosesc unul și același acumulator, cu ajutorul cablurilor (nimic wireless aici). Senzorii de viteză și de cadență sunt responsabili pentru schimbarea automată a vitezelor. Cum singurul acumulator utilizat este cel al bicicletei electrice, vei avea un singur port de încărcare pentru tot sistemul.

Caseta de pinioane va fi disponibilă în format HyperGlide Di2 10-51 cu 12 viteze sau LinkGlide – 11-50 cu 11 viteze. Va fi disponibilă și o gamă mai ieftină, CUES Di2, cu 11 sau 10 pinioane, disponibilă doar pentru bicicletele de oraș.

Noile transmisii XT Di2 și Cues Di2 nu vor fi compatibile cu motoarele Shimano mai vechi, ci cu noul EP801 care poate comunica cu schimbătoarele Di2 și cu noul motor EP6 – unul nou, mai ieftin. Ambele motoare oferă însă un cuplu de 85Nm și o putere de 250W. EP801 cântărește 2.7 kg, iar EP6 – 3 kg.

Noile transmisii automate vor fi disponibile doar ca dotare pe biciclete complete, începând cu primăvara lui 2023. Momentan nu pot fi achiziționate separat.

via Shimano

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

1 × two =