Acum citesti
Rock Shox Recon (2011)

Am avut la dispoziție pentru o distracție de weekend noua furcă Rock Shox Recon Silver TK versiunea 2011. Acesta este modelul de intrare din gama Recon și beneficiază de tehnologie de amortizare pe arc. Tu poți opta însă și pentru un model pe aer, Recon Solo Air, mai ușor decât cel pe arcuri sau pentru un model dedicat bicicletelor 29er.

Cursa lui Recon este de 100 de mm, suficientă pentru trasee de pădure, dealuri sau chiar munte dacă promiți că n-o vei duce pe coborâri dificile. Cu toate că oferă reprize de amortizare mult mai bune, mai line și mai plăcute decât un Rock Shox Dart 3, aceasta are o greutate relativ mare, de 2.228 de grame. Mai ușoară este doar versiunea Solo Air care cântărește 2.069 de grame.

Rigiditatea furcii este bună, iar faptul că flexează relativ puțin, te va ajuta mult pe traseele tehnice, reușind să mențină roata din față lipită de sol atunci când este cazul. Reacționează chiar și la denivelări mai mici. Nu la fel cum ar face-o Rock Shox SID, însă cu siguranță o face mai bine deât Rock Shox Tora.

Este echipată și cu funcția de Lock-Out, legată la o comandă ce poate fi acționată direct de pe ghidon. La modelul testat de noi, Lock-Out-ul nu bloca complet furca, permițând în continuare o cursă mică de aproximativ 1 cm. Ceea ce nu este neapărat ceva rău, deoarece previne un eventual damage. Poți seta preload-ul, în funcție de greutatea ta și rebound-ul care este ilustrat amuzant pe brațul inferior drept al furcii: fie alegi o broască țestoasă pentru o revenire mai lentă, fie alegi un iepure pentru o revenire rapidă. În funcție de terenul pe care rulezi, poți alege diverse setări, însă îți recomandăm poziția de mijloc.

Comanda pentru rebound este poziționată incomod sub brațul inferior al furcii, asta presupunând că va trebui să cobori de pe bicicletă ca să-l reglezi. De asemenea, cursa rotiței de reglaj este destul de restrânsă. Faptul că nu reglezi prea des rebound-ul ne poate face să trecem însă cu privirea peste poziționarea incomodă a comenzii de rebound și să ne bucurăm în continuare de traseele denivelate pe care le-am abordat.

Vestea bună este că poți modifica intern cursa acestei furci până la 120 de mm, prin îndepărtarea unor distanțiere, dar asta presupune demontarea furcii. Cel mai bine este s-o faci direct într-un service. De asemenea, dacă simți nevoie de o frână foarte puternică, Recon îți permite montarea unui disc cu un diametru de 210 mm.

Pe scurt, Rock Shox Recon Silver TK 2011 ne-a lăsat o impresie bună. Raportată la costuri este o furcă performantă, ce nu flexează și oferă o cursă de amortizare bună. Majoritatea reglajelor sunt prezente pe această furcă ceea ce constituie un bonus. Din punct de vedere al greutății nu strălucește, dar nu trebuie uitată clasa din care face parte. În orice caz, Recon este modelul la care treci dupa utilizarea unui Dart sau Tora.

Vezi Comentarii (22)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

2 × 2 =