Acum citesti
Fox 32 Talas 2011

Orice tura la munte cu o furca Fox este o adevarata placere dar intr-un fel si un privilegiu, deoarece sunt destul de rar intalnite ca echipare standard pe bicicletele oferite pe piata locala. Daca nu stii exact despre ce brand discutam, trebuie sa afli ca Fox este liderul in suspensiile pentru biciclete, motociclete, atv-uri sau snowmobile-uri.

Noul Fox Talas este oferit pentru 2011 in diferite versiuni : Terralogic, FIT RLC care este dealtfel si modelul testat de noi si FIT RL. Fox 32 Talas FIT RLC se aliniaza standardelor de greutate redusa impuse de ceva timp pe piata de catre cei de la FOX : cele 1.76 kg ale furcii, cu tot cu steerer vor scadea semnificativ din greutatea bicicletei tale. Aceasta este o valoare foarte buna pentru o furca de All Mountain care poate fi defapt exploatata pe orice tip de traseu, exceptie de la aceasta regula facand doar traseele de downhill. Greutatea redusa este data si de functionalitatea pe aer, care contribuie semnficiativ la valorile mici obtinute pe cantar.

Asadar specialitatea Talas-ului este muntele. Cum se comporta aceasta furca pe teren accidentat sau puternic denivelat si in special, care sunt argumentele pentru care un potential utilizator ar trebui sa scoata aproximativ 850 de euro pentru o astfel de furca?

Grosimea bratelor inferioare de 32 de mm nu este o valoare relevanta, fiind intalnita si alte modele de furci. Insa sunt foarte solide si nu flexeaza. Daca iti doresti o rezistenta sporita si o arie si mai larga de exploatare, alege modelul cu brate de 36 de mm si o cursa de 180 de mm!

Imediat ce te urci pe bicicleta si incepi sa pedalezi, simti cum Talas-ul incepe sa amortizeze cu placere chiar si denivelari mai mici (nu atat cat te-ai fi asteptat, deoarece modelul cu Kashima Coat trebuia sa ofere ceva in plus fata de cel standard). Cursa acesteia poate fi setata fie pe 120 mm, fie pe 150 de mm, un real avantaj pentru cei care mai si urca pe bicicleta, nu doar coboara. Pentru urcari, este necesar sa reduci cursa la 120 de mm astfel incat sa economisesti cat mai multa energie. Cei de la Fox au lucrat si la compresie, obtinand acum amortizari mult mai line, furca fiind mai activa decat modelul precedent.

In interiorul Talas-ului intalnim „damper”-ul FIT care se face responsabil pentru un raspuns rapid al acestei furci, indiferent de terenul pe care ruleaza. Tractiunea mare o simti foarte bine pe urcari, dar nici pe coborari Talas-ul nu dezamageste. Cei 150 de mm de amortizare sunt mai degraba specifici unei biciclete de Enduro decat uneia pentru All Mountain. Asadar radacini, macadam, teren puternic denivelat sau acoperit de pietre, toate sunt o placere pentru Talas.

Modificarea cursei se face foarte simplu si rapid, chiar din mers, de pe bratul stang al furcii. Tot la capitolul ajustari, trebuie sa amintim si lock-out-ul cu comanda aflata pe ghidon. Mai poti regla presiunea aerului si evident, rebound-ul care se poate ajusta cu ajutorul unei rotite de culoare rosie, montata sub bratele inferioare ale furcii.

Indiferent de traseul pe care vrei sa te dai, Talas-ul se comporta exemplar, nu flexeaza si iti ofera incredere la fiecare viraj sau saritura peste un obstacol. O alta optiune foarte utila este echiparea cu un ax 15QR, care simplifica semnificativ demontarea rotii de pe furca si este cu 21 de grame mai usor decat modelul anului precedent.

Cei cu bugete mari isi vor putea permite versiunea Kashima Coat, invelis cu aspect aurit pentru bratele superioare, care asigura o frecare redusa, sensibilitate si mai mare pe denivelarile foarte mici si o durabilitate mai mare. Din pacate, optiunea Kashima Coat este disponibila doar pentru furcile noi, asadar nu poate fi achizitionata ulterior, ca un upgrade.

In concluzie, Fox 32 Talas FIT RLC este o furca pe care te poti baza in aproape orice conditii pe orice fel de traseu montan. Nu cantareste mult iar functionalitatea foarte lina a acesteia va constitui o placere absoluta la fiecare tura de all mountain sau enduro.

Vezi Comentariu (1)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

ten − seven =