Acum citesti
Lecția Târgu Mureș: Peste 1500 de bicicliști la o singură întâlnire

După multă vreme, a sosit și evenimentul cel mare pe care orice biciclist urban neaoș era curios măcar să îl vadă, dacă nu să ia parte la el. Duminica trecută, prima întâlnire cu ecou puternic a bicicliștilor dintr-un oraș românesc a avut loc. Târgu Mureș a fost urbea unde 1500 de bicicliști au pedalat pentru a-și cere dreptul de a circula nestingheriți prin oraș.

Cu ocazia Zilei Pământului, adică 22 aprilie, a fost organizat un eveniment de tip Critical Mass la inițiativa organizațiilor locale Easy Rider, Asociația unDAverde, Fundația Comunitară Mureș, Probiciclo Urbo și Focus Eco Center. S-a negociat un traseu împreună cu Poliția Locală și aceasta împreună cu Primăria și serviciul SMURD au asigurat deplasarea în siguranță. Partea și mai îmbucurătoare este că a beneficiat de sprijin financiar, venit ca și în ultimii patru ani din partea Consiliului Județean.

Problema bicicliștilor mureșeni este un serioasă. De cinci ani, în centrul orașului accesul bicicletelor și al rolelor este interzis atât pe carosabil, cât și pe trotuar și există intenții de extindere a restricțiilor către zonele de agrement și parcuri. Se pare că aceste restricții i-au înverșunat și mai mult pe locuitorii orașului și, prin mediatizarea evenimentului, a venit multă lume. Estimările inițiale erau în jur de 1000 de participanți, dar în Piața Victoriei din Târgu Mureș, duminica trecută la ora 15, peste 1500 de bicicliști se pregăteau să pornească pe străzile orașului pentru a arăta lumii întregi că există. La întâlnire a participat și Laszlo Borbely, fostul ministru al mediului, dar și președintele C.J. Mureș, Lokodi Edith Emoke. La unison, toți cei prezenți transmiteau un singur mesaj: Bicicliștii sunt parte din trafic, nu îl blochează!

La pornire s-au împărțit 500 de tricouri persoanelor care s-au înscris pe site-ul www.muresonbike.ro și după parcurgerea traseului, la final, pe malul Mureșului s-au servit pâine cu unsoare și apă.

Mulțumim Asociației unDAverde pentru sprijinul oferit în redactarea materialului.

Vezi Comentarii (6)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

13 − three =