Acum citesti
STRiDA LT (2013)

Nu mă aflu la prima experiență cu o STRiDA, dar modelul LT este unul avantajos din punct de vedere al costului de achiziționare. Așadar, mi-a stârnit curiozitatea acestă echipare, voind să văd mai degrabă cum se descurcă în oraș decât performanțele.

Ca scurtă introducere, STRiDA este o bicicletă pliabilă, foarte compactă, care devine și mai compactă după ce este pliată. Iar asta o face cel puțin interesantă pentru deplasările rapide prin oraș. Sunt de părere că bicicletele pliabile încep să câștige din ce în ce mai mult teren în fața celor clasice de oraș, iar asta din simplul motiv că sunt foarte practice. Singura mică problemă este aspectul acestor biciclete pliabile, care nu se conformează întotdeauna standardelor. Este și cazul lui STRiDA LT.

Cadru/Funcționalitate

Dacă un cadru de citybike clasic este construit din 8 segmente de țeavă, cadrul lui LT are doar jumătate dintre acestea, cu tot cu furcă și cu tija de ghidon! Iar dacă nu te-ai gândit vreodată că un cadru poate fi construit din puține segmente, ai dovada în fața ochilor. Soluția tehnică este una destul de ingenioasă, deoarece atât roata de față cât și roata de spate au un singur punct de prindere, asemenea furcilor Lefty de la Cannondale.

Poziția pe bicicletă este neobișnuită până în momentul în care începi să dai mai multe ture. Practic, șezutul tău se află în proximitatea roții de spate, iar asta mută centrul de greutate feedback-ul oferit de direcție fiind foarte moale. Pe scurt, poți schimba cu foarte mare ușurință direcția bicicletei, care este sensibilă. Ca să înțelegi și mai bine sentimentul, imaginează-ți zilele bune petrecute la țară, când pedalai de pe portbagajul Tohanului.

Raportând direcția la dimensiunile bicicletei, pot spune că este foarte vioaie prin oraș, menționând totodată trecerile printre mașini sau slalomul printre pietonii de pe piste, dacă este cazul, desigur.

Procesul de pliere se realizează rapid, bicicleta devenind foarte ușor de transportat. Poate că din prima pare destul de întortocheată treaba, dar puțin exercițiu va face ca lucrurile să fie mai simple. Cum se pliază poți vedea în fotografiile din galeria de mai jos. Un alt atu al bicicletei este felul în care o poți parca: o lași pe spate și o sprijini în micul portbagaj instalat. Și gata!

Raza de bracare este mare din cauza construcției cadrului, iar tu vei putea întoarce ghidonul la maxim 80 de grade. Și pentru că tot suntem la capitolul construcție, cadrul lui LT este primitor atât cu persoanele scunde cât și cu cele înalte, cu condiția să nu cântărească mai mult de 100 de kg. Totul se rezolvă din reglajul șeii, care nu se realizează imediat, deoarece ai două șuruburi de eliberat, apoi de strâns.

Echipare

STRiDA LT este o bicicletă single speed, dar este dotată cu o curea de transmisie garantată peste 80.000 de km. Raportul este suficient cât să-ți faciliteze o pornire simplă și o viteză medie de 15-20 km/h. Alternativ, Strida oferă și un model cu mai multe viteze, dacă te simți chiar grăbit, dar care este ceva mai scump. Așadar, mă simt mulțumit cu unicul raport disponibil.

Frânele sunt mecanice pe disc, de proveniență Strida, cu discuri de 160 de mm. Se numără printre puținele frâne pe disc care reușesc să ofere performanțe admirabile. Desigur, luăm în calcul și greutatea mai mică a bicicletei. Manetele nu impresionează nici din punct de vedere al aspectului, dar nici din punct de vedere al calității.

Roțile de 16 inch sunt compuse dintr-un set de jante cu 5 spițe, de efect, de ce să nu recunosc și dintr-un set de anvelope cu o viteză bună de la rulare, tot marca Strida. Deoarece sunt relativ mici, iar jantele nu au spițe clasice, confortul oferit de bicicletă este diminuat pe denivelări sau pe drumurile pietruite. Avantajul major al acestor roți este însă prinderea cu un singur braț. Practic, orice pană de cauciuc se rezolvă imediat, fără a mai fi nevoie să demontezi roata.

În ceea ce privește lista de accesorii, există un set de aripi care au menirea de a te proteja în zilele ploioase, un claxon pentru pietoni neatenți și un sistem de iluminare (neintegrat, se instalează ulterior).

Concluzie

Îmi este clar că STRiDA LT nu este ca orice altă bicicletă, iar aspectul reprezintă un factor decisiv în luare deciziei de achiziționare. Privită strict prin prisma dotărilor și a părții sale practice, mica citadină se descurcă de minune. Cântărește 10.46 kg, prin urmare este și ușor de cărat, iar prețul său este acceptabil în raport cu echiparea și greutatea acesteia.

Dacă dorești ceva pentru trasee lungi sau foarte lungi, va trebui să te reorientezi către modelul mai scump din gamă sau către o bicicletă cu mai multe viteze. Pentru distanțe scurte și medii însă, este o companie plăcută.

Vezi Comentarii (29)
  • Am testat si eu exact acest model, dureaza putin pana te obisnuiesti, in special cu directia, senzatia fiind putin ciudata. In rest nu vad minusuri la ea. Este conceputa strict pentru oras si au dus „compactarea” la extrem, cred ca ai multe avantaje (la metrou, in lift, depozitarea in casa etc). Chiar si aspectul (desi ciudat si care de asemenea cere putin timp sa te obisnuiesti) iti aduce avantaje : ceilalti participanti la trafic iti pot acorda prioritate doar pentru a avea ocazia sa o vada mai bine.

  • Nu ati vorbit despre faptul ca bicicleta are tendinta de a se ridica pe o roata daca pornesti mai tare de pe loc. Ori bicicleta a fost testata de nepriceputi ori ati observat dar nu ati mentionat ca sa nu discreditati magazinul. Indiferent de situatie tot ce faceti este sa nu spuneti tot adevarul care tot minciuna se spune ca e. Iar treaba asta cu „îmi” sau „mă” cine, freerider? Daca va e frica sa va postati numele macar nu mai vorbiti la persoana intai.

  • @Mihai: roata de față se ridică doar atunci când pleci în forță, dar nu știu sincer cine achiziționează această bicicletă pentru a pedala sălbatic sau pentru a face acrobații. Dacă pleci normal de pe loc, nu este nicio problemă.

    Pentru dumneavoastră,
    Dragoș Mitroi

  • Fiecare are dreptul la o parere, cum am facut si eu. Oamenii acestia de la Freerider au insa experienta multa in spate, zeci de teste la activ. Le citesc articolele de ani de zile si fost intotdeauna corect facute, nu s-au ascuns „minusuri” sau defecte, din contra. Iar chestia asta cu discreditarea sau reclama (uuh ce urat!) pentru un magazin sau altul mi se pare o mare prostie. Punct.
    Alexandru Popa

  • Am mers suficient de mult pe Strida ca sa stiu ce vorbesc. Cei de la Freerider au testat multe insa asta e primul Strida pe care banuiesc ca nu au mers mai mult de o luna. Sigur nu au mers mai mult de cateva zile. Astfel, fara nicio acrobatie si cu plecare de pe loc doar PUTIN mai in forta pentru ca in oras se mai intampla sa te grabesti, daca nu esti atent poti cadea pe spate, mai ales daca mai pui si ceve pe portbagaj, lucru pe care iar nu l-au testat. Cu masina de cate ori NU ai plecat normal de pe loc? Trebuia mentionat pentru ca se intampla. Este simplu si este o caracteristica pentru Strida, ceva ce nu se regaseste la orice alta pliabila. Daca nu vi s-a intamplat inseamna ca nu ati testat cum trebuie. „Punct”

  • @Marius: am spus în comentariul de mai sus că se poate întâmpla, dar nu îl văd ca pe un minus real, atât timp cât pedalezi normal, iar noi testăm bicicletele de oraș în condiții normale, nu extreme. Pe portbagaj nu am transportat nimic.

  • Dragos Mitroi, serios acum, te faci de ras cu modul in care faci asa zisele teste de bicicleta. Un test nu se face doar „normal” indiferent la ce obiect il faci. Nu trebuie decat sa te uiti in curtea vecinilor profesionisti din vest sa vezi cum se face. O masina nu o testezi doar la 1200 rpm. Mai faci si reprize de accelerare sa vezi daca te scoate din incurcatura la nevoie. Un telefon mobil nu-l testezi doar tinantu-l in palma, il mai si scapi pe jos sa vezi ce poti spune cititorilor, daca rezista sau nu, o bicicleta de DH nu o testezi doar la vale, mai si urci cu ea si spui cititorilor ca da, se simte bine si la deal, un mtb obisnuit nu-l testezi doar pe un forestier plat, il mai bagi si pe ceva coborare sa poti spune cititorilor „da, face mult mai mult decat sugereaza pretul”, o bicicleta de oras in conditii „normale” se confrunta cel putin o data pe zi cu o plecare brusca de pe loc, iar asta nu este o conditie „extrema” asa cum o numesti dand dovada de lipsa de cunostinte. Daca voi nu stiti asta atunci e grav. Asa ca insistenta ta pe „conditiile normale” este puierila si confirma ca nu esti profesionist. Un test este facut sa depaseasca, in conditii de siguranta, destinatia initiala a obiectului testat. Dar tu testezi o pliabila de oras, dai doua pedale si gata, testul in conditii normale e facut, bicicleta e perfecta. Am citit si eu destule „teste” de-ale voastre si din ce in ce mai mult se simte nevoia de volum pe site in loc de calitate si detalii. Este pacat ca lumea incepe sa va creada pe cuvant ca sunteti profesionisti insa dezamagiti pe zi ce trece. Bine ca mai sunt si alte situri

  • Marius, tu vorbești de un caz un particular. Ți s-a cășunat pe accelerație. 🙂 Cred că ți-am explicat destul de clar mai sus că „problema” există dar că nu este ceva grav.

    Dacă accelerezi pe această bicicletă în timp ce pedalezi, presupunând că te grăbești să prinzi culoarea verde a semaforului, nu se va ridica roata de față. Oricum, o persoană care va vrea să achiziționeze această bicicletă o va proba înainte și își va putea da seama dacă i se potrivește sau nu. Atât de simplu.

    Teste pe trasee extreme se fac pentru bicicletele de munte. Și doar pentru acele biciclete de munte care sunt construite pentru respectivele trasee, nu pentru cele recreaționale. Mi-e foarte teamă că prin extrem nu înțelegem același lucru. Producătorii explică foarte clar și se presupune că orice cumpărător a fost deja informat de vânzător pentru ce tip de teren cumpără bicicleta respectivă. Printre altele, bicicletele de oraș nu sunt create pentru condiții extreme de exploatare. Ține de dorința fiecăruia dacă vrea să înceapă să sară borduri sau să treacă cu viteză maximă prin gropi.

    Iar să începi de la un detaliu și să ajungi să generalizezi referindu-te la tot site-ul, mi se pare ușor deplasat, dar nu contest nicidecum dreptul tău la opinie, pe care-l respect. Cu asta, consider că am epuizat subiectul. Dar, spre liniștea mea, ai formulat concluzia perfectă: bine că mai există și alte site-uri, pe care ți le recomand cu căldură! Seară faină!

    P.S.: Și pentru că tot ai menționat de bicicletele de Downhill la deal: ai văzut vreodată ce foi și ce pinioane au bicicletele de downhill? Sau altfel spus, ai participat vreodată la un astfel de concurs?

  • Strida mi se pare extraordinara pentru ca e foarte compacta si se potriveste exact cu scopul sau: trasee scurte combinate cu transportul in comun. Ca s-ar duce pe spate daca demarez cu scrasnet de roti, asta ar fi valabil si cu Pegasu’ lu’ tataie. Odata constientizat „pericolul”, demarezi adaptat. Am incercat si eu bicicleta si directia mi s-a parut foarte derutanta la inceput, a fost o perioada de acomodare si apoi e OK. Acum vreau un SX insa caci are rotile ceva mai mari si diferenta de pret e nesemnificativa.

  • Cat de usor este sa iei in „bascalie” un om care a adus o observatie pertinenta si cat de greu este sa dai un raspuns coerent si sa accepti ca ai gresit. Si cel mai simplu este, nu-i asa, sa il trimiti pe nemultumitul in cauza pe alt site. E mai greu sa te gandesti ca daca si-a dat osteneala sa citeasca si sa te critice inseamna ca ii pasa si daca a mai citit si alte articole inseamna ca poate e totusi un cititor al acestui site. De ce sa il respecti si sa incerci sa ii intelegi punctul de vedere? Mai bine il trimiti la concurenta. Smart! Dar asta tine de Customer Care… si deja ne departam de subiectul principal!
    Imi cer scuze pentru introducerea mai lunga dar am considerat-o necesara. Asadar: am vazut pentru prima oara o astfel de bicicleta. E mult din PDV-ul meu denumirea de bicicleta pentru ca aspectul si rotitele acelea mi se par ridicol de mici pentru o bicileta. Dar este adevarat e chestie de gust si am trecut mai departe. Si, inginer fiind, prima intreare care mi-a trecut prin minte privind designul ei a fost „dar nu o fi instabila? in gropi mici sau cand franezi (da, stiu nu franezi in groapa ci inaintea ei) sau cand pleci brusc de pe loc nu dai in fata/sau in spate dupa caz? E un aspect ce sare in ochi de la prima vedere. Si am citit cu interes tot articolul. Dar l-am luat de bun si am zis ca poate o fi gandit corect cadrul si nu se intampa asta, pentru ca am vazut ca nu ati mentionat nimic de echilibrul pe ea. Intamplator, ulterior, mi-au cazut ochii pe comentarii si am vazut sesizarea lui Marius. Mi s-a parut de bun simt si mi-a confirmat temerile. Am comentat deja modalitatea dumneavoatra de abordare a raspunsului asa ca nu ma mai repet, si am sa ma leg de fapte. In Bucuresti exista mici (sau mari dar pe asta le ignoram pentru ca, sa zicem, le vedem) denivelari (sine de tramvai, borduri de urcat/coborat/, capace de canal afundate sau ridicate, coame de asfalt, etc) Acestea sunt o realitate. Si in mod inevitabil la semafor sau la plecarea de pe simulacrele de piste de biciclete din Bucuresti vei intalni astfel de obstacole. si atunci vei pedala mai tare sau poate chiar vrei sa te grabesti cum a zis Marius. Nu este un amanunt de neglijat faptul ca poti sa cazi atat de usor. Si chiar daca ar fi pentru unii, cum este cazul dumneavoastra Domnule Mitroi, un review profi trebuie sa cuprinda TOATE aspectele si a fi lasati noi, cititorii, sa tragem concluziile noastre. Nu este corect sa eliminati un aspect doar pentru ca „nu l-ati considerat important”. Poate pentru unii integritatea fizica si capul ramas nespart sau barbia nejulita e un aspect important. Desigur… acesta este doar o opinie neavizata a unui cititor care a indraznit sa isi piarda timpul pe site-ul acesta (da, era o ironie pentru ca o meritati). In rest sper ca aceste dialoguri sa fie constructive si sa va ajute sa va imbunatatiti calitatea review-urilor si nu cantitatea. Daca tot investiti timp si bani in astfel de activitati nu este pacat sa nu le faceti si foarte bine? Succes!

  • Stimate domn,
    O să încerc să vă răspund punctual.
    1.Cum am afirmat și mai sus, această bicicletă se ridică de față doar dacă insiști să pedalezi pe o roată. Nu am ascuns nimic, de aceea am menționat în comentariile de mai sus exact ce vă spun și dumneavoastră.
    2.I-am sugerat alte site-uri deoarece m-am simțit jignit, iar unele afirmații, din rubrica de comentarii, au fost făcute fără nicio bază.
    3.Când vine vorba de testele de biciclete sau de orice articol de pe acest site, nu am ținut și nu vom ține partea nici unui magazin. Este o chestiune care devine imediat vizibilă și te compromite și printre altele se întâmplă ca noi chiar să credem în corectitudine. Vă invit în acest sens să citiți și alte teste sau materiale de pe site.
    4.Am înțeles argumentele dumneavoastră, în cazul meu nu s-a manifestat această problema decât dacă am vrut într-adevăr să pedalez pe o roată. Nu ne sfiim niciodată să raportăm un aspect negativ al unei biciclete. Puteți să vă convingeți mergând la magazinul menționat mai jos și cerând bicicleta pentru o rundă de test, vi se va oferi cu multă plăcere și sunt convins că ar lămuri această situație.
    Mulțumesc pentru feedback și sper, înțelegere.

  • Merg de 4 ani cu o „Strida” si sunt foarte multumit de ea. Din cele 4 biciclete pe care le mai detin (dintre care un „Diamant” german de top) aceasta mica, compacta si foarte PRACTICA bicicleta a castigat, cu brio, in Bucuresti.

  • Mi-am luat in sfarsit o Strida MAS (cea cu doua viteze caci am prins un promo). Foarte incantat 🙂 Cum nu o sa folosesc pentru un timp cealalta bicicleta, Cannondale Scalpel, o scot la vanzare 🙂

  • Buna, imi doresc si eu o strida la mana a doua ca noua e prea scumputa . Daca cineva s-a saturat de ea o cu cumpar cu drag . Multumesc!

  • Stie cineva de unde se poate cumpara o STRIDA second hand cu roti de 16 sau 18? Vreau pentru baiatul meu una Imi puteti lasa raspunsul aici Va multumesc

  • Vedeti la biciclop.ro poate au si ceva second. Dar preturile la nou sunt ff bune in RO, eu am dat sub jumatate din ce costa in Occident.

  • Da, clar sunt ffff bune preturile in RO! Sunt pomana… mai ca imi vine sa tip in gura mare ce bicicleta ieftina e Strida! Cum sa vreti una second hand cand sunt asa ieftine „la nou”? Ganditi-va ce afacere e sa o luati la atatea mii de lei „la nou” si sa o vindeti apoi in strainatate. :)) Ce frumos ar fi ca atunci cand comparam preturile cu Occidentul sa comparam si veniturile!

  • Am Strida din 2010 si sunt extrem de multumit. O folosesc de cam 4-5 ori pe saptamana neavand mila de ea: borduri, piatra cubica, gropi, evident ca incerc sa le ocolesc dar in Bucuresti e mai greu uneori.

    Mi-as lua una second fara sa clipsesc pt ca in afara de o pana n-am avut absolut nici o problema tehnica cu ea. E surprinzator de fiabila tinand cont ca am cam 90 kg.

    Franele sunt intr-adevar foarte bune. Pe spate n-am picat niciodata (poate la figurat:) dar in cap am picat de cateva ori cand mi-au sarit pietoni in fata si-am franat cu ambele maini. E de asteptat sa pici in cap de pe o bicicleta atat de mica si cu rotile atat de apropiate plus centrul de greutate destul de sus dar in fond exista mereu alernativa de a intra in pietoni 🙂

    Cat despre pret si unele comentarii de mai sus lucrurile stau asa:
    1. preturile NU sunt facute in functie de puterea de cumparare ci in functie de costul de productie.

    2. Strida este aproape la jumatate de pret fata de un Brompton iar la ergonomie mi se pare mult mai misto (se pliaza mult mai rapid, conteaza pt mine foarte mult cand te grabesti sa intri la metrou sau ceva de genul asta)

    2. in functie de puterea de cumparare exista si produse ce se adreseaza diverselor segmente de venituri. Daca nu ai bani nu te impiedica nimeni sa iti iei alta bicicleta mai ieftina dar nu trebuie sa spui ca-i de rahat doar pt ca nu ti-o permiti.

    Pt celalalt Iulian: dupa cum ziceam, daca nu ai bani nu e obligatoriu sa arunci cu rahat. Preturile din Romania sunt foarte decente comparate cu cele din vest (si vezi punctul 1 in caz ca iarasi te plangi de bani)

  • Iulian, nu am aruncat cu rahat cum direct te exprimi ci mi-am exprimat indoieli rezonabile legate de functionalitate in primul rand. Mi s-au adus argumente ok si nu am continuat. Am mai protestat ulterior la acest gen de infatuare afisat de cei care isi inchipuie ca daca au bani peste medie sunt si superiori! Ei bine nu am sa iti explic veniturile mele ca sa intelegi de ce chiar nu m-ar interesa cat costa o astfel de bicicleta, dar sunt unul dintre putinii care chiar daca are bani le apreciaza valoarea si nu aruca cu ei. Si orice ai zice acest fier cu doua roti si doua cabluri nu justifica valoarea de productie. El se adreseaza doar snobilor care tusesc si nu suporta sa faca parte din majoritate, doar pentru ca au dat de bani! De asta am protestat! Sa te apuci sa spui ca Strida este o pomana curata fata de cat este in vest este doar dovada de micime! Chiar daca ai un venit comparabil cu cel din vest trebuie sa te uiti si in jur si sa nu ii sfidezi pe ceilalti cu banii tai. Tu, nu ai decat sa ii scuipi in cap. Eu prefer sa raman in umbra si sa apreciez in continuare latura umana a societatii si sa lupt pentru pastrarea proportiilor si a echitatii.Iar aceasta bicicleta numai asta nu este!

  • Ma gandeam sa achizitionez si eu una, dar din ce am citit pare nepotrivita pentru Bucuresti.
    Nu am testa inca modelul, asa ca oricine detine una, poate comenta parerile de mai jos
    -Pozitia corpului: nu pare sa avantajeze un biciclist in conditii de vant.
    -Manevrabilitate:este prea sensibila pentru ce „ofera” capitala (gropi, sine,borduri de 30 de cm).
    -Nu poti urca o panta moderata (se recomanda sa nu lasi greutatea doar pe pedale pentru ca se modifica centrul de greutate)

    O bicicleta (instabila) de week-end insorit, usor de transportat si depozitat.

  • Am achizitionat o Strida Mas in 2013, cea cu doua viteze si sunt mai mult decat multumit de ea. Singura problema serioasa a fost o spita rupta din capatul/nit deoarece am calcat cu viteza peste o piatra maricica (cam cat un cartof maricel), si n-am vrut/putut s-o folosesc deoarece a durat pana ce mi-a venit comanda spitei din strainatate (am facut o comanda de 30 de spite ca sa scap de probleme pe viitor). O singura data mi s-a ridicat putin roata din fata deoarece am vrut sa urc o pasarela cam abrupta, cu tot dinadinsul si brusc. Explicatia este simpla: bicicleta este foarte usoara, forta de pornire in prima viteza este mult mai mare decat la celelalte biciclete iar saua/centrul de greutate este putin mai in spate. Fiind o bicicleta foarte „maniabila” deci, nervoasa, trebuie sa te adaptezi la acest fapt care nu constituie niciun impediment in a o folosi. „Problema” care o prevad este inlocuirea placutelor de frana, pt, ca n-am mai facut asa ceva pana acum, observand ca manerul de frana de pe ghidon corespunzand rotii din spate, face o cursa mai lunga, banuiesc ca din cauza subtierii placutelor. De doi ani si ceva am folosit-o intens si as vrea s-o mai gresez dar nu stiu,n-am curaj s-o desfac singur, ca nu cumva sa stric ceva. Ma gandesc sa desfac cutia celor doua viteze din componenta foii pt. a curata/unge pentru ca n-am facut-o niciodata de la achizitionare. Daca cineva si-a pus-o la punct singur, il rog, daca este amabil, sa lase niste detalii. Multe multumiri.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

nineteen − fourteen =