Acum citesti
Shimano XTR M980 (2011)

M980 este noua versiune a schimbătorului de top, Shimano XTR. Japonezii susțin că nu i-au modificat doar forma ci i-au îmbunătățit și performanțele. Dar cum mai poți schimba ceva ce este deja foarte bun?

Așteptările pe care le ai de la un schimbător de top se reflectă în calitatea materialelor utilizate, greutate scăzută, precizia și capacitatea de a prelua lanțul în plus. Iar noul schimbător Shimano XTR M980 reușește să îmbine cu succes toate aceste calități.

În plus de asta este mai ușor decât schimbătorul Sram XX cu 6 grame, însă mulți consideră că cele două modele nu joacă în aceeași ligă. XTR-ul poate fi utilizat atât pentru competițiile de Cross Country cât și pe biciclete de All Mountain. Practic pe trasee foarte denivelate sau pe trasee cu pietre și rădăcini, XTR a reușit să țină lanțul departe de cadru. Iar datorită tehnologiei Shadow, corpul acestuia nu lovește în basculă și nici nu ar fi fost de așteptat s-o facă.

Schimbările se efectuează așa cum te așteptai precis și rapid, iar cel mai important aspect este că o face în liniște deplină. L-am testat împreună cu un sistem de transmisie XTR, incluzând aici manetele, pinioanele, angrenajul și lanțul iar funcționalitatea a fost ireproșabilă. Comparat cu Sram XX, acesta schimbă o idee mai lent. În orice caz, pe traseu, această aproape insesizabilă diferență nu te va deranja nicicum. De asemenea, deși nu este un aspect foarte important, manetele schimbătorului Sram sunt realizate dintr-un material cu o calitate ceva mai bună. Calitate pe care o vei simți cu ajutorul degetului mare și celui arătător.

Durabilitatea acestui schimbător este suținută și de dotarea cu rulmneți a celor două rotițe ale patinei. Indiferent de modul în care schimbi vitezele, nu te vei lovi de situația în care lanțul va sări de pe pinioane. Și nu va scoate nici acele sunete oribile (produse în general de schimbătoarele low cost) când schimbi în sarcină. Practic, noul XTR este gata pentru a face față oricărui comportament (agresiv sau nu) al riderului.

Shimano rămâne lider de piață și surclasează vânzările Sram (care totuși de află într-o creștere semnficiativă). XTR Shadow M980 reprezintă în continuare punctul de referință atunci când vine vorba de greutate însă se află cu un foarte mic pas în urma lui XX la capitolul viteză de schimbare. Este disponibil cu patină medie sau lungă iar ambele versiuni beneficiază de o patină din carbon (partea din față) și din aluminiu (partea din spate).

Vezi Comentarii (2)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

three × three =