Acum citesti
Shimano Alivio FD-M430 (2011)

Dacă ai citit articolele cu bicicletele testate de noi în ultima perioadă, posibil să te fi lovit de multe ori de prezența acestui schimbător. Și asta pentru că Alivio se vrea a fi noua revelație în ceea ce privește componentele entry-level pentru biciclete.

Cei de la Shimano au operat multe modificări asupra acestei game, modificându-i radical aspectul și scăzând în același timp din greutate. Rezultatele se pot vedea cu ochiul liber, iar noua gamă Alivio nu mai are deloc acel aspect anost de entry-level ci mai degrabă unul de mid-level. Dar știi ce anume nu s-a schimbat radical? Prețul! Iar asta este o veste bună pentru toți consumatorii.

În primul rând, noul schimbător de foi Alivio a pierdut în greutate aproximativ 25 grame. Nimic spectaculos, dar orice gram în minus trebuie apreciat, deoarece reprezintă un progres față de versiunea anterioară.

Deși a rămas în continuare ușor zgomotos, acesta lucreaza mai silențios decât modelul precedent. La acționare, va trebui să apeși pe manete (cel mai probabil de tip 2 way release) mai ferm, iar schimbările se vor face relativ rapid. Nu atât de rapid precum la modelele superioare, dar se păstrează în limitele acceptabilului. Cel mai greu urcă pe foaia mare, caracteristică des întâlnită la multe alte schimbătoare de pe piață.

Acest schimbător poate fi achiziționat cu inel de prindere în diametrele: 28.6, 31.8 sau 34.9, deci nu trebuie să-ți faci probleme de compatbilitate cu cadrul tău. De asemenea, cei de la Shimano au depărtat cage-ul (cușca metalică) de anvelopă cu încă 3 mm. Poate că nu pare o distanțare semnificativă, dar pe traseul plin de noroi pe care-l parcurgi, vei aprecia această distanță în plus.

Reglajele se fac simplu și rapid, este compatibil cu casete de 9 pinioane iar materialele sunt ceva mai bune decât la versiunea precedentă, deși pe alocuri cei de la Shimano nu au renunțat încă la plastice.

Schimbătorul de foi Shimano Alivio RD M430 2011 este o evoluție față de modelul pe care-l succedă. Este un all rounder bun pentru bicicletele de Cross Country, Maraton sau Trail-uri oferit într-un buget mai mult decât convenabil. Produse din gamele superioare (Shimano Deore, SLX etc) funcționează ceva mai rafinat, sunt puțin mai ușoare și sunt realizate din materiale care satisfac nevoile celor cu pretenții la calitate.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

nineteen + nine =