Acum citesti
Shimano Alivio M430 (2011)

După aproximativ 4 ani în serviciu, schimbătorul de pinioane Shimano Alivio M430 a luat locul vechiului M410. Și nu este doar o simplă schimbare, deoarece noul Alivio a căpătat un nou design, împrumutat de la frații mai mari din gamă, o funcționalitate îmbunătățită și în același timp a pierdut 25 de grame față de versiunea anterioară, cântărind în prezent 287 de grame.

Din punct de vedere al greutății, acesta se apropie amenințător de modelul mid-level Deore, a cărui greutate este de 280 de grame. Dar Shimano nu dorește să genereze o concurență internă propriilor produse, acest fapt reieșind din comportamentul lui Alivio 2011 pe teren, diferit față de cel al lui Deore.

Noua construcție a lui Alivio 2011 amintește de schimbătoarele cu tehnologie Shadow de la Shimano și reușește să mențină o distanță acceptabilă față de parte inferioară a basculei. Asta însemnă ca la trecerea peste diverse hopuri, schimbătorul nu-ți va mai lovi în cadru. Cu toate acestea, profilul mai mic nu-l transformă automat într-un schimbător Shadow. Se pare că cei de la Shimano păstrează această tehnologie în continuare pentru modelele mai sus plasate în gama de componente.

Din punct de vedere al funcționalității acesta îți oferă funcțiile de bază ale unui schimbător de pinioane entry-level și ceva în plus. Schimbărea pinioanelor se face acum ceva mai rafinat decât obișnuia s-o facă vechiul model, însă zgomotul la schimbări nu a fost complet eliminat. De asemenea pe plaja medie de pinioane unele schimbări se fac brutal.

În sarcină este de preferat să-l menajezi. Noi am executat mai multe schimbări pedalând puternic, iar schimbările au fost încununate de suuces. Pe termen lung însă nu avem de unde să știm cum se comportă și cât îi va afecta durabilitatea un mediu mai ostil. Alivio este recomandat în general pentru plimbări lejere la munte, poteci sau pădure. Iar aria extremă nu este preferata sa.

Îl poți utiliza pentru o casetă cu pinion de 11 dinți (minim) sau de 34 dinți (maxim). Combinat cu un set de manete de schimbător Shimano Alivio, acesta va funcționa și mai bine. În plus, noile manete sunt dotate cu tehnologia 2 Way Release, deci cu ajutorul manetei mai mici vei putea acționa schimbătorul atât din față cu degetul arătător cât și din spate cu degetul mare (raportat la poziționarea mâinii pe ghidon). Display-ul care-ți indică treapta de viteze este acum ceva mai mare, mai clar și mai precis, fiind împărțit în trei zone distincte pentru ca tu să știi mereu pe ce pinion pedalezi.

Pe scurt, am rămas încântați de modificările operate asupra schimbătorului Shimano Alivio 2011. Performanțele sale îmbunătățite îl vor transforma într-o ofertă foarte bună, deoarece prețul va rămâne în continuare scăzut. Nu se ridică la nivelul lui Deore cu tehnologie Shadow, dar este un real progres față de modelul mai vechi, M410. Și de ce să nu recunoaștem, arată mult mai bine.

Vezi Comentarii (8)
  • Da, notez si eu un minus pentru zgomotul destul de preganat al acestui schimbator. Personal nu mi se pare ca schimba mai bine decat vechiul Alivio.

  • Am 3000 km cu acest schimbator fara schimbari in forta (oricum nu prea poate), a schimbat bine la inceput dar acum a inceput sa aiba joc si nu prea mai il pot regla cum ar trebui si a venit vremea schimbarii. Eu zic ca e un schimbator modest (dupa bani) si fiabilitatea lasa de dorit- eu i-am schimbat si rotitele cu unele pe rulmenti si doar cu asta cred ca mai schimba cat decat ok. Dcaca ai un lant si un set de pinioane ok poti elimina si galagia facuta, eu am un Lant HG 73 si pinioane HG 61 si schimbarile se fac foarte lin si fara galagie (inainte am avut HG 30 cu ceva KMC si intr-adevar era galagios la schimbari). Pentru plimbari si relief destul de moderat e un schimbator ok dar daca faci un pic mai mult (de exemplu un munte) nu mai satisface – sa nu mai vorbim de offroad mocirlus cand functioneaza doar cand vrea el

  • Doresc si eu un sfat de la dumneavoastra..intre un schimbator nou SHIMANO DEORE RD-M430 si un schimbator Second Hand SHIMANO DEORE RD-M510..Ce sa aleg?

  • Buna ziua… Intre Alinio RD-M430 si Deore RD-M510 .. e diferenta mare de calitate?Va intreb deoarece am achizitionat un deore RD-M510 sh pe care il am acum pe bicicleta si ma gandeam sa-l schimb cu un RD-M430 nou… se merita??dar de Shimano Acera RD-M390 ce spuneti?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

14 − 5 =