Acum citesti
RST Aerial RL 29 2014

Când vine vorba de furci ieftine, cu cartuș de aer, RST Aerial are un pas în față. De fapt, este cea mai ieftină furcă de acest tip pe care o poți achiziționa în momentul de față. Prețul recomandat este de 143 de euro, echivalentul a 630 de lei. Ce anume oferă și cum se descurcă pe un traseu serios de munte, vei putea citi în acest test.

Versiunea pe care am avut-o la test, este construită pentru bicicletele 29er. Oferă o cursă de 100mm, are brațe superioare din oțel cu un diametru de 32mm și brațe inferioare din magneziu. Ca bonus, are inclusă o comandă de Lock-out de tip ghilotină, care se montează pe ghidon. Nu suntem străini însă de această manetă, dat fiind faptul că am mai întâlnit-o pe diverse biciclete în anii trecuți. Problema acesteia este la revenire, după ce vrei să dezactivezi blocajul. Dacă nu ești atent, îți poți prinde degetul între cele două leviere, deoarece revenirea este foarte rapidă și violentă.

Din punct de vedere al funcționalității, furca prestează asemenea concurentului principal Suntour Raidon, în ceea ce privește unele aspecte. Nu foarte sensibilă pe denivelări mici, compresie mai greoaie chiar dacă presiunea este setată corect și revenire la mila sorții, deoarece nu există un reglaj în acest sens. Da, exact, cei de la RST nu s-au deranjeze să monteze un simplu reglaj pentru viteza de revenire, din motive încă necunoscute. Asta înseamnă că posibilitățile de a seta furca după bunul plac se va reduce la presiunea din camera de aer și la utilizarea Lock-out-ului. Și cam atât. Astfel, nu oferă performanțele la care mă așteptam, fapt care va fi ușor de constatat pe traseu. Și nici confortul nu este cel scontat.

În plus, după o tură mai lungă și agresivă am constat prezența uleiului pe brațele superioare. Acesta a adunat și mult praf de pe traseu, care cu siguranță s-a strecurat încetul cu încetul în furcă. Fiind vorba de o utilizare de doar 3 zile nu reprezintă nicio problemă, însă pe termen lung furca va avea nevoie de revizii mai dese.

Greutatea este de asemenea foarte mare, cel puțin pentru o furcă pe aer cu o cursă de 100mm: nu mai puțin de 2.6 kg arăta acul cântarului nostru, în condițiile în care Suntour Raidon cântărește cu aproape 600 de grame mai puțin. Și costă cu doar 200 de lei mai mult.

Pe scurt, RST Aerial 29er rămâne o opțiune de evitat. Dacă este vorba despre bugete mici, atunci poți apela la Suntour Raidon, în cazul în care dorești enapărat o furcă mai ușoară cu cartuș de aer.

Vezi Comentarii (6)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

12 − 12 =