Acum citesti
Suntour XCE (2019): noul entry-level pentru MTB

După XCR, XCM și XCT, Suntour a venit anul acesta cu un nou XC. Așadar, un nou entry-level, sub XCT, care poartă numele de XCE. XC ce? Nu este foarte clar de ce a fost necesară această mișcare, dar aparent era nevoie de un nou sub-entry-level pentru a echipa bicicletele (foarte) ieftine. Culmea este că această nouă furcă, disponibilă momentan doar OEM, nu cântărește cu mult mai mult decât un XCM. 2,9 kg este o valoare similară cu cea a suratelor mai mari, însă considerând greutatea similară, trebuie menționat că aceasta va avea o cursă de doar 75mm, față de 100mm. Iar brațele superioare sunt subțiri, de 28mm.

Așadar, o dilemă este rezolvată din capul locului: cursă mai mică, greutate similară. Dar opțiunile? Funcționalitatea? În afară de două reglaje de Preload pentru pretensionarea arcurilor (da, sunt două, câte unul pe fiecare braț), nu prea ai cu ce să o gâdili. Apoi, legat de sensibilitatea pe traseu, aș spune că noua XCE este mai bună decât nimic însă foarte departe de termenul de confort. Pe teren plan, foarte ușor denivelat, pe-un drum de pădure cu puține obstacole pe traseu, aceasta este rezonabilă, dar dacă treburile se precipită, devine rapid depășită de situație. Mai mult decât atât, aceasta nu a scăpat de vechile metehne precum pocnitul puternic la revenire (sesizabil cel mai bine atunci când ridici de ghidon pentru a sări un obstacol), iar jocul din fabrică, mic ce-i drept, este omniprezent pe fiecare model testat. Anul acesta chiar am testat XCE-uri suficiente, ele fiind echipare de bază pentru multe biciclete entry-level. Și toate au fost la fel.

Ar mai fi de adăugat faptul că este disponibilă doar pentru ax cu prindere QR de 9mm, cu gât (steerer) drept, are pe potcoavă un filet pe care poate fi prins un ochi de pisică (meow!), are prindere pentru disc PostMount (pentru 160mm), iar la nivel de materiale se poate încadra undeva sub medie. Fiind un produs OEM, cel puțin momentan, nu putem cunoaște prețul, dar ținând cont de faptul că o furcă Suntour XCT nouă este oferită pentru aproximativ 300 de lei, aceasta de față ar trebui să fie ceva mai ieftină.

Vezi Comentarii (4)
  • Am o nelămurire, recent mi-am cumpărat bicicleta cube aim 2019 ,iar aceasta vine cu furca de suntour xce si pe toate siturile românești scrie ca furca are cursa de 100 mm ,acum nici nu mai stiu ce sa cred pentru ca voi spuneti ca defapt are cursa de 75 de mm

    • Buna ziua, furca XCE poate fi livrata in mai multe versiuni. Pentru versiunea cu roata de 29 de inch, aceasta poate avea o cursa de 75 sau 63mm. Pentru versiunea cu roata de 27.5, cursa poate fi de 80 sau 100mm. Gasiti toate aceste informatii pe site-ul celor de la Suntour. Este posibil ca pentru unii producatori, versiunea OEM sa aiba o cursa de 100mm pentru roata de 29 de inch. Daca aveti timp, puteti ruga pe cineva din magazin sa masoare cursa sau o puteti face chiar dvs. daca aveti drum pe la un magazin,

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

18 − seventeen =