Acum citesti
Onza Canis 29er (2014)

Onza Canis este un canditat mai vechi în catalogul nostru de teste, însă de data aceasta a trebuit să vedem ce poate versiunea concepută pentru roțile de 29 de inch, ușor îmbunătățită. Ușor? Aș spune mai degrabă mult îmbunătățită, căci diferențele dovedite pe traseu au fost superioare modelului pentru roțile de 26 de inch pe care l-am avut la test în urmă cu un an. Revenind la modelul de față, am avut la dispoziție formatul 29×2.25 inch, pliabile cu compound-ul botezat de Onza, RC2 și cu o carcasă ce oferă o densitate de 120 TPi.

Caucicul este de calitate și totodată destul de moale încât să ofere multă aderență. Și nici nu putea fi altfel ținând cont că vorbim despre versiunea de top a acestui model. Oferă o aderență surprinzător de bună în viraje, în ciuda crampoanelor laterale de dimensiuni medii. Zona centrală permite o rulare rapidă pe teren accidentat, mai puțin pe asfalt, iar când vine vorba de cățărări aceasta nu ezită să lipească roata de spate de sol și să scoată ce-i mai bun din efortul pe care tu-l depui pedalând. Prin urmare, am rămas impresionat de aderența oferită chiar și pe porțiunile mai dificile, de pământ. În condiții de umezeală, Canis îți permit să mergi cu viteză până la o anumită limită, dar pentru o anvelopă de Cross Country, aceasta este destul de permisivă. Chiar și la frânările pe porțiunile foarte înclinate, această anvelopă contribuie la oprirea bicicletei în timp util.

Spațiile destul de mari dintre crampoane sunt responsabile pentru o curățare mai bună a anvelopei după ce scapi de porțiunile de noroi și nici nu aruncă pietre de mici dimensiuni de pe traseu către down-tube-ul cadrului.

În versiunea cu 120 TPi, anvelopa beneficiază de o viteză de rulare mai bună însă nu oferă în teorie o protecție atât de bună pentru eventualele pene de cauciuc. Chair și așa nu am avut nicio problemă, rulând cu presiuni diferite, între 1.8 și 2.8 bar (maxima admisă de jantă).

Greutatea de 695 de grame nu este foarte mică, dar avantajele pe care le oferă această anvelopă, m-au făcut să uit repede de această caracteristică. Sunt perfecte pentru bicicletele de Cross Coutry sau All Mountain, elvețienii nefăcând altceva decât să ne arate că există alternative excelente la anvelopele produse de nemți (vezi Schwalbe sau Continental). Iar costul de 190 lei/bucată este cât se poate de acceptabil gândindu-ne la concurență.

Vezi Comentariu (1)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

two + 5 =