Acum citesti
Frâne Shimano Ultegra 6700 (2012)

Deși a produs fel de fel componente de-a lungul timpului, dacă ar fi să alegem o constantă specifică celor de la Shimano, aceasta ar trebui să fie frânele. Mereu puternice, mereu ușor de acționat și mereu eficiente. Cât despre cele care fac parte din setul Ultegra 6700, se înscriu în același registru.

Din primul moment al testului, comportamentul lor nu a fost mai prejos de excelent. Au frânat cu o putere fidelă forței cu care am acționat maneta, demonstrând că Shimano nu a neglijat deloc modulația SLR care i-a făcut renumiți.

Motivul pentru care frânele Ultegra 6700 sunt foarte eficiente este faptul că mare parte din tehnologia de care au beneficiat la construcție a fost împrumutată de la setul Dura-Ace. Frânarea pe uscat merge excelent, fiind îmbunătățită cu circa 20% față de cea a modelului anterior dacă acordăm credit spuselor celor de la Shimano. O îmbunătățire pe care o simți, nu doar o citești în prezentare. Cât despre modulație, o poți controla aproape la perfecțiune doar din vârful degetelor. Deși saboții nu sunt dintre cei mai ușori, cel puțin asigură o aderență foarte ridicată cu majoritatea aliajelor din care sunt fabricate jantele de bicicletă. Tot ei contribuie la dublarea performanțelor de frânare a acestei perechi când vorbim de condiții umede.

Ultegra a scăpat de niște grame în plus mulțumită acestor frâne care sunt parțial goale în interior, iar apropierea de jantă poate fi reglată mulțumită unui șurub orientat în sus. Shimano nu a considerat necesar un mecanism de reglare al resortului acestor frâne, dar este și foarte improbabil să fie cazul să apelezi la așa ceva, întrucât acțiunea de blocare a jantei este eficientă chiar și dacă ruta cablului este una sinuoasă.

Mai sus menționam că Ultegra a “furat” niște tehnologii de la Dura-Ace 7900. Ei bine, mulțumită acestei decizii a companiei producătoare, frânele Ultegra (315 grame) sunt cu 21 de grame mai grele decât cele de top de la Dura-Ace, dar ca preț sunt la aproximativ jumătate față de acestea (475 de lei). Dar acest transfer de tehnologie are și dezavantajele sale: frânele care fac obiectul acestui test funcționează la capacitatea lor maximă doar în combinație cu manetele celor două seturi amintite mai sus.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

eleven − eleven =