Acum citesti
Frâne Shimano Dura-Ace 9000 (2013)

Întregul set Dura-Ace 9000 punctează bine de tot la capitolul design și performanță, iar frânele sale nu fac excepție. Dar, totuși, cum poate fi îmbunătățit ceva care deja funcționa impecabil? Chiar dacă nu au dezvăluit răspunsul, japonezii de la Shimano se pare că îl cunosc bine de tot.

Vizual, frânele Dura-Ace 9000 impresionează de prima dată și trimit un mesaj clar că la construcția lor au fost folosite materiale de calitate. Însă, era de intuit că Shimano nu se va opri la simplul aspect al acestor componente, și o altă motivație pentru formele curbe ale celor două piese este aerodinamica. E adevărat, nu se întâmplă minuni în acest caz, dar nici nu am avut parte de o dezamăgire.

În ceea ce privește eficiența frânelor, producătorul spune că a fost îmbunătățită prin reproiectarea lor. Astfel, pivoții se află fiecare pe o parte laterală, fiind poziționați simetric. De asemenea, și brațul în care se oprește cămașa cablului de frâna a fost scurtat, reducându-se frecarea. Prin urmare, Shimano declară că puterea de frânare este cu 10% mai mare, însă în urma testului nu pot zice că acest procent a fost complet atins. La fel de adevărat este că nu am cunoștință de vreun set Dura-Ace care să fii avut frâne de mâna a doua, așa că mă voi rezuma să spun că, dacă ai nevoie de niște frâne pe care să te poți baza, Dura-Ace 9000 trebuie să intre în calcul.

O ultimă remarcă se referă la greutate, aproximativ aceiași cu a setului predecesor, Dura-Ace 7900. Tocmai aceasta este obiecția, faptul că niciun progres nu s-a făcut din acest punct de vedere față de versiunea anterioară a setului, dar îmbunătățirea funcționalității poate fi considerată o compensație pe măsură. Și ar mai fi prețul care nu este tocmai încurajator, cu excepția situației în care nu ai de gând să faci niciun compromis privind ceea ce folosești.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

8 + 3 =