Acum citesti
Turul Flandrei 2013: Victorie dulce și revanșă delicioasă pentru Cancellara

De Ronde. Două cuvinte, șapte litere. Denumirea supliciului suprem în ciclism. Și un rutier care l-a sfidat pentru a doua oară. Fabian Cancellara (RadioShack Leopard) devine încă o dată stăpânul Flandrei, în urma unei curse în care și-a redus la tăcere rivalii și în care soarta și-a vârât puțin coada pentru o echitate perfectă.

fabian_cancellara_turul_flandrei_2013

Întrecerea din acest an a fost cea de-a doua ediție care nu a inclus infamul Muur Kaplemuur, dar organizatorii au avut grijă ca pentru victoria în Turul Flandrei pretendenții să fi îndeplinit o sarcină sisifică înainte: urcatul de 3 ori a Oude Kwaremont și Paterberg.

Ziua de azi a făcut excepție de la regula unei astfel de competiții, evadarea zilei fiind ținută îndeaproape de către pluton. Avansul maxim a atins undeva pe la 3 minute și 30 de secunde, echipe precum Europcar, Astana, Cannondale ProCyling, BMC, RadioShack-Leopard sau Omega Pharma-Quick Step asigurând o trenă infernală. Favoriții s-au situat mereu în prima linie a plutonului principal, locotenenții lor pregătind terenul pentru ultimii 80 de kilometri ai cursei, cei socotiți decisivi. Bucla care a compus acest final a conținut, printre altele, Oude Kwaremont și Paterberg, urcușuri scurte, dar înclinate inuman de mult și presărate cu pavate. Din fericire pentru cicliști, noroiul a lipsit din ecuație, însă cele 3 grade Celsius de afară nu au fost o consolare prea mare. Atacurile s-au lăsat așteptate, și au sosit de-abia cu circa 20 de kilometri înainte de final, când Fabian Cancellara apasă pe accelerație, lăsând în urmă un pluton și alți favoriți aproape inerți. Peter Sagan (Cannondale ProCyling) este singurul care poate ține pasul, iar Jurgen Roelandts (Lotto-Belisol), cules din rămășițele evadării, prinde și el un loc lângă cei doi uriași. Scurtul Paterberg s-a dovedit a fi punctul nevralgic pentru tovarășii de drum ai elvețianului, Cancellara lăsându-i în urmă fără prea mult efort și având de îndeplinit o simplă formalitate înainte de victorie – să parcurgă cei circa 12 kilometri drepți rămași până la sosire.

Spartacus reușește să marcheze cea de-a doua victorie în Turul Flandrei, iar succesul este dulce, însă revanșa a fost de-a dreptul delicioasă. Anul trecut, aflat în mare formă, el a fost nevoit să abandoneze cursa după o căzătură serioasă, rivalului său principal, Tom Boonen, deschizându-i-se calea spre o victorie facilă. Roata s-a întors, la propriu, și anul acesta, Boonen a fost cel scos din cărți după doar 20 de kilometri de cursă, în urma unui incident similar. Oare se va recupera la timp pentru a vedea un duel umăr la umăr în Paris-Roubaix, programată pentru săptămâna viitoare?

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

6 + six =