Acum citesti
Merida Testcamp la Bran

Anul acesta, prezentarea noilor modele Merida 2012 a fost găzduită de către BikeFun în localitatea Bran, din județul Brașov. Astfel, în zilele de 20 și 21 octombrie 2011 am avut ocazia de a testa unele dintre cele mai noi modele care vor fi disponibile pentru următorul sezon.


Bicicletele 29er


Deși noutățile Merida pentru 2012 numeroase, bicicletele 29er s-au aflat în lumina reflectoarelor. Vei avea posibilitatea de a alege între nu mai puțin de 10 astfel de modele, de la cele entry-level oferite pentru un preț convenabil până la cele de top, cu cadru din carbon și componente high-end. Noile 29ere și-au demonstrat aptitudinile pe un traseu aflat în împrejurimile Branului, atât pe porțiuni de urcări cât și pe cele de coborâre.


Deși ninsoarea care s-a așezat în ultimele zile s-a topit și a lăsat mult noroi în urmă, nu a creat mari probleme ci mai degrabă a oferit un mediu propice pentru a testa noile biciclete cu roți mari. Acestea s-au descurcat de minune prin nămolul destul de prezent pe unele porțiuni, diametrul mare al roții fiind responsabil pentru un control foarte bun. De asemenea, depășirea unor obstacole precum crengile de copaci sau pietrele, a fost floare la ureche grație celor 29 de inci ai roții. Este cert: bicicletele 29er nu se adresează doar persoanelor mai înalte (peste 1.75 m) ci și acelora care doresc să pedaleze mai ușor în condiții dificile de traseu.


Deoarece în piață există deja mulți producători de biciclete 29er, sezonul 2012 se anunță a fi unul chiar palpitant în ceea ce privește cifrele de vânzări.


Noile hardtail-uri și full-suspension-uri


În materie de biciclete cu roți de 26 de inci (Mountainbike-ul clasic), cei de la Merida propun o gamă foarte largă de modele. Majoritatea modelelor entry-level au primit pentru 2012 frâne pe disc, producătorul considerând că această opțiune este un pas natural în dezvoltarea segmentului.


A fost prezentat și noul Merida Ninety Nine Team, un full suspension cu cadru din carbon ce oferă o cursă de amortizare de 100 mm atât pentru furcă cât și pentru basculă. Bicicleta cântărește sub 10 kg iar cea mai importantă caracteristică este aceea că oferă un sistem de amortizare pentru basculă care funcționează la fel de eficient, indiferent de înălțimea cadrului. Responsabil în acest sens este noua poziționare a amortizorul în partea inferioară a triunghiului frontal al cadrului (pe modelul Ninety-Six, acesta regăsindu-se imediat sub țeava superioară).


Am avut de asemenea ocazia să pedalăm și pe noul Merida One Twenty, revizuit complet pentru 2012. Nu doar cadrul a suferit modifcări importante ci și aspectul a fost schimbat. Acesta din urmă rămâne în continuare o chestiune de gust, însă cei de la Merida se pare că mizează pe un look mai simplu, fără artificii grafice.


Statistici pentru piața românească


În ceea ce privește cifrele de vânzări din țara noastră, BikeFun a anunțat că bicicletele comercializate în 2011 au depășit cu mult cifrele de vânzări anticipate la începutul sezonului. Modele precum Merida Matts 20 MD au cunoscut creșteri spectaculoase raportate la anii anteriori. O altă veste îmbucurătoare vine și din partea seriei Juliet, destinată femeilor, cifra de vânzări a acestei game fiind de aproximativ 6 ori mai mare decât în urmă cu 2 ani. În topul creșterilor, s-au regăsit și bicicletele full suspension sau cele din gama Crossway.


Cu toate acestea, numărul de biciclete comercializate de către BikeFun în Ungaria depășește cu mult cifrele de vânzări din România, în ciuda faptul că populația Ungariei este de aproximativ 10 milioane de locuitori.


Dragoș Mitroi



Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

10 − 10 =