Acum citesti
Joaquim Rodriguez câștigă Săgeata Valonă

Joaquim Rodriguez (Katusha) a reușit să își întoarcă destinul, devenind câștigătorul cursei Săgeata Valonă după ce a ocupat locul secund în ultimii doi ani. Michael Albasini (GreenEdge) și câștigătorul de anul trecut, Philippe Gilbert (Team BMC) au fost cei care au completat podiumul.

Cursa de aproape 200 de kilometri desfășurată prin Ardeni, între Charleroi și Huy, a decurs în prima parte destul de liniștită. Deși pe traseu au existat 9 cățărări, cea din urmă, Mur de Huy de un kilometru lungime, dar cu o pantă care atinge și 26% a fost cea care a făcut diferența. Întrecerea a fost animată de Anthony Roux (Francaise des Jeux) și de Dirk Bellemakers (Landbouwkrediet-Colnago) care au format evadarea zilei. Plutonul condus de Lotto-Belisol și de Katusha nu a lăsat nimic la voia întâmplării și i-a prins pe cei doi cu 15 kilometri înainte de final. Andy Schleck (RadioShack-Nissa) își încercase norocul mai devreme, dar nu a fost decât o palidă umbră a rutierului care lansa niște atacuri năucitoare. Alte atacuri sporadice au mai existat, în special din partea echipei Movistar, dar toate au fost sortite eșecului.

Pe măsură ce plutonul se apropia de orașul Huy, Ryder Hesjedal (Garmin-Barracuda) și Lars Peter Nordhaug (Team Sky) forțează o desprindere și reușesc să se distanțeze la 13 secunde de pluton. Dar avansul fragil nu le dă nicio șansă să rămână în frunte și amândoi sunt prinși din urmă de tăvălugul mânat de Katusha. Tot această echipă insistă pe urcarea care a făcut faimoasă Săgeata Valonă, Mur de Huy, și fărâmițează plutonul ca pe o felie de pâine uscată. Cu câteva sute de metri rămase până la linia de sosire, Joaquim Rodriguez pornește ca din pușcă pe lângă un Gilbert și un Vincenzo Nibali neputinicioși și își asigură o victorie detașată în cursa în care a jucat rolul marelui învins timp de doi ani la rând. Ba mai are și timp să jubileze, aruncându-și mâinile în aer înainte să treacă linia de finish și aruncând o privire aproape milostivă spre cei care mai aveau de cucerit ultimii metri ai pantei infamului Mur de Huy.

 

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

10 − 7 =