Acum citesti
Suntour Raidon RL-R 29 (2014)

Un vechi candidat în segmentul furcilor este Suntour Raidon, cu o cursă de 100mm. În urmă cu 3 ani, reușea să ne impresioneze la primul test, printr-o funcționalitate decentă raportată la costul de achiziționare. Cei de la Suntour au adus îmbunătățiri acestei furci în tot acest timp, însă un lucru a rămas neschimbat: prețul mic de achiziționare.

Astfel, cu un buget de aproximativ 190 de euro, poți intra în posesia unei fruci cu cartuș de aer. Asta înseamnă că plătești cu aproximativ 100 de euro mai puțin decât pe o furcă similară de la Rock Shox, de exemplu modelul 30 Gold TK. În ce constau diferențele dintre cele două, vei putea citi în acest articol.

Am ales modelul 30 Gold TK pentru comparație deoarece este una dintre furcile accesibile de la Rock Shox, care oferă performanțe mai mult decât mulțumitoare. Odată reglate presiunea și rebound-ul pentru noul Raidon, am fost gata de drum. Când vine vorba de presiune însă, Raidon-ul este ceva mai dificil. Cu presiune mai mare în furcă, eviți un bottom-out însă funcționalitatea pe denivelări mici are de suferit. În plus, brațele culisează destul de greu, ceea ce este perfect logic. Dacă mai scazi doar o idee din presiune, atunci furca denive prea moale și atinge capătul cursei foarte repede, în special când terenul devine mai dificil. Nemaivorbind de săriturile peste obstacole.

Așadar, a trebuit să găsim o soluție de compromis și am decis să utilizăm mai multă presiune pentru a rămâne în zona de siguranță. În această situație, furca nu a fost atât de sensibilă, iar la trecerea peste rădăcini sau denivelări scurte și repetate nu s-a descurcat prea bine, roata de față ridicându-se de la sol. Aceeași problemă am întâlnit-o și în viraje. Din acest punct de vedere, Rock Shox 30 Gold TK se descurcă mult mai bine, iar totul pleacă de fapt de la reglaj. Dacă vrei mai mult confort, poți rula cu mai puțină presiune în noul Raidon, dar SAG-ul crește semnificativ și cursa reală va fi de fapt de 50mm.

Folosește materiale de bună calitate, are brațe inferioare din magneziu care contribuie la o greutate scăzută, brațe superioare din aliaj ușor și steerer din CrMo. Cântărește 2.042 de grame cu tot cu comanda (ergonomică) de Lock-Out mecanic ce se montează pe ghidon. O greutate acceptabilă raportată la preț. Rebound-ul (viteza de revenire) poate fi reglat de sub brațul stâng al furcii, iar robinetul respectiv nu este la fel de ferm ca în cazul celorlalți concurenți de la Rock Shox sau Fox. Îți lasă impresia că învârți în gol, chiar dacă în interior chiar se petrece ceva.

Pe scurt, Raidon RL-R 29 rămâne o opțiune rezonabilă pentru cei cu un buget restrâns, care nu sunt dispuși să cheltuie alți 100 de euro pentru a achiziționa o furcă Rock Shox 30 Gold TK. Dacă reușești să faci reglajele corespunzător, care n-am înțeles nici până acum de ce sunt atât de fine iar marjele atât de mici, obții o furcă care poate oferi un confort bun și care te poate scoate din situațiile mai complicate. Judecând strict prin prisma performanțelor, nu se ridică la nivelul lui Rock Shox, iar din punct de vedere al greutății este cu 200 de grame mai grea decât concurentul american. Vestea cea mai bună este reprezentată de faptul că nu mai flexează atât de mult precum generația precedentă. Ceea ce mă bucură.

Vezi Comentarii (4)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

18 + ten =