Acum citesti
Angrenaj Shimano Dura-Ace 9000

Aspectul cu totul proaspăt (și agresiv) al setului Shimano Dura-Ace 9000 nu putea fi desăvârșit fără un angrenaj pe măsură, lucru pe care niponii l-au bifat cu vârf și îndesat. Vizual, noua componentă este impresionantă, însă nici în materie de performanță nu știe de glumă.

Principala schimbare pe care FC-9000 o prezintă este numărul brațelor pe care sunt montate cele două foi, acestea fiind acum doar 4. Nu a fost un lucru tocmai ușor de realizat, dat fiind că producătorul a cercetat timp de 3 ani această posibilitate, și vreme de un an și jumătate i-a folosit pe rutierii echipei Sky să îi testeze noua idee. Dar munca de inovare se poate simți în rezultatul final, FC-9000 fiind un pas înainte pentru companie. Shimano le-a plasat asimetric, după ce a ajuns la concluzia că această dispunere mărește considerabil rigiditatea angrenajului întreg. Renunțarea la cel de-al 5-braț are un impact și în ceea ce privește greutatea, tăind 52 de grame din masa piese. În privința materialelor, japonezii au rămas fideli tehnologiei Hollowtech, adică a aliajului de aluminiu dezvoltat de ei care permite fabricarea brațelor pedaliere și a foilor goale pe dinăuntru. Se pare că noua modă a folosirii carbonului pentru angrenaje și a rulmenților pedalieri supradimensionați i-a lăsat reci, Shimano optând pentru același ax de 24mm.

Angrenajul pentru 11 viteze mai are un as important în mânecă și anume compatibilitatea largă cu diverse mărimi de foi. De fapt, producătorul chiar a anunțat că vor exista 5 combinații de foi, 55/42, 54/42, 53/39, 52/36 și 50/34, așadar practic orice ciclist indiferent de condiția sa fizică poate aborda cu mai multă încredere o varietate mai largă de trasee. Cât privește funcționalitatea propriu-zis, folosind varianta 53/39, nu pot să am vreun reproș, ci doar să rămân la părerea că Dura-Ace este ireproșabil din punct de vedere al fiabilității și al funcționării. Fără întârzieri, fără scăpări, fără zgomote ciudate, ci doar lanțul urcând și coborând între cele două plăci fidel comenzilor lansate de la manetă.

Un punct nevralgic al FC-9000 este greutatea sa. Nu neapărat că ar fi mare, dar în comparație cu a concurenților se putea să fie și mai bună. Angrenajul Dura-Ace 9000 cântărește 683 de grame, față de limita psihologică de sub 600 de grame pe care o înregistrează aceiași piesă a seturilor SRAM Red și Campagnolo Super-Record.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

14 − 14 =