Acum citesti
Orbea Oiz, pariul spaniol pe roțile de 26 de inchi

După avalanșa de mountain bike-uri cu roți de 29 și 27.5 inchi, era greu de crezut că cineva va mai paria pe “bătrânele” de 26 de inchi, cel puțin pentru sezonul viitor. Totuși, iată cum cei de la Orbea se dezic de curentul roților tot mai mari și pariază pe dimensiunea care a consacrat mountain bike-urile de-a lungul anilor prin modelul full-suspension Oiz.

La dezvoltarea modelului au contribuit doi sportivi dintre cei mai titrați în lumea cross-country-ului, Catharine Pendrel și Julien Absalon. Ambii au solicitat ca bicicleta rezultată să fie ușoară, dar și eficientă în tot ceea ce înseamnă condițiile de XC.

Cadrul de carbon este alcătuit dintr-un triunghi frontal dintr-o singură bucată legat de triunghiul posterior  printr-o piesă tot din carbon. Respectiva piesă conține și o legătură de oțel cu ajutorul căreia rigiditatea este menținută la o valoare înaltă. Această trăsătură, combinată cu greutatea totală a lui Oiz de circa 9 kilograme face din modelul de față un competitor de vârf în cadrul gamei sale.

Dintre alte lucruri care caracterizează Oiz mai amintim suspensia de spate de tip single pivot și seat stay-ul mai flexibil care compensează când vine vorba de absorbția șocurilor. De asemenea, varianta de top, Oiz G Team, destinată riderilor profesioniști, are o cursă negativă (sag) mai mică decât în mod normal, foarte probabil din dorința de a avea un plus de tracțiune în loc de un plus de confort. Versiunea în cauză este echipată cu o furcă Rock Shox Sid XX cu o cursă de 100mm, cu setul SRAM XX și roți Mavic Crossmax SLR TL.

Un alt lucru interesant sunt cămășile cablurilor care, pe lângă că parcurg o rută ce permite montarea sau scoaterea lor într-un mod facil, sunt de tip Gore-tex, ceea ce reduce frecarea dintre acestea și cablu și deci o funcționare mai lină a schimbătoarelor. Un ultim detaliu este compatibilitatea completă cu suspensiile electrice Fox, ICD.

Via Orbea

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

four × one =