Acum citesti
Eduard Novak: Deficienţele fizice nu contează deloc. Gândirea inferioară te trage înapoi

Campionul paralimpic la ciclism, Eduard Novak, şi-a exprima bucuria vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Miercurea Ciuc că autorităţile române, inclusiv premierul Victor Ponta, au făcut demersuri pentru schimbarea legii sportului, astfel încât campionii paralimpici să fie recompensaţi cu aceleaşi sume ca şi olimpicii şi să fie motivaţi să facă performanţă.

”De acum încolo, un paralimpic, o persoană cu dizabilitate care doreşte să facă sport are o motivaţie. Dacă se uită în lege şi vede că dacă lucrează 10-15 ani poate să trăiască şi dacă se sacrifică pentru un scop va fi recompensat de ţară.  Până acum, efectiv nu exista. Şi credeţi-mă că Paralimpiada este acelaşi concurs ca Olimpiada şi nivelul competiţiilor este unul profesionist şi se poate ajunge acolo numai cu muncă de profesionist”, a afirmat Eduard Novak.

Eduard a ţinut să le transmită un mesaj celor aflaţi în situaţia sa şi să le spună că contează deficienţele fizice, ci gândirea pozitivă şi dorinţa de a învinge.

”Eu cred că în viaţă deficienţele fizice nu contează deloc. Efectiv, cum la un sportiv de perfomanţă nu picioarele vor decide dacă va deveni campion olimpic sau nu, ci mentalitatea şi inima, dorinţa  de a învinge, la acest lucru trebuie să se gândească şi cei cu dizabilităţi. Chiar dacă stau într-un cărucior rulant pot fi fericiţi, chiar dacă trebuie să poarte o proteză sau au ceva deficienţe şi cred că ei sunt mai inferiori decât cei valizi. Nu este adevărat, nu suntem inferiori. Inferior  înseamnă să ai gândirea inferioară. Dacă noi gândim ca o persoană validă, putem să avem orice invaliditate fizică, nu contează. Pentru că oamenii simt: dacă tu gândeşti pozitiv te vor oamenii, dacă gândeşti negativ nu te vor”, a afirmat primul campion paralimpic al României, din istoria acestei competiţii.

Eduard Novak a recunoscut că  a avut parte de o surpriză foarte mare, atunci când a fost întâmpinat, la Miercurea Ciuc, de peste 2000 de oameni, indiferent de etnie.

”Secuii și românii au ieşit afară, au lăsat deoparte sentimentele lor şi m-au acceptat ca şi campionul României. Acest lucru nici nu pot să spun cât înseamnă pentru mine şi eu simt că sunt dator faţă de aceşti oameni din România ca să dau mai departe ceea ce ştiu eu şi să ajut în primul rând mişcarea paralimpică, ciclismul paralimpic. Eu sunt cel care am făcut acest drum, eu am arătat că se poate  într-un sport în care nu există nicio tradiţie, nu au existat specialişti. Şi dacă s-a putut face acest lucru, de ce să nu se poată face orice? Numai trebuie să credem în visele noastre”, a mai spus Eduard.

Marele campion a dezvăluit faptul că va face o pauză de 3-4 luni, pentru a dă răgaz organismului să se odihnească şi apoi îşi va relua antrenamentele, fără a avea nici un obiectiv major anul viitor, cum ar fi câştigarea vreunului titlu mondial.

”Anul care urmează nu voi avea nici un obiectiv major (…) voi încerca să-mi revin în ritm şi peste un an voi începe o muncă titanică, profesionistă pentru Rio”, a spus Eduard Novak. În cursul săptămânii viitoare Eduard Novak va fi decorat şi de preşedintele României, Traian Băsescu.

Conferinţa de presă s-a desfăşurat la cofetăria Marien Presso, din Miercurea Ciuc, acolo unde, pe toată perioada Jocurilor Paralimpice, a fost deschisă o expoziţie cu tricourile sau ghetele cu care Eduard a câştigat diverse competiţii internaţionale, dar şi cu medaliile sale sau alte distincţii. Tot în acelaşi spaţiu fanii au putut viziona în direct cursele la care a luat parte Eduard.

La finalul conferinţei de presă, prin tragere la sorţi, mai mulţi susţinători au fost premiaţi cu obiecte şi tricouri cu însemnele olimpice.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

4 × 2 =