Acum citesti
Frane pe disc Tektro Auriga Comp 2008

Am testat unul din modelele oferite de Tektro, Auriga Comp, model ce vine ca echipament standard in dotarea unor biciclete.

Nimic impresionant la prima vedere, manetele de frane spre exemplu, nu au fost pe gustul nostru. Dupa cateva plimbari si testari ne-am dat seama ca avem de-a face cu niste frane de clasa entry-level spre medie : puterea de franare nu este excelenta dar nici nu lasa de dorit. Se inscrie perfect in segmentul de mijloc alaturi de concurenta. Ceea ce ne-a incantat, a fost greutatea relativ redusa, pentru o pereche de frane hidraulice din clasa lor : 318 grame pentru sistemul de fata si 334 grame pentru sistemul de spate, bineinteles fara a lua in calcul discurile. Acestea oricum sunt relativ mici, de 160 mm si pe fata si pe spate si cantaresc in plus 136 grame fiecare.

Un alt avantaj al franelor este pretul : daca le achizitionezi aftermarket o sa te poti bucura de un pret scazut raportat la performantele oferite. Pentru un cross country lejer sau pentru plimbarile din parc si oras sunt mai mult decat suficiente. Pad-urile sunt si ele reusite, in sensul ca nu le vei schimba prea des. Calitatea materialelor din care sunt fabricate manetele lasa de dorit, noua ne-au amintit de vechile manete de V-Brake Tektro, acel aluminiu lucios si predispus zgarieturilor. La fel si gripul pe care-l ai la atingerea si exploatarea manetei, materialul prea lucios si carligul de final cu o curbura prea mica, fac dificila folosirea acestora in conditii extreme.

Dupa o exploatare indelungata in conditii ceva mai extreme, adica 2 ore de freeriding, franele au inceput sa dea semne de slabiciune, prin marirea distantei de franare si pierderea de putere. De aceea nici nu le recomandam pentru discipline extreme cum ar fi downhill sau dirtjump.

Ne-a suras foarte mult ideea de ajustare a rezervorului de ulei mineral aflat langa maneta. Acesta poate fi rotit complet la 360 de grade, astfel incat riderul sa-i gaseasca o pozitie favorabila. Reglajele si instalarea sunt floare la ureche pentru orice consumator.

Comparand direct cu Magura Julie acestea sunt ceva mai usoare, fapt datorat in mare parte discului de frana de dimensiuni reduse ce echipeaza modelul Tektro Auriga (454 de grama fata de 480 de grame – Magura Julie).

Precizam ca modelul Tektro Auriga Comp WS se adreseaza cu precadere reprezentantelor sexului frumos.

Greutate : 454 grame ( doar pe fata cu disc de 160 mm inclus )

Utilizare : All Mountain

Vezi Comentarii (3)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

thirteen + 9 =