Acum citesti
Rănit, dar neînfrânt. Militarul român care pedalează în ciuda picioarelor amputate

Pe unii oameni, tragediile din viețile lor mai degrabă îi ambiționează decât le taie elanul și plutonierul major Vasile Zbâncă poate fi lejer încadrat în această categorie. Militarul originar din Bistrița și-a pierdut ambele picioare de la genunchi în jos acum patru ani de zile, în timp ce servea în teatrul de operațiuni din Afganistan, însă acest lucru nu l-a putut ține departe de pasiunea sa, ciclismul.

militar_1

După nefericita întâmplare, militarul a trebuit să petreacă o perioadă îndelungată de timp prin spitale pentru a se recupera, după care a rămas tot în armată, lucrând din spatele unui birou de această dată. Cu toate acestea, el participă an de an la Wounded Warrior Project, o întâlnire a militarilor din țările NATO, care au fost răniți în urma serviciului executat pe diferite fronturi din lume. „Este un eveniment binevenit şi încurajator, pentru că ai ocazia să întâlneşti oameni care au trecut prin problemele prin care ai trecut şi tu, chiar dacă sunt puţin diferite. Ne ajută mult aceste întâlniri. Fac bine şi pentru psihic, pentru că vezi că nu eşti singurul cu probleme“, spune plutonierul major Vasile Zbâncă (foto jos).

militar

La evenimentul din Germania, militarul bistriţean are ocazia să practice din nou ciclismul, unul dintre sporturile sale preferate încă de când era copil, cu o bicicletă specială pentru nevoile sale. Bicicleta, pusă la dispoziţie de organizatori, îi permite să pedaleze cu mâinile. Vasile Zbâncă şi-ar dori să aibă o asemenea bicicletă şi acasă, însă costul acesteia este cam mare pentru veniturile lui. O astfel de bicicletă ajunge la un preţ de 3.000 de euro.

Vasile Zbâncă spune că la aceste evenimente sportive a avut ocazia să se revadă cu alţi militari alături de care a stat în spital după accidentul din 2010: „Eşti bucuros când îi vezi, pentru că ţi-i aminteşti cum erau într-un pat de spital, ca şi tine, iar acum îi vezi pe bicicletă, făcând activităţi la care poate atunci nici nu visau. Pe lângă faptul că îţi arată că poţi să practici sporturi la care poate doar ai visat, acest eveniment îţi permite să relaţionezi cu alţi militari care se confruntă cu acelaşi gen de probleme“.

Sursa: Yahoo! News România

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

12 − five =