Acum citesti
Cum poate tehnica „Dutch Reach” să salveze viețile bicicliștilor

Știm cu toții cât de periculos este să ți se deschidă o ușa de la mașină în fața ta când ești pe bicicletă. De multe ori nu ai nici cea mai mică șansă de evitare. La modul cel mai serios, nu prea ai cum să te aperi de „fenomenul” ăsta decât dacă pedalezi la o distanță suficient de mare de mașinile staționate, lucru care nu este tot timpul posibil.

dutch-reach
foto David Cronin – adelaidenow.com.au

Pentru a evita acest tip de accidente olandezii ne învață o metodă care ar putea salva viețile bicicliștilor. De fapt îi învață pe șoferi și se numește „Dutch Reach”. Îi sfătuiește pe șoferi și implicit pe pasageri, să nu mai deschidă portiera mașinii cu mâna din dreptul ușii ci cu cealaltă mână. Este puțin „peste mână”, dar tehnica are două avantaje: te forțează să te uiți în spate sau măcar în oglinda retrovizoare și doi, nu mai poți deschide portiera cu aceeași forță, ci mai încet.

Vă invităm să exersați această metodă și să le-o arătați și prietenilor voștri. Suntem bicicliști, dar mulți suntem și șoferi, iar această tehnică merită să fie știută de toată lumea.

Vezi Comentarii (4)
  • Pai eu care sunt si ciclist si sofer asa fac dar cei care sunt doar soferi ???
    Atunci cand sunt cu masina nu prea am norocul sa mi se mai deschida usi in fata si cand eram cu bicicleta toti deschideau.
    Odata o fetita cu un SUV mi-a deschis usa iar eu eram extrem de aproape … nici vorba ca frana sa ma opreasca … efectiv m-am suit in masina peste ea … nah a fost singura data cand nu m-am suparat…

  • Bine ar fi să funcționeze manevra, iar șoferii să facă acest efort de autoeducare. Dar ce ne facem cu mașinile la care se strâng automat oglinzile? Eu exact așa am pățit-o acum o săptămână. Nu știu oricum dacă șoferul s-a(r fi) uitat în oglindă, dar știu că așa nu a(m) avut nicio șansă și m-a aruncat cât colo.

  • Azi era o tanti care a deschis usa in fata mea, pe stanga masini ,nu aveam cum sa ma feresc.. am tipat putin la ea (cu…nu te uiti fa in oglinda sa vezi daca vine cineva..)se uita ca proasta la mine:-)) imi faceam cursiera praf… 🙁

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

1 × 2 =