Acum citesti
Siguranța biciclistului în trafic, în Europa

Osbornes Solicitors au creat un film frumos realizat în care este prezentată situația actuală a numărului de accidente în anumite state europene. Din păcate, România nu este incluse, dar există similitudini între situațiile prezentate.

Vezi Comentarii (3)
  • Imi place ca te sfatuiesc clar sa nu stai lipit de bordura, de-ar intelege si soferii mai tarani de pe la noi cat de periculos e sa stai la 10cm de bordura.

  • In UK autoritatile te invata sa nu mergi langa bordura si nici pe mijloc, ca sa nu incurajezi depasirile periculoase. Trebuie sa mergi langa axul drumului sau marginea interioara a benzii. Dar asta doar acolo unde nu exista pista.

  • E foarte discutabila chestia cu mersul departe de bordura, si in conditiile tipice din Romania, nu il incurajez deloc, ba dimpotriva ! In principiu nu recomand preluarea unei chestii „din vant”, fara a tine cont de contextul in care e spusa.

    Sa ma explic : Pe benzile de circulatie tipice din Romania, este loc SUFICIENT pentru un vehicol mic sa te depaseasca. Masina are in mod normal 1.6m latime, banda 2.5+ metri. Bicicleta ocupa 60-80 cm, deci raman 10 – 30 cm intre cei doi. La aia 10 cm, soferul mai poate „adauga” 10 – 20 centimetri „imprumutand” din banda a 2-a (celalalt sofer are si el la dispozitie 90+ cm). Daca am fi Serbia, sau alta tara cu banda de „2 metri si o scobitoare in dunga”, ar fi alta treaba, dar in conditiile date, mi se pare complet absurd sa tii dupa tine ditamai coloana de masini pentru ca, dupa principiul drobului de sare, cine stie ce se intampla daca mergi pe langa bordura ! Cu atat mai irascibil va fi un sofer daca va face 2 km in spatele tau cu 15 km/h (viteza la care circula majoritatea biciclistilor). Cati biciclisti au rabdare pe trotuar sa astepte dupa pietoni, fara a-i claxona ? Eu vad plin de ei care nu au, unii claxoneaza si se si uita urat la pietoni, desi biciclistii n-au ce cauta din start pe trotuar ! Ei bine, mentalitatea asta de bivol, de pe bicicleta ajunge apoi la volan, si face (si mai mari) ravagii !

    Apoi, sa nu devenim ipocriti ! Cand e coloana la semafor, brusc putem sa mergem pe langa bordura dar pana atunci nu ?!

    Am peste 15 ani de mers pe bicicleta prin trafic, fac peste 4.000 de km anual, si pana acum accidentele implicand masini, si cele avute si cele evitate, au fost mai degraba legate de intersectii, de faptul ca soferii „uita” sa dea prioritate de dreapta biciclistilor si alte cele. Cu pietoni, zero accidente. Acum, ca risti sa sara cate un pieton pe tine atunci cand mergi pe langa bordura, ca risti sa deschida un sofer usa peste tine (patit !), ca risti sa se incadreze o masina in trafic in paralel cu tine (patit !)… astea sunt toate riscuri pe care trebuie sa ti le asumi atunci cand mergi pe bicicleta ! Beleste ochii, lasa dracului castile din urechi, mergi drept, nu ca sarpele si in mare da tu de la tine tot ceea ce ceri de la un sofer ! Nu esti in stare sa iti asumi responsabilitatea faptelor tale ? Trist; stai in banca ta, da-te la o parte si lasa pe cine poate ! (Valabil pentru oricine, oriunde si oricand in viata !)

    Nu apreciez deloc „specia” de biciclist din ziua de azi, care pare sa se tot inmulteasca, „specie” care considera ca a merge pe bicicleta ii da 2 0o in plus, ca salveza planeta, ca e model in viata si merita Nobel. De obicei „specia” asta ignora orice regula de circulatie, majoritatea din nestiinta si neinteres de a sti, pe restul cu buna stiinta si vointa (contrasens la greu !). O „specie” care merge pe unde o taie capul (am avut si un accident cu un dobitoc din asta si inca vreo 3 evitate, toate in ultimul an, reprezentand cam un sfert din cifrele legate de soferi in 15+ ani !).

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

five × 3 =