Acum citesti
TREKKING : Sfaturi pentru drum

Urmeaza a 4a si ultima parte a tutorialelor pentru Trekking in speranta ca acum aveti tot ce va trebuie pentru tura ce va urma. Putin optimism n-ar strica! Inainte de plecare verificati bicicleta. In dimineata plecarii aveti grija sa nu uitati ceva in frigider si sa stingeti lumina si gazul in cazul in care locuiti singur. Pentru cei care inca locuiesc cu parintii vor trebui date explicatii suplimentare referitoare la ‘’cu cine mergi? Unde? ai semnal la telefon? cand te intorci? De ce nu mergi cu masina? Ai grija la drum” etc etc…


Plecarile se fac de obicei dimineata devreme pentru a avea macar cateva ore de racoare. Desi la inceputul zilei sunteti fresh si dornic de a ajunge la destinatie, acest lucru se va intampla numai daca va distribuiti energia pe intreg parcursul zilei, fara sprinturi inutile, si cu pauze regulate in care sa ‘’gustati’’ ceva. Nu uitati sa faceti poze, sa puteti arata si altor dornici de aventura, traseul.


Unul dintre motivele pentru care unii biciclisti nu incearca si ture de mai multe zile este ca le este frica de nebunia de pe sosele. O tura exclusiv de off-road este realizabila numai daca aveti la dispozitie o masina si sa faceti un circuit. Multi nu au aceasta posibilitate, dar oricum va trebui odata si-odata sa infruntati soselele. Si intr-adevar pentru un incepator poate fi periculos daca nu este constient de pericole sau le ignora. Neavand piste de biciclete, soseaua este un loc deloc placut, ba chiar stresant.


O sosea intens circulata nu este un trotuar si deci atentia este concentrata asupra drumului nu la fetele de pe margine. Asta mai ales pentru ca, de data aceasta, aveti gentile pe bicicleta – ceea ce dubleaza latimea bicicletei. Nu trebuie sa va fie frica de claxoane, care vor fi dese, le ignorati si va vedeti de drum, fara semne obscene. Fiind incarcati, n-o sa puteti merge in paralel cu coechipierul. Pe cat posibil, deci, veti face traseul in asa fel incat sa evitati drumurile intens circulate, excluzand din start drumurile europene.


Nu uitati ca etica montana si umana impune o anumita conduita cand va aflati in natura. Fiind pe bicicleta sunteti indirect reprezentantul noii generatii care vrea o schimbare in bine, pentru un mediu mai sanatos si mai curat. Cum zicea cineva “Pe MUNTE – nu ucide decat timpul, nu lua decat imagini, nu lasa decat urma pasilor tai, nu schimba nimic decat pe tine insuti.” ceea ce este valabil oriunde mergeti.


O tura cicloturistica este o experienta deosebit de satisfacatoare, atat fizic cat mai ales psihic. Ideea de a inlocui transportul motorizat , si a fi cat se poate de independent este ceva ce ar trebui sa fie in mintea oricarui om modern, dupa atatea decenii de abuz. Evadarea din zgomotul orasului, si mai apoi camparea intr-o vale sau creasta, intr-o liniste neobisnuita sunt sigur ca va crea dependenta pentru oricine si cel mai probabil se va transforma intr-un stil de viata. Cu bicicleta veti ajunge in locuri in care numai perpedes mai puteti ajunge. Unele urcari vi se vor parea interminabile si vantul din fata extrem de enervant, dar ce poate fi mai frumos decat sa ajungi intr-o creasta, dupa o urcare istovitoare, si sa fii rasplatit cu o priveliste de vis? Oricat de neplacuta va fi o tura pe moment, dar dupa ce veti descarca pozele din aparat si le veti viziona se vor transforma in amintiri dragi.


Aceste sfaturi sunt rodul experientei mele si a altor prieteni. Experienta isi va spune cuvantul dupa o vreme dar este bine sa aveti o baza de pornire si sa incepeti cu dreptul. O mare parte din echipament este comun cu echipamentul unui montaniard. Am incercat sa ma adresez pe intelesul tuturor si sa fiu impartial. Binenteles ca recomand cu caldura combinarea turelor montane perpedes cu cele cicloturistice, pe parcursul anului.


Va doresc sa aveti parte de cat mai multe ture reusite, fara incidente si asteptam poze pe site. Fie ca aceasta masinarie minunata care este bicicleta sa va poarte cat mai departe, sanatosi si voiosi, ani si ani la rand !


Nu uitati: Nu exista vreme rea, doar echipament inadecvat !


VANT DE SPATE!


Autor : Mihai Udvar


Vezi Comentarii (3)
  • Multumesc pentru tutorial, chiar saptamana asta vrem sa mergem cu bicicleta in Sfantu Ghorghe noi locuim in Sacele,langa Brasov. Traseul este pe sosea si sper sa prindam vreme buna.:)

  • Foarte bune tutorialele, de tinut minte.
    Bine ca la sfarsit n-ai spus „vand din pupa” ca treuia sa faci tutoriale spi pt navigatie.:)

  • SALUTARE! Super descrierea…parca a fost descrisa exact de mine :)…da , asa este totul cum este descris aici… 🙂 . Sunt un cicloturist înfocat….abia aştept următoarea tură….

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

six + seventeen =