Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete…
Urmeaza partea a 3a a seriei de tips-uri pentru Trekking : acum ca aveti echipamentul si bicicleta setata pentru drum, nu mai ramane decat sa faceti pregatirile dinainte de fiecare tura.
Alegerea locatiei unde vrem sa ajungem si a traseului este primul gand inainte de orice tura. Locatia (implicit distanta) si traseul trebuie alese in stransa legatura cu experienta si antrenamentul fiecaruia. Nu as recomanda nimanui sa incerce ca la prima iesire sa aleaga un traseu greu pentru ca veti fi dezamagiti si tura se va transforma in chin. Primele ture se fac spre locuri cunoscute si se alege cel mai simplu traseu. Chiar daca aveti tot echipamentul necesar, de buna calitate, acesta necesita practica in a-l instala, monta si utiliza. Bicicleta, gentile si alte accesorii pot parea bine setate si legate cand bicicleta sta pe loc, acasa in camera.
Dar pe teren e cu totul altceva si va puteti trezi cu genti cazand de pe portbagaj dupa nici 5 km. Pentru putina rutina in manevrarea echipamentului recomand ca primele ture sa fie pe drumuri asfaltate sau cel putin drumuri comunale, urmand ca mai apoi sa va aventurati din ce in ce mai mult ‘’into the wild’’. Un factor cheie al unei ture reusite este compania aleasa. Daca nu sunteti voi cel care initiaza tura si alege traseul, evitati sa va aventurati la prime iesiri cu persoane care stiti ca fac ture grele. Un bun camarad trebuie sa mearga in acelasi ritm (exceptand coborarile) cu ceilalti, chiar daca simte ca poate mai mult. O tura nu este un concurs si trebuie sa fie placere nu chin. Alegerea punctelor cheie de pe traseului si a timpilor se face in concordanta cu persoana cea mai putin antrenata. Daca totusi exista mai multi doritori de ambele tabere, trupa se poate imparti in 2 grupuri, dar pana la urma ‘’The journey matters,not the arrival’’.
Planificarea incepe de la harta. Harti sunt de multe feluri si forme. Ceea ce va trebuie pentru iesiri in natura este o harta turistica a zonei unde mergeti. Acesteia i se poate adauga o harta rutiera generala in cazul in care parcurgeti distante mai mari pe sosele. Informatiile vitale de care aveti nevoie sunt numerele de telefon ale salvamontului din judetul unde mergeti ,numere de telefon si locatia unor pensiuni, precum si numere de telefon ale companiilor de transport din zona. Aceste informatii se pot scrie pe spatele fiecarei harti si in caz de accident sau vreme rea va pot salva.
Ati dat cateva telefoane si ati strans gasca. Acum urmeaza partea enervanta dinainte de fiecare tura, si anume ‘’Ce punem de mancare?”. Sa nu fie prea mult, dar nici prea putin, sa fie bun, sa fie de toate si sa fie usoare. Niciodata nu veti reusi sa le indepliniti pe toate decat daca aveti buget generos, si pentru asta, partea cu mancarea va ocupa mult mai mult timp decat alegerea hainelor si a echipamentului. Majoritatea turelor se fac in perioadele mai calde ale anului. Nu fac referinte la anotimpuri caci in ultimii ani nu sunt relevante. Temperaturile exclud din start multe mancaruri delicioase, in general produsele de origine animala. Bagajul culinar al cicloturistului poate contine urmatoarele produse, combinate sau simple:
– nelipsitele supe si paste instant, pline de chimicale dar e totusi mancare calda
– ceai
– sare
– pateuri si tot soiul de conserve, dar v-as sfatui sa le evitati pe cat posibil pe cele de volum mare pentru ca nu merita greutatea
– miere
– salam cat mai uscat
– cascaval
– cateva legume si fructe, dar mai putine decat uzual, pentru ca sunt foarte perisabile la caldura.
– dulciuri si chipsuri, acestea inlocuind pierderile de energie si sare din organism
– pentru cazurile in care ramaneti fara mancare, ceea ce se intampla des, veti avea tot timpul cu voi jumatate de borcan de peanutbutter, care este unul din cele mai hranitoare alimente.
Lista de mai sus poate fi completata in functie de preferintele fiecaruia, tot ceea ce conteaza este ca greutatea sa fie redusa si alimentele greu perisabile. Normal ca daca cunoasteti zona unde mergeti si stiti pozitia magazinelor, puteti sa va bazati si pe solutia de a va mai aproviziona pe parcurs. Doar ca atunci nu puteti avea pretentii intr-un ABC satesc. Mare grija la termenele de valabilitate ale produselor in astfel de magazine. Pofta buna!
Autor : Mihai Udvar
Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.
Salut,
As adauga la lista de alimente cerealele integrale pisate, fructele uscate si soia. Personal, evit supele instant, conservele si alte produse prefabricate si frumos ambalate cu o lunga lista de „ingrediente”.
Numai bine si spor la pedalat!
vreau sa cunosc mai multe lucruri legate de acest fenomen. ma refer la toate lucrurile si cunostintele de care ai nevoie intr-o astfel de calatorie. multumesc.
Intra la rubrica Tips & tricks si citeste articolele din rubrica Trekking. Vei gasi toate informatiile necesare.
Cosmin, daca vrei si alte info pe langa ce am scris ma poti contacta pe FB sau pe messenger la freeride_mihaiyahoo.com sa discutam punctual.
M-as bucura ca lumea sa mai revizuiasca si sa completeze articolul, intr-un mod civilizat evident.
Eu m-as bucura daca nu ne-am murdarii de atata engleza:”luam un borcan de peanutbutter”. Stiu ca sunteti bine intentionati dar hai sa fim seriosi, traim in Romania oameni buni, le-am luat si Halloween-ul, chiar vreti sa le luam totul?
Uite, „unt de arahide” suna corect si mai romanesc… altfel parca nici nu iti vine sa il mananci…