Acum citesti
Schwalbe X-One Speed Evolution 700x33c (2018)

Schwalbe este un nume sinonim cu anvelopele de top pentru biciclete, iar seria Evolution reprezintă tot ce are producătorul german mai bun. Toate tehnologiile de vârf dezvoltate de aceștia se regăsesc pe produsele de top ce poartă această denumire.

Când au denumit colecția de anvelope de șosea One, cei de la Schwalbe au sugerat ideea lor: acestea trebuie să fie de departe cele mai bune de pe piață, trebuie să fie prima alegere pentru oricine. Desigur există și alți producători cu anvelope de top pe piață, dar cu siguranță Schwalbe, chiar dacă poate nu sunt mereu mai bune din toate punctele de vedere, sunt în aceiași gamă de calitate.

X-One reprezintă seria de anvelope de ciclocros și gravel bike, iar noi am cerut la test varianta care ni s-a părut perfectă pentru o bicicletă polivalentă cum sunt noile modele gravel și endurance: X-One Speed, cel mai rapid model, care oferă teoretic viteză maximă pe asfalt și aderență suficientă pentru ieșirile în afara acestuia.

Calitatea Schwalbe se vede de la prima atingere. Anvelopele sunt tubeless ready și le-am instalat fără probleme, cu pompa de podea, fără nicio scăpare de aer, cum este și cazul la modelele de top. Cu o greutate de doar 370 g, X-One Speed este clar în topul categoriei sale!

Profilul anvelopei pare perfect pentru o bicicletă polivalentă. Crampoanele rotunde cu profil extrem de jos de pe calea de rulare asigură aderență suficientă pe offroad uscat iar pe asfalt ar trebui să nu inducă frânare aproape deloc. Spre margine se regăsesc niște crampoane alungite direcționale care intervin imediat în viraje sau pe porțiuni cu înclinație laterală.

Am testat mult anvelopele, câteva sute de km, atât pe asfalt cât și pe offroad, respectiv la câteva ture pe traseul Prima Evadare. Le-am montat pe gravel bike-ul GT Grade, tubeless, cu o presiune de 3 bar, un pic peste presiunea minimă recomandată de 2.8. Nu doar că așteptările mele au fost atinse ci și depășite!

Pe șosea am constatat că menținerea unei viteze constante de peste 30 km/h pentru câteva zeci de minute nu e o problemă, ceea ce face ca anvelopele să fie în regulă pentru ture cu mult asfalt. Zgomotul la rulare e inexistent.

În afara asfaltului, deși nu aveam mari așteptări, nu am resimțiti niciun moment lipsa aderenței pe teren uscat și puțin umed. Evident lucrurile se schimbă pe noroi, dar în niciun caz nu vorbim de anvelope ce pot face față la astfel de suprafață. Practic în condiții normale de poteci prin pădure m-am bucurat la maxim de viteza oferită fără să mă simt lipsit de siguranță pe mici urcări sau coborâri abrupte, în viraje sau pe bucăți cu înclinație laterală.

La capitolul confort X-One Speed stă excelent pentru un model de 33 mm. În mod clar o versiune mai lată ar aduce mai mult confort, dar dimensiunea de 33 se încadrează în normele UCI pentru cursele de ciclocros, pentru cei ce doresc modele mai late fiind disponibil G-One Speed, cu o cale de rulare asemănătoare dar fără crampoane agresive pe lateral.

După test, deși nu aveam mari speranțe ca micile crampoane de pe calea de rulare să facă față cu brio, ele sunt încă în stare perfectă, ceea ce înseamnă că deși nu sunt anvelope de folosit zi de zi, X-One Speed vor avea o viață rezonabilă de peste 1000 km, excelent pentru categoria din care fac parte.

Concluzia finală este că X-One Speed este o anvelopă rapidă, polivalentă și aderentă, ideală pentru cei ce vor să echipeze ciclocrosul sau cursiera endurance pentru ture lungi de asfalt cu bucăți de offroad, dar și pentru competiții de ciclocros pe teren uscat. Calitatea este excelentă și anvelopa oferă pe teren tot ceea ce promite din specificații!

 

 

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

seventeen − thirteen =