Acum citesti
Schimbator Shimano Alivio 2009

Gama Alivio de la Shimano se afla cu o treapta peste modele entry-level ale producatorului japonez, incercand sa vina ca o solutie rentabila si durabila pentru cei cu bugete reduse.

Schimbatorul Shimano Alivio pare o investitie rentabila pentru inceput, deoarece in primele luni de exploatare acesta nu pune prea multe probleme utilizatorului. Insa ca investitie in timp, se pare ca nu este foarte rentabil si am sa va explic de ce : notez ca minusuri faptul ca se deregleaza destul de usor (in functie de cum este exploatat bineinteles), capata joc in timp (aproximativ 8-9 luni de exploatare), chiar in unele cazuri s-a intamplat sa se dezmembreze datorita utilizarii intense (probleme mari la patina).

Pe de alta parte, nu poti avea pretentii de la un schimbator de entry-level, dar concurenta nu doarme : SRAM ofera schimbatoare din aceeasi gama, dar pozitionate calitativ ceva mi sus si cu mai putine probleme. Facem aici referire la noul X.4 2010 si nu la X.4 2009. Greutatea schimbatorului Shimano Alivio este una decenta pentru categoria din care face parte si anume 320 de grame.

Patina este deasemenea lunga si te va incomoda pe diverse trasee trails unde exista riscul sa atingi diverse radacini sau pietre. Din punct de vedere al reglajului, acesta se poate ajusta simplu, ca orice alt schimbator, dar ghost shifting-ul este prezent uneori, indiferent de cat de bine este reglat.

Il recomandam celor cu un buget redus, pentru plimbari recreationale.

Greutate : 320 grame

Utilizare : Recreational

Vezi Comentarii (14)
 • Si eu am schimbator de pinioane Alivio, probabil model 2008 (atunci am achizitionat bicicleta). Am parcurs 1500 km cu el, majoritatea in oras, timp de 18 luni. A avut nevoie de 3 reglaje in acest timp, cate unul la fiecare 6 luni.

  Problemele pe care le aveam cu el erau lentoarea cu care schimba, precizia (uneori nu mai schimba deloc, fiind dereglat) si zgomotul.

  Dupa ultimul reglaj, cand am insistat un pic cu problemele astea, e un alt schimbator, aproape ca nu mai am nicio nemultumire legata de el! Prietenul care mi l-a reglat l-a apropiat (pe verticala) de pinioane, astfel incat acum e foarte linistit si schimba mult mai repede. Pana la urma, nici nu e asa de slab cum parea.

 • am primit acest schimbator Alivio cand mi-am luat bicicleta.mi-a spus un prieten ca e slab dar nu credeam ca e asa. dupa nici 2 sapt de utilizare, pur si simplu s-a rupt cand mergeam prin oras. acum mi-am luat un SLX, sper sa nu am aceleasi probleme 🙂

 • Am schimbatorul Alivio de 3 ani. Am facut intre altele trasee ca Transalpina, Transfagarasan si Sinaia-Bolboci-Babele si nu da semne de slabiciune. Am luat cazaturi pe munte si nu s-a rupt. L-am solicitat la maxim si inca schimba foarte bine.

 • Bai….eu nu inteleg cum la unii rezista pina la 3 ani acest schimbator. Al meu dupa nici macar un an de exploatare s-a dus naibii. Recunosc ca l-am exploatat intens, schimbat la greu in sarcina insa nu l-am lovit niciodata. Am avut probleme cu dereglaje, cu patina iar intr-un final a capatat si un joc pe masura. It sux. Shimano produce componente bune de la Deore sau SLX in sus. Sau poate difera calitatea schimbatoarelor Alivio…unele-s originale, altele asamblate pe vapor. Pentru a la meu acord cu indulgenta 1,5/5 stele.

 • nu stiu ce alivio aveti voi dar eu il folosesc de 2 ani in conditii extreme si inca mai merge si astazi ca la inceput. diferenta dintre mine si restul e ca imi intretin bicicleta dupa fiecare cursa! imi curat lantul si schimbatorul! nu stiu daca macar 1% dintre biciclisti fac asta sau au auzit de ulei de lant si etc. Apoi tot croncanesc pe forumuri ca x e prost si ala de 500 ron e bun.

  Va pot garanta tuturor ca stric deore-ul sau slx sau orice schimbator intr-o zi daca vreau. nici un schimbator nu rezista in timp daca nu il intreti poa sa fie mama zmeilor.

 • Ai dreptatte Dan, si eu folosesc un alivio cam de 4 ani (padure xc si sosea) si inca nu am nici o problema cu el…intre timp am schimbat si pinioanane si lant, dar schimbatorul Alivio rezista 🙂

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

3 × five =