Acum citesti
Specialized a introdus materialul Dyneema și pe pantofii de MTB – noul model S-Works EXOS EVO XC

Nu de multă vreme Specialized a lansat pantofii de șosea EXOS 99 cu o greutate de doar 99 de grame! Apoi a urmat o variantă mai rezonabilă, EXOS, de 150 de grame, ambele modele fiind bazate pe o parte superioară fabricată din fibre Dyneema care oferă suportul necesar fără să se deformeze, având practic elasticitatea zero. Greutatea redusă a acestor fibre e cea care a permis și obținerea acestor valori incredibile pe cântar pentru noii pantofi.

Era de așteptat ca Specialized să lucreze din greu pentru a aduce aceiași tehnologie și în lumea MTB-ului, rezultatul fiind pantofii S-Works EXOS EVO.

La fel ca modelele de șosea, noii pantofi de MTB XC sunt concepuți pentru competiții la cel mai înalt nivel. Aceștia sunt foarte ușori dar și foarte comozi. Specialized spune despre EXOS EVO că e cel mai ușor pantof de MTB pe care l-au produs vreodată, cu o greutate de doar 231 g.

Pentru a ajunge la aceste valori, EXOS EVO împrumută elemente de la modelul de șosea EXOS cum e partea superioară din Dyneema care nu se întinde și e mai ușoară decât materialul folosit la versiunile anterioare de pantofi S-Works. Un sistem de strângere BOA Li2 montat central este răspunzător de strângerea cu reglaj micrometric. Specialized spune că a folosit și o zonă frontală reimaginată, care folosește un înveliș ce acoperă confortabil vârful pantofului și zona sa frontală, păstrând însă loc de mișcare și flexare.

În loc de un suport de călcâi tradițional, din plastic termoformat, colecția EXOS folosește tehnologia Dyneema Cubic, regăsind acolo o cupă care e în același timp rigidă pe verticală dar și moale pentru a se mula perfect pe laba piciorului. Practic, Cubic Tech folosește un tip special de amestec de fibre Dyneema ce pot fi orientate în direcții specifice pentru a preveni elasticitatea în toate direcțiile.

Tehnologia mai este folosită la parașutele vehiculelor spațiale și la velele pentru navele de competiție, așa că va fi capabilă să facă față celor mai puternici sprinteri din lume.

Indiferent însă de cât de ușor e, un pantof de top trebuie să transmită perfect puterea la pedale. EXOS EVO o face folosind talpa din carbon XC FACT cu un index de rigiditate de 13.

Chiar dacă sunt foarte ușori, aceștia sunt totuși pantofi de MTB, așa că au primit protecție suplimentară în față sub forma unei zone ranforsate la degete și zone îngroșate din cauciuc pe lateral.

Practic, este vorba de versiunea de MTB a modelului de șosea, inclusiv prețul de 425$ fiind același. Da, nu e un preț mic, dar nici nu e mai mare decât modelul actual de top S-Works Recon MTB, față de care aceștia ar trebui să fie mai performanți.

Informații suplimentare găsiți pe pagina producătorului.

Informații de pe bikerumor.com

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

20 − 11 =