Acum citesti
Noua Pinarello Dogma XC pregătită pentru Olimpiada de la Paris

Când spui Pinarello Dogam gândul te duce clar la o bicicletă de șosea, însă italienii au o echipă cu care nu doar concurează în Cupa Mondială ci una cu care vor fi prezenți și la Olimpiada de la Paris. Şi ce echipă! Pauline Ferrand-Prevot și Tom Pidcock! Două nume care nu mai au nevoie de nicio prezentare. În orice caz, Pinarello a început să construiască această bicicletă prin toamna lui 2022, așadar destul de recent, însă feedback-ul celor doi sportivi a fost foarte important în întreg procesul. Rezultatul a fost o bicicletă de competiții, așa cum o descriu cei de la Pinarello: ultra-race-focused bike.

Chiar dacă bicicleta încă se mai află momentan în faza de dezvoltare, aceasta și-a adjudecat deja câteva victorii anul acesta, prin intermediul celor doi sportivi de elită. Altfel, în urma feedback-ului oferit de Pidcock, bicicleta a trebuit să îndeplinească unele criterii foarte importante, precum un triunghi posterior al cadrului extrem de rigidit, lucru valabil și pentru zona BB-ului, o suspensie simplă dar progresivă, abilitatea de a face față unor trasee dificile și o greutate foarte scăzută dar cu o manevrabilitate excepțională. Sună complicat, ce-i drept, însă se pare că celor de la Pinarello le-au ieșit planurile.

Zona BB-ul are un design unic, carcaterizat de un spațiu gol la joncțiunea dintre elementele cadrului, acesta contribuind la rigiditatea foarte mare în acea zonă.

Apoi, mai sunt seat stay-urile care flexează, dar care sunt suficient de subțiri cât să salveze greutate dar să ofere și rigiditate torsională. Oferă și un spațiu generos pentru anvelopele mai late și nu adună prea mult noroi în condiții de vreme nefavorabilă. Mai mult, chainstay-ul este mai scurt pentru ca bicicleta să fie cât mai agilă. Suspensia folosește un singur pivot, similar cu majoritatea bicicletelor ușoare pentru Cross Country, iar triunghiul posterior este asimetric pentru a contrabalansa forțele generate de transmisia instalată pe partea dreaptă a bicicletei. Suspensiile pot avea fie 120/100mm sau 100/90mm. Întreg cadrul este construit desigur din carbon.

În versiunea prezentată, bicicleta este dotată cu o transmisie Shimano XTR, însă cadrul este compatibil UDH cu noua transmisie Eagle AXS. Foaia poate avea minim 32 de dinți sau maxim 40, iar dimensiunea maximă a anvelopei poate avea o lățime de 2.35 inch. De menționat că prețul încă nu a fost făcut public, dar cu siguranță va fi o sumă cu 4 zerouri.

via Pinarello

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

12 + eleven =